ODS

ODS Zdroj: Jan Šibík

ODS: čelem vzad!

Mám-li interpretovat volební sněm ODS, což vzhledem ke zmatení a strachu ve straně neumí ani spousta jeho delegátů, musím napsat asi tohle: šest set členů strany se sjelo do Brna, na několika místech se několikrát opili, řekli si, jací jsou pitomci, jak už je skoro nikdo nevolí a co mají udělat, abychom v nich neviděli jen samé zločince. Načež udělali téměř přesný opak.

 

Zaprvé si za šéfa znovu zvolili Petra Nečase, kromě předsedy ODS současně i předsedu nejhoršího volebního debaklu. Nečas by straně nejvíc prospěl, kdyby funkci složil a odšpuntoval tím nejen vnitřní přetlak, ale i sklony k pocitu, že dál můžete jít víceméně stejně a volební triumf nějak přijde. Někdy prostě není lepší léčby než krvavého masakru. Místo toho si Nečas na sjezdu došel pro mírně nadpoloviční počet delegátských hlasů.

 

„Dostal jsem silný mandát,“ komentoval to. Jestli chtěl dát lidem další lekci nevěrohodnosti, nemohl udělat nic lepšího: silný mandát totiž vypadá zatraceně jinak. Jen pro ilustraci: jeho jinak zcela nevolitelný trucvyzyvatel Ivan Fuksa, velmi známý inženýr z Příbrami, získal třetinu hlasů - na akt čirého zoufalství celkem slušný výsledek.

 

To lze mimochodem interpretovat i tak, že skutečná rebelie začala až nyní v Brně. Ostatně i někteří střízlivější kandidáti mluvili o brněnském kongresu pouze jako o mezikongresu. Skutečné řešení situace nastane až jindy a jinde, snad až strana přijde o další polovinu voličů. Pak už ale žádný kongres nebude třeba.

 

Ostatně za rebelii, jen proti pudu sebezáchovy, lze považovat i zvolení ministra průmyslu Martina Kuby prvním místopředsedou ODS. Kuba byl sice skoro jediný, jehož kandidátský projev nepostrádal energii a odhodlání k vlastnímu zvolení, jinak ale patří mezi kádry, které ODS radši zamkla před veřejností do skříně, když se na volebním kongresu v roce 2010 snažila kvůli tlaku médií vzbudit dojem očisty. 

 

Teď se Kuba vrací hlavním vchodem a v plné parádě. A taky s větším počtem delegátských hlasů než sám Nečas. Skoro jako byste kocovinu léčili metanolem. „ODS potřebuje zlého psa,“ řekl sám sebou intoxikovaný Kuba na vlastní adresu. A sakra: dalšího? Neměl brněnský sjezd ODS zlých psů spíš zbavit?

 

Ano, místopředsedy zůstávají tři z mála posledních netoxických tváří ODS: šéfka sněmovny Miroslava Němcová, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a jeho ministerský předchůdce Jiří Pospíšil. Jenže k nim přibyl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, sympatická tvář jak z Mlčení jehňátek pro děti. Ten se ani ve své domovské Praze pořád nemůže rozhodnout, jestli jsou zdejší kmotři fakt tak zlí, že by s nimi už neměl kamarádit.

 

Aspoň že se do vlivné Výkonné rady, de facto nejvyšší exekutivy strany, nedostali například voliči vykroužkovaný Ivan Langer, jenž neměl na sjezdu vůbec co dělat a drze se pokoušel do vedení vrátit zadním oknem. Nebo jihočeský kmotr Pavel Dlouhý či sympatické cirkusové duo Marek Šnajdr/Petr Tluchoř. Nakonec cirkusem bych i skončil. Přesně tím totiž brněnský sjezd byl.

 

Kongres ODS v Brně jsme sledovali on-line. Záznam “tak trochu jiného” zpravodajství ze soboty i neděle si můžete přečíst na následujících odkazech: