Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zdroj: ČTK / AP / Abir Sultan

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Protesty proti premiérovi Netanjahuovi (30.3.2024)
Protesty proti premiérovi Netanjahuovi (30.3.2024)
Protesty proti premiérovi Netanjahuovi (30.3.2024)
14
Fotogalerie

Viliam Buchert: Žádost o zatykač na Netanjahua, za kterou stojí manželka herce Clooneyho, je perverzní

Klíčovou postavou žádosti Mezinárodního trestního soudu o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjauha i vůdce palestinské teroristické organizace Hamás stojí libanonsko-britská elitní právnička Amal Clooneyová. Ta se stala celebritou nejenom kvůli své práci, ale média ji pozorně sledují i proto, že je od roku 2014 manželkou slavného hollywoodského herce a dvojnásobného držitele Oscara George Clooneyho. Ten je společně s manželkou i letitým politickým aktivistou a angažování jeho ženy ve věci kolem války v Gaze není proto překvapivé. Ke kauze to přitáhlo větší pozornost, ale vyvolává to i velké kontroverze.

Protože Amal Clooneyová je zvláštním poradcem prokurátora Mezinárodního trestního soudu v Haagu Karima Khana, mnozí novináři a odborníci se ptali, proč se jinak vždy hlasitá právnička, která se s manželem angažovala i ve prospěch obětí války na Ukrajině, dlouho nijak nevyjádřila k válce v Gaze, kterou Izrael zahájil několik týdnů po barbarském útoku palestinských teroristů na své území z 7. října loňského roku. Dnes už je jasné proč. Několik měsíců působila v panelu právních expertů, kteří měli pro Mezinárodní trestní soud vyhodnotit důkazy o podezření ze spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Izraeli a Gaze.

Výsledkem je žádost o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jeho vládního kolegu, ministra obrany Jo'ava Galanta a tři vůdce palestinských teroristů Jahjú Sinvára, Muhammada Dífa a Ismáíla Haníju. Všichni se měli dopustit válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně „braní rukojmích, vražd a zločinů sexuálního násilí“. Ovšem tím se Clooneyová a její kolegové dostali na tenký led, protože dali do jedné řady představitele demokratického státu, který se válkou brání napadení svého území (což mezinárodní právo umožňuje) a palestinských vůdců, kteří dlouhé roky volají po genocidě, vyvraždění Židů a zpochybňují holocaust.

Premiér Netanjahu prohlásil, že žádost je „pobuřující a vytváří pokřivenou a falešnou morální rovnost mezi vůdci Izraele a vůdci Hamásu“. Podobný postoj zaujal i americký prezident Joe Biden a také česká vláda. Přitom Izrael, USA, ale také Rusko a Čína, nejsou členy Mezinárodního trestního soudu a nebudou proto respektovat nic, co soud říká. Naopak palestinští představitelé v roce 2015 souhlasili s tím, že se budou řídit jeho základními zásadami. Jenže to byli představitelé ze Západního břehu Jordánu, ne vůdci Hamásu z Gazy.

Svým způsobem je žádost o zatykač na izraelské politiky perverzní a povede jen k zostření situace. Nabízí totiž jen špatné možnosti. Určitě povede ze strany mnoha států k ignorování rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu, což neprospěje jeho autoritě. Budou se tím například ohánět Rusové až dojde „na ně“ kvůli válce na Ukrajině. Případné zatčení představitelů válčících stran (i když k němu ve skutečnosti nedojde) by situaci na Blízkém východě neuklidnilo, naopak by vedlo k eskalaci. A dodejme, že žádná válka nebyla zastavena nějakým rozhodnutím podobného soudu, byla ukončena buď porážkou jedné strany nebo jednáním. Tak tomu bude na Ukrajině i v Gaze. Musí tedy jednou dojít k mírovým jednáním nepřátel, většinou se tak děje na neutrální půdě. Bude to ale možné, když by tam měli někoho zatknout?        

