Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Prezident Zeman se bláboly o Jeruzalému zřejmě rozhodl zničit naši zahraniční politiku

Miloš Zeman vyhlásil, že by Česká republika mohla přenést svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, který Izrael považuje za své hlavní město. Jenže nic takového neudělali s ohledem na kontroverzní statut Jeruzaléma ani blízcí spojenci Izraele.

Už při své cestě do Izraele v roce 2002, ještě v roli premiéra, stačil napáchat Miloš Zeman svými výroky, kde srovnával Jásira Arafata s Hitlerem, dost škody. Pak všechno žehlil ministr Jan Kavan, který tvrdil, že šlo jen o omyl v premiérově angličtině. Všichni se tvářili, že tomuto vysvětlení věří.

Zeman nebyl sám, kdo příliš mluvil. Premiér Topolánek byl v roce 2009 pár dní ve funkci a ještě jsme předsedali Evropské unii, když tehdejší mluvčí premiéra prohlásil izraelskou operaci proti teroristickému Hamásu v pásmu Gazy za defenzivu, přitom bylo jasné, že v tomto případě byl Izrael aktivní.

Nakonec se naše delegace proslavila na závěr našeho předsednictví. Členové delegace tehdejšího předsedy Sěmovny Miloslava Vlčka se setkali s představiteli extremistického Hamásu. Vlček o tom údajně nevěděl a odsoudil to. Jenže se členy Hamasu se potkali i dva Vlčkovi poradci, Jan Kavan a Vladimír Laštůvka, prý šlo o obchodní zájmy.

Moc mluví a pak se vymlouvá

Teď vůbec nejde o to, co si kdo myslí o Arafatovi. Arafat byl vůdce teroristické skupiny a má na svědomí krvavé zločiny. Nobelova cena míru pro něj byla, abychom to mírně řekli, poněkud kontroverzní. Svou snahou zabít co nejvíce židů skutečně má s nacisty společné rysy. Jenomže jako politik by měl Zeman vzít v úvahu i širší souvislost a neplácat, co ho napadne. Ještě asi nepochopil, že co mu projde doma, protože na jeho bláboly jsme zvyklí, neprojde mu v cizině, protože tam ho možná někdo omylem bere vážně.

Teď Zeman vyhlásil, že by Česká republika mohla přenést svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, který Izrael považuje za své hlavní město. Jenže nic takového neudělali s ohledem na kontroverzní statut Jeruzaléma ani blízcí spojenci Izraele. Svůj návrh pronesl minulý týden na Dnech pro Izrael v Hradci Králové. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček ale České televizi tvrdil, že výrok byl vytržen z kontextu. „To, co pan prezident myslel, bylo vyjádření jeho důvěry a víry v to, že mírový izraelsko-palestinský proces skončí principem dvou států a v té chvíli Česká republika samozřejmě radostně přenese svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma.“

A Zeman k tomu dodal: „Počkám si, jaká bude vláda nová a svým nezaměnitelným osobním kouzlem se pokusím budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby uvažovali o této myšlence.“

Představa, že Palestinský stát vznikne během vlády našeho příštího kabinetu, je skutečně, mírně řečeno, optimistická. Korunou byly ještě Zemanovy návrhy, aby se palestinští uprchlíci přesunuli do Saúdské Arábie, což Palestince dost pobouřilo. Zatím bývalo zvykem se do těchto otázek moc nemontovat. Jednak to nemá smysl, jednak to ohrožuje naši ekonomickou diplomacii v arabských zemích.Někdy jsou chvíle, kdy je lepší určitě věci neřešit.

Prezident by udělal nejlépe, kdyby nemluvil o věcech, kterým nerozumí a netvářil se také jako hlava velmoci, kterou skutečně zatím nejsme. Už mu to taktně dali najevo mnozí, ale on to pořád nějak nepochopil.