Matriarchat

Matriarchat Zdroj: Profimedia.cz

Konec patriarchátu

Viviene Redingová, trojnásobná komisařka a viceprezidentka Evropské komise a pravděpodobně i budoucí prezidentka, předložila Radě návrh na kvóty pro ženy v managementu velkých firem (20 % s obratem nad 50 miliónů eur, 40 % pro ty se státní účastí). „Je to skandál, že jsou ženy zastoupeny pouze 13 %, a ještě větší, že je několik států (včetně Česka) proti.“ Bohužel, to není první návrh ani vina komise, že se stále nedaří prosadit takovou samozřejmost.

 

Ženy tvoří polovinu lidstva. Redingová je specialistka na lidská práva a má velkou zásluhu, že teď budou motoristé a motoristky v Unii platit stejné pojištění bez ohledu na pohlaví, přestože mají ženy nižší nehodovost (o 70 %) a byly na úkor mužů zvýhodňovány. Muži a ženy jsou si absolutně rovni a lidská práva jsou podstatou Evropské unie. Důležité nejsou jen schopnosti, ženy mají stejný potenciál a teprve rovné zacházení jej plně vyjeví.

 

V uvažování o abstraktní rovnosti dělá právnička Redingová přece jen podvědomou chybu. Nejde o symetrii, sama intuitivně říká, že v dnešní krizi by větší účast žen přinesla větší prosperitu. Ženy jsou totiž loajálnější vůči firmě, a tudíž mnohem výkonnější než muži. Ženy přinášejí do špičkových pozic něco radikálně nového, není to však odlišný ženský mozek, empatie nebo odlišné obchodní zkušenosti, na ty mužská polovina lidstva bohatě stačí, je to tvrdý a nelítostný boj amazonek.

 

Muži si na práci jen hrají, chtějí mít i v práci srandu a v porovnání se ženami jsou líní. Jejich kariérní rivalita je často jen zdánlivá, je totiž mírněna vytvářením kamarádských spolků a manažerské oligarchie. Avšak inverze mateřství, toho nejsilnějšího instinktu lidstva, z ženy nedělá mužatku, dělá z ní lvici. A ta si s neviditelnou hlavou firmy vytvoří manželství na divoko. Bude pro ni pracovat do úpadu s věrností a úporností, jako by bránila ohrožený domov. Podnik je na rozdíl od domova konkurencí neustále ohrožen.

 

Ženy jsou také mnohem silnější a zdravější, žijí déle a stresovaní padesátníci s žaludečními vředy proti nim nemají rovnou šanci. Konec s hloupou mužskou ležérnosti! Firma není demokratická instituce. Chlapi svůj potenciál už dávno vyčerpali. Potřebují tyranskou královnu, tak jak ji zná každé malé dítě, ale bez mateřské lásky. „Existují jenom tři věci, které ženy nechápou – volnost, rovnost a bratrství“ (G. K. Chesterton).

 

Redingová vidí také v dnešní krizi eura velkou šanci pro politickou unii. Evropské státy stále prokazují nejen v zavedení pohlavní rovnosti, ale téměř ve všem svou neschopnost. To státy vytvořily nezvladatelné dluhy. Proto také souhlasí se změnou názvu Evropské komise na Evropskou vládu. „Jenom pevná jednotná vláda Unie a individuální práva zajistí Evropě budoucnost.“ A možná jednou i matriarchát.