Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: ČTK

Premiér v demisi Rusnok chce vědcům rušit ústavy. Prý plýtvají penězi

Podle premiéra vlády bez důvěry Jiřího Rusnoka mají čeští vědci peněz dost, ale neumí s nimi hospodařit. Může za to podle něj špatně fungující Akademie věd a systém hodnocení výsledků výzkumu.

Vláda na odchodu se pouští do různých změn, s kterými by snad bylo možné počkat, až bude nějaká normální vláda, která bude mít příslušnou legitimitu a nějakou rozumnou časovou perspektivu. Rusnok sdělil Hospodářským novinám, že Akademie věd ČR je neefektivní a málo vydělává na vlastních patentech. Podle něj by místo padesáti ústavů mohlo stačit jen třicet. Akademie se už ozvala. Mluvčí Jan Martinek řekl, že jde o závažná obvinění a Akademie na ně bude reagovat.

Premiér požaduje mnohem tvrdší hodnocení. Podle něj se netrestají průměrné a podprůměrné výsledky. „Vědci křičí, že nemají prostředky na excelenci, my jim říkáme, že když odbourají podprůměr, zbudou jim peníze na excelenci. Ale to prý nejde,“ tvrdí Rusnok.

Řádí do poslední chvíle

U vědy je ovšem přece jen jiný problém, než v jiných oblastech. Výzkum je výzkum a nikdy není nutně předem jasné, co jsou zbytečně vynaložené prostředky.

Rusnok také plánuje, že by se ministerstvo školství mělo rozdělit na dva úřady, jeden pro výzkum a vysoké školy a druhý pro střední a základní školy a sport s kulturou. Akademie věd její ústavy by pak bylo možno „rozpustit“ v novém ministerstvu. V každém případě Rusnokova vláda odborníků chce dát na rok 2014 méně peněz na výzkum, než jak zamýšlela vláda neodborníků Petra Nečase.

Takzvaná vláda odborníků by sice už měla pomalu balit, ale stejně podniká smělé kroky. Tak třeba ministr dopravy Zdeněk Žák vyhazuje šéfy ze všech sil. Pouhé tři týdny před volbami odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, šéfa Ředitelství vodních cest Jana Skalického a ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma. Už má lidi, kteří odvolané muže v jejich funkcích nahradí.

Zemanovsko-rusnokovská vláda řádí do poslední chvíle, jako černá ruka. Můžeme se tedy naivně těšit, že jde o jejich poslední chvíli, bohužel ale asi nejde. Aspoň tu vědu by mohli nechat chvíli na pokoji.