Ples v Opeře

Ples v Opeře Zdroj: Profimedia.cz

Ples v Opeře a banda pokryteckých šašků

Demonstranti proti vrcholu české společenské sezóny, plesu v Opeře, jsou úplně mimo. Pokud už chtějí protestovat proti zbytečnému utrácení za zábavu, ať jdou někam před fotbalový stadion!

Šel jsem chvíli před osmou večerní na ples - jako novinář, jako soukromá osoba poslouchám jinou hudbu - a nechtěl jsem jít, jsa novinářem, hlavním vchodem s červeným kobercem. Tak jsem si to do Opery namířil ne po schodech, ale postranním příchodem, u kterého proti plesu demonstrovali mladí levičáci a odpůrci ACTA.

 

Ptal jsem se jich, co blbnou, proč demonstrují, co je špatného na tom, když se lidé baví a tancujou. Vysvětlovali, že jsou proti buržoazii, kapitalismu a proti plýtvání penězi za zábavu v době krize, tak sem přišli vyjádřit nesouhlas.

 

V tu chvíli bylo jasné, že lžou. Že jsou tady kvůli televizním kamerám, aby se sami zviditelnili, předvedli a vybouřili svou frustraci. Ceny vstupenek a náklady plesu rozhodně nejsou pravým důvodem, proč proti němu anarchisté protestují. Protože stačí srovnat ceny... Ty na ples pocházejí z oficiálního webu akce, ty na fotbal z portálu worldticketshop.cz, euro počítám za 25 Kč:

 

Ples: II. BALKON, místo k sezení bez stolu, bez místenek - 2 000 Kč
Fotbal: FC Barcelona - Bayer Leverkusen - 2850 Kč
Ples:: I. BALKON, místo k sezení bez stolu, místenky - 3 000 Kč
Fotbal: Bayern Mnichov - FC Basel - 3575 Kč
Ples: STŮL NA JEVIŠTI - 5 000 Kč
Fotbal: Arsenal - AC Milán - 5 000 Kč
Ples: LÓŽE V PŘÍZEMÍ - 6 000 Kč
Fotbal: Chelsea - SSC Neapol - 5 650 Kč
Ples: LÓŽE V II. POŘADÍ - 7 000 Kč
Fotbal: Champions League Final - Finále ligy mistrů - 34 875 Kč

 

 

Takže: Lístky na fotbal jsou dražší než na ples. Na zvlášť důležitá utkání jako finále ligy jsou dokonce řádově dražší. Přitom před žádným fotbalovým stadionem jsem nikdy v dějinách žádnou komoušskou protidemonstraci neviděl a neuvidím. Demonstranti proti plesu ve skutečnosti neprotestovali proti luxusu. Oni demonstrovali kvůli jedinému: aby byli v televizi!