Amal Clooneyová se brání, že postupovala správně. „Pracovala jsem v této komisi, protože věřím v právní stát a potřebu chránit životy civilistů. Právo, které chrání civilisty ve válce, vzniklo před více než sto lety a platí ve všech zemích světa bez ohledu na důvody konfliktu… Existují rozumné důvody domnívat se, že se izraelští politici dopustili válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, včetně hladomoru jako metody vedení války, vražd, pronásledování a vyhlazování,“ vysvětlovala Clooneyová. Její kritici to odmítají s tím, že prvotní příčinou války je odporný útok Hamásu z loňského roku a že pokud by Izrael neodpověděl, byla by ohrožena jeho samotná existence. Takový pohled ale právníci soudu nebrali v potaz. Nezohlednili příčinu a následek. A samozřejmě, celý izraelsko-palestinský problém je daleko hlubší a komplikovanější. Žádost o zatykač jen přileje oleje do ohně.

Práce Amal Clooneyové vyvolává kontroverze opakovaně, protože společně s manželem stojí na jedné straně barikády. Přitom právě tato právnička obhajovala mnoho případů, kdy se postavila autoritářským a zločinným režimům. Angažovala se ale i kauze Juliana Assangeho, spoluzakladatele internetového serveru WikiLeaks, který zveřejnil mnoho utajovaných dokumentů. Některé Assangeho činy se ovšem dají vyložit i tak, že mohly destruovat demokratické státy a tím nahrály totalitním státům, které toho náležitě využily. Zastupovala také ukrajinskou expremiérku Julii Tymošenkovou, protože podle Clooneyové se jednalo o politický proces. Tymošenková byla kdysi shledána vinnou v případu vyjednání nevýhodných podmínek o dodávkách ruského zemního plynu na Ukrajinu. Obvinění jistě mohlo mít politické pozadí, ovšem kolem rodiny premiérky se „motaly“ korupční kauzy pořád a nebyly nijak malé.

Převodovou pákou postojů manželů Clooneyových je v roce 2016 založená nadace Clooney Foundation for Justice. Ta například často a tvrdě kritizuje bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nadace ale také podpořila projekt na zajištění školní docházky pro 3000 dětí syrských uprchlíků v Libanonu, angažovala se při žádostech o navrácení řeckých vzácných soch z Britského muzea do Řecka či při uznání genocidy, kterou spáchali Turci na Arménech.

Svatba slavného amerického herce George Clooneyho a o sedmnáct let mladší právničky Amal Alamuddínové, která se odehrála v paláci Ca´Farsetti v Benátkách, byla v září 2014 prvořadou mediální a společenskou senzací. Clooney byl totiž léta označován za jednoho z nejpohlednějších hollywoodských hvězd a měl předtím nepřeberné množství vztahů s krásnými ženami zejména ze světa showbyznysu. Vdavky s elitní právničkou, která se narodila v libanonském Bejrútu, vyvolalo proto mnoho otázek. Na druhou stranu se v tomto vztahu dala najít logika, která se projevuje do dnešních dní – oba manželé jsou i politickými aktivisty a Amal pracovala v posledních zhruba dvaceti letech na mnoha výbušných a sledovaných kauzách, které se dotýkají i politiky. Osudy aktivistů se tak propojily a spojily.

Amal Clooneyové přitom vadí, že se o ní média často zajímají jen proto, že je manželkou slavného herce. „Objevuje se to i ve zprávách týkajících se výhradně mých pracovních aktivit. To mě pobuřuje. Nejsem médialapka pro svého muže. Nejsem a nikdy jsem jí nechtěla být,“ říká. Jenže ona pracuje s Georgem Clooneyem v názorové alianci a často se to dotýká i politiky. Nemůže se pak divit, že je kritizována, protože není nestranná, je aktivistická. Samotný Clooney to bere jinak. „Když dříve před porotou zastupovala případy, v nichž často šlo o život, nikoho nezajímala. Kamkoli se dnes hne, táhnou jí v patách televizní štáby. To není zas tak špatné,“ řekl slavný manžel Amal Clooneyové. To se dá využít i zneužít. Další bitva kvůli práci Clooneyové právě vzplála a to žádostí o zatykače na izraelské představitele a teroristy z Hamásu.