Roman Joch

Roman Joch Zdroj: Monika Hlaváčová/MF DNES/Profimedia.cz

Vyhazov za "ufňukanou kremlofilní bábu" je nehoráznost

Je to dobré, cítím se jako zamlada! Už zase lidi vyhazují z práce, jak se za komunismu říkávalo, za pysk. Romana Jocha dnes vyhodil premiér Nečas z práce za neuctivý výrok o prezidentovi.


Romana Jocha osobně neznám a je mi sympatická jen asi polovina jeho myšlenek, nemohu mu však upřít odvahu, či lépe řečeno koule. To, co se stalo v Chrastavě, je alarmující a nechutné, ale rozhodně to nebyl atentát. Kdyby šlo o atentát, nepíše dnes Václav Klaus prohlášení, ale chladne v márnici. Jeho ochranka by ho, jak viditelně prokázala, neochránila. On přesto vydal prohlášení, kde celou událost jako atentát chápe.

 

Joch si toho ve svém blogu na idnes.cz všiml, a nešetřil ostrými výroky na adresu Václava Klause. Nejtvrdší, co zaznělo, bylo, že Klaus je ufňukaná kremlofilní bába. A měl víceméně pravdu. Incident sice odhalil skandální nepřipravenost prezidentské ochranky, ale o život či zdraví prezidentovi fakt nešlo. On přesto dělá, jakoby vyvázl ze skutečného atentátu.

 

Natolik mne Jochova charakteristika Klause pobavila, že jsem si ji dal ráno na Facebook. Po pár hodinách jsem si všiml, že výrok zaznamenal i iDnes. A za další chvíli jsem se dočetl, že za ten výrok přišel Joch o zaměstnání. Nečas ho nadále jako svého poradce nebude zaměstnávat.

 

Dokázal bych vyhazov pochopit, kdyby se Joch veřejně postavil proti Nečasovi. Podřízený by neměl být neloajální. Dokázal bych pochopit vyhazov, kdyby Joch jako poradce udělal nějakou osudovou botu s tragickými následky, kdyby něco ukradl, nebo kdyby se zjistilo, že prodává úředníkům ve Strakovce pervitin. On však dostal vyhazov za urážku majestátu prezidenta. A to je v roce 2012 naprostá nehoráznost, kterou se Nečas posouvá směrem k totalitě a cenzuře.

 

Urážka majestátu prezidenta v komentáři psaném na privátním blogu je nepřípustná pro zaměstnance prezidentské kanceláře. Neexistuje však jediný důvod, proč by poradce premiéra neměl mít právo ve svém komentáři sepsout prezidenta, který se podle (nejen) jeho názoru snaží z debilní performance vyšinutého komunisty udělat epochální útok na hlavu státu.

 

Nečas, podobně jako už dříve svými výroky o Pussy Riot a dalajlamismu, opět ukazuje, jak je mu cizí demokracie a její principy jako svoboda slova. Zjevně chápe stát a státní úředníky jako konečnou autoritu, která se nesmí kritizovat ani zesměšňovat. Vždyť prezident, při vší úctě k této funkci, není nic víc než nejvyšší úředník země. A proto není jediný důvod ho nenazývat ufňukanou kremlofilní bábou, když se tak chová.