Taft

Taft Zdroj: Profimedia.cz

Všechny prezidentské kníry

Jako Američan vychovaný v zemi, která je poblázněná vším novým a moderním, miluju na životě v České republice právě ten její starosvětský půvab – historické budovy, ulice dlážděné kočičími hlavami a vousaté prezidenty.

 

Z mého pohledu je na Česku snad nejroztomilejší právě posledně zmiňovaný fenomén. V Americe jsme neměli kníratého prezidenta od dob Williama Howard Tafta v roce 1913. Prezident Taft se pyšnil nádhernými zakroucenými kníry, které trčely na obě strany a snadno trumfly i knírek typu kartáček, co nosil jeho předchůdce v Bílém domě, Theodore Roosevelt.

 

Už skoro celé jedno století Amerika sází na hladce vyholené prezidenty.

 

Je nasnadě, že od té doby se na světové scéně objevila spousta věhlasných vůdců s knírkem. První člověka napadne Hitler. A pak hned Stalin. A nedávno Saddám Husajn.

 

Ovšem v současnosti, tedy alespoň v Evropě, je dost těžké narazit na kníratou hlavu státu. Samozřejmě s výjimkou skupinky, která je v diplomatických kruzích známá jako "prezidentský kníratý trojúhelník": Česká republika, Slovensko a Polsko. Kromě tohoto trojbloku  najdeme v dnešní Evropě už jen dvě další výjimky: běloruského prezidenta  Alexandra Lukašenka a dánskou královnu Markétu II. (ta má ovšem ten svůj zakrytý makeupem, takže je sotva vidět).

 

Zdá se, že i v takových tradičních baštách kníratých prezidentů, jako je Jižní Amerika, jižní Evropa či Afrika, dnes převládá trend hladce vyholených prezidentských brad, dvojbrad a tváří.

 

Je jen pochopitelné, že Střední východ zůstává i nadále oblastí zaslíbenou "kníráčům" – od syrského prezidenta Bašára al-Assád k brunejskému sultánovi Hassanalu Bolkiahovi. Kníry „letí“ asi proto, jak kdysi názorně předvedli Hitler i Stalin, že nikdo lidem nevtluče do hlav varování: "Pokud se opovážíte proti mně jen špitnout, schytáte to!" lépe než právě vůdce se slušivým tmavým knírem.

 

Československo to bez prezidentských vousů vydrželo dost dlouho. Je pravda, že Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš vousy či kníry nosili, ale pak následovala pětice bezvousých holátek:  Gottwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda a Husák. Možná, že nechtěli vypadat jako Stalin. Což člověk pochopí. Podobně se chovali i jejich sovětští šéfové: Chruščev, Brežněv, Andropov, Černěnko a Gorbačov.

 

Takže je přirozené, že po pádu železné opony v roce 1989 přišel čas, aby si země vybrala prezidenta symbolizujícího nové období svobody. Nikdo přece nechtěl hlavu státu, co by vypadala jako těch pět předešlých komunistických figurín. Naštěstí tu byl Vacláv Havel, který – kromě toho, že měl nádherný knírek – byl i světově proslulý spisovatel, intelektuál a bývalý disidentský hrdina. Což byl bod navíc!

 

Když si Václav Havel odsloužil v úřadu prezidenta nové České republiky dvě maximálně povolená funkční období, stála země před otázkou, kým Havla nahradit z široké nabídky kvalifikovaných kníratých kandidátů.

 

Na výběr jich bylo dost a dost, včetně takových známých tváří jako Josef Zieleniec, Karel Schwarzenberg a Jan Ruml. Výstavní knírek bývalého ministra spravedlnosti Jana Kalvody byl ze soutěže vyřazen, když se ukázalo, že ke knírku chybí titul JUDr.

 

Nakonec si národ či spíš jeho zvolení zástupci vybrali za nositele prezidentského kníru Václava Klause. Ten měl ještě něco, co chybělo všem ostatním prezidentským kandidátům: elegantní brýle. Ty jsou pochopitelně spojovány s inteligencí, což je při volbě hlavy státu důležitý – byť ne zcela zásadní – předpoklad, jak ukázala moje vlastní země, když si dvakrát zvolila do nejvyššího úřadu George W. Bushe.

 

 

Ano, je pravda, že brýle nosí i Josef Zieleniec. Ale ty měly takové ty staromódní obroučky ne nepodobné pilotním brýlím, ve kterých vypadal dost nemožně. Na rozdíl od módních brýlí bez obrouček prezidenta Klause, které teď nosí kdekdo.

 

I já teď nosím brýle bez obrouček. Ale nechat si narůst knírek jsem se neodvážil. Naposledy jsem to udělal v 70. letech minulého století. Chtěl jsem vypadat jako Robert Redford ve filmu "Butch Cassidy and the Sundance Kid."

 

Místo toho vypadám... no, jako Václav Klaus. Až ten na Hradě skončí, budu se asi muset spokojit s podobou blížící se tváři Jana Švejnara. Ten, jak všichni víme, prohrál souboj o post českého prezidenta s Václavem Klausem… i když jen o fous.

 

Vybraná anglická synonyma výrazu "knírek"
Cookie Duster – smetáček na keksy
Lady Tickler – šimrátko na dámy
Lip Rug – podnosní kobereček
Lip Toupée – příčesek pod nos
Mouth Brow – spadlé obočí
Snot Mop – stěrač soplů
Soup Strainer – cedníček na polévku
Womb Broom – košťátko na dámská přirození