Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně

Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Miloš Zeman zamířil na sjezd SPD (13.4.2024)
Miloš Zeman zamířil na sjezd SPD (13.4.2024)
Osamu Okamura (Strana Zelených) během debaty.
Osamu Okamura (Strana Zelených) během debaty.
Miloš Zeman zamířil na sjezd SPD (13.4.2024)
9
Fotogalerie

Petr Vrabec: Střelba do migrantů a ostnaté ploty na hranicích. To myslí okamurovci fakt vážně?

Střílet do migrantů doporučoval Tomio Okamura Lotyšům, přes jejichž hranice z Běloruska přecházejí migranti. Na lodě s migranty plující ke břehům Evropy ze severní Afriky by střílel. V pořadu CNN Prima News se teď nechal Radim Fiala (SPD) slyšet, že bychom měli hlídat hranice Česka. Jak? Fiala se zhlédl v Orbánově řešení.

„Postavili tam čtyřmetrový plot, který kontrolují policisté se zbraněmi. Je jim totiž jasné, že pokud je nezastaví na maďarské hranici, bude se střílet v Budapešti. Tady je to stejné. Pokud je nezastavíme na naší hranici, bude se střílet v Praze, stejně jako v Paříži nebo Bruselu,“ popsal Fiala maďarský postup.

Maďaři na celé hranici se Srbskem a polovině hranice s Chorvatskem, tedy na nějakých 370 kilometrech postavili bariéru ze dvou plotů z ostnatého drátu. Před dvěma roky se tam zastavil i Andrej Babiš, který si tohle řešení moc pochvaloval. Aby ne, že? Šéf neokomunistické partaje.

Je to prostě tak, část Evropy hnědne, ta východní spíš rudne. Stejná taktika jako kdysi. Vyděsit a nabídnout ostrahu a bezpečí. Dnes se budeme bránit migrantům, později zase něčemu, až si lidi na ty polozavřené hranice zvyknou. Jenže tehdy jako teď umí plot z ostnatého drátu bránit jak dovnitř, tak ven. A ty hranice by se najednou mohly zavřít úplně.

Dryáčnická rétorika politiků, která zesiluje vždy před volbami, zvlášť teď kdy se ANO, SPD a malé protisystémové a protiunijní strany perou o milion „nevoličů“, je strašlivě nebezpečná. Vzpomeňme na důchodce Baldu, který fingoval „útok islámských teroristů“. Způsobil nehody dvou vlaků, když na koleje pokácel stromy a na místě nehod poházel letáky Alláhu Akbar! K tomu ho vedlo přesvědčení, že si zdejší obyvatelstvo dostatečně neuvědomuje nebezpečí islámského terorismu.

Prostě někteří lidé jsou tu prdlí a jeden může těžko předpokládat, co se jim v hlavě urodí. Do toho se další výtečník z SPD, exboxer Foldyna fotí se zbraněmi a sdílí to na svých profilech. Společnost je rozetnuta vedví, agresivita značně narůstá. I když zatím jen na sociálních sítích.

Na volebním sjezdu byla rétorika lídrů SPD méně vyhrocená, zřejmě kvůli tomu, že to sledovaly zpravodajské televize. I tak jsme se ale dozvěděli, že se nás Evropská unie a současná koalice snaží zatáhnout do války. Vy váleční štváči, my chceme mír! No, budiž.

A pojďme si říct jasně, že střílení po migrantech na hranicích s plotem z ostnatého drátu jsou praktiky totalitního Československa, jehož režim byl zákonem prohlášený za protiprávní a zločinný. Dnešní výroky předsedy a místopředsedy SPD jsou extremistické a naprosto za myslitelnou hranicí civilizované diskuse. Není divu, že česká vnitřní rozvědka BIS tuto stranu kvůli extremismu v roce 2021 dokonce ve své zprávě označila jako „nejvýznamnější uskupení s dominujícími xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky“.