Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia.cz

Petr Nečas: pan Čistý a pan Špinavý

Když se Petr Nečas stal v polovině roku 2010 šéfem ODS a premiérem, slavili jsme příchod „pana Čistého“. Opilý sám sebou slavil i Nečas, a proč ne? Po letech korupce ve vedení ODS, jehož byl Nečas coby místopředseda členem od roku 1999, začal partaji šéfovat někdo, kdo nic moc neukradl.

 

Ne že by úplně přijel princ na bílém koni. To se stává, jen když si Jiří Pomeje bere zpívající alkoholičky. Řekněme spíš, že jsme se cítili, jako by nám po měsíci hladovky hodili do cely okousanou kost a my se nemůžeme dočkat další. Žádná další ale zřejmě nebude. Po téměř dvou letech Nečasova kralování se zdá, že je ODS ještě zkorumpovanější, než když ji váhavý jaderný fyzik nedopatřením přebíral.

 

Ve středu jsme se dozvěděli zajímavou zprávu: matka Martina Dvořáka, padlého šéfa pražského Dopravního podniku - léta jednoho z největších kmotrovských vemen – koupila na pražské Hanspaulce luxusní funkcionalistickou vilu; podle obchodního rejstříku za 200 000 korun, za něž si v této lokalitě koupíte zhruba tři čtvereční metry kolem WC, podle ní bude dům ještě splácet.

 

„Je mi líto, ten objekt se mnou nijak nesouvysí, já ho rozhodně nerekonstrujuju,“ zněla bez oprav Dvořákova negramotná SMS zaslaná Blesku. Představte si, že stejný člověk předtím šéfoval i televizi Prima. To aspoň vysvětluje její programové schéma.

 

 

Obchodní transakce nese všechny atributy velkorysého úplatku za Dvořákovy služby v čele DP, který má roky zle dojit vlivný pražský kmotr ODS Ivo Rittig: vilu koupila za 25 miliónů firma Future Earnigs Davida Michala z advokátní kanceláře Šachta & Partners, jež se poslední dobou stává synonymem každé slušné levárny za naše peníze. Ta ji, věrna svému českému jménu Budoucí výdělky (jak rafinované i na právníky!!), nyní prodala Dvořákově matce.

 

Nyní zpět k Nečasovi, moravskému křesťanovi se slabostí pro fabii: právě od jeho pravé ruky Jany Nagyové, jež v premiérově blízkosti často pracuje i po nocích, za což nám všem účtuje méně křesťanskou taxu, měl přijít příkaz pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi, aby na magistrátu dali od Rittiga ruce pryč; bez jeho černých miliónů totiž bude prázdná kasa ODS ještě prázdnější.

 

Praha ale není jediná, kde Nečas nechává zhoubné kmotrovství bujet. Právě on přivedl do vlády ministry jako Petr Bendl či Martin Kuba: prvně jmenovaný teď šéfuje zemědělství a nepase ho nikdo jiný než Rittig; druhý vede průmysl a obchod, provází ho grossovská reputaci a děkovat za funkci může pro změnu severočeskému kmotrovi Patriku Oulickému, jinak též nejznámějšímu českému chalupáři.

 

Ostatně k němu na venkov ráda jezdí i Nagyová, stejně jako mnozí další vlivní s podobnou pověstí. Snad rádi vidí, když přes mohutné a nelegální obehnání stavby nikdo nevidí do oken.

 

 

To vše – a ještě další věci - Nečas přikrývá. Už když do čela ODS přicházel, šla proti líbivé pohádce o panu Čistém méně líbivá verze: Nečas nikdy nic neukradl, protože to prostě neumí; i krást veřejné peníze totiž vyžaduje jistý talent, jak my, daňoví poplatníci, víme víc, než bychom si přáli. Musíte mluvit trochu jako Kuba a vypadat trochu jako Rittig. Víra v Boha či podobné věci se nedoporučují a fabie v garáži už vůbec ne.

 

Nečas možná sám nikdy nic neukradl ani neukradne. Ironií osudu ale možná skončí jako nadějný lídr, co přišel čistit svinstvo, zasel při tom ale ještě horší svinstvo než jeho předchůdce Mirek Topolánek, jemuž pan Čistý nakonec neřekla ani vlastní manželka. Kdybych měl být na závěr aspoň trochu lyrický, řekl bych, že politika je fakt svinst….