Jednání o česko-americké obranné smlouvě ve Sněmovně: Tomio Okamura (SPD) (27.6.2023)

Jednání o česko-americké obranné smlouvě ve Sněmovně: Tomio Okamura (SPD) (27.6.2023) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Inaugurace Petra Pavla
Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) se střetl s Tomiem Okamurou o zdražování energií (5.11.2023)
Tomio Okamura na návštěvě v kanceláři Miloše Zemana
Tomio Okamura skončil se štrůdlem v obličeji
Jednání Sněmovny: Alena Schillerová (ANO) a Tomio Okamura (SPD) (16.9.2022)
9
Fotogalerie

Okamura si věří. Těší se už na vládu s hnutím ANO, rozděluje ministerstva a klade si podmínky

Do voleb zbývá devatenáct měsíců. Přesto už nyní mnozí spekulují, jak dopadnou a kdo bude sestavovat vládu. Do této hry vstupuje Tomio Okamura, jenž si říká o významné silové resorty. Porcuje sice medvěda, který ještě běhá po lese, ale není na škodu, když se včas odkrývají karty.

„Hnutí SPD chce být součástí příští vlády. Ve sněmovně jsou jen dvě opoziční strany, a pro nás tak tady ani není jiný partner k jednání než ANO, ať si o Andreji Babišovi myslíme, co chceme,“ řekl Okamura televizi CNN Prima NEWS a naznačil, o jaké resorty by usiloval. „Zajímá nás určitě ministerstvo vnitra, určitě nás zajímá spravedlnost, ale také zahraniční politika či sociální věci.“

Není to nějaký náhodný výkřik, ale promyšlený záměr podložený dvěma argumenty: volebními průzkumy a Babišovou urputnou snahou zchladit si žáhu po sérii porážek. Podobně jako Paroubek by se spojil i s komunisty nebo marťany, proč ne s Okamurou?

Zvykejte si na nové vůdce!

ANO dominuje všem průzkumům a jeho šéf po volebním sněmu prohlásil, že nevylučuje jednání o vládě s SPD, i když ji donedávna vylučoval. Nemohl Okamurovi přijít na jméno, protože nepodpořil jeho prezidentskou kandidaturu, a přispěl tak k jeho debaklu.

Dnes na tento podraz zapomněl, zatímco vylučuje vládu s ODS, což mu nikdo nenabízí. Když dokázal na celostátní úrovni legitimizovat KSČM, proč ne radikální národovce?

Oprášil by se jen starší nápad prosazovaný bývalým prezidentem Milošem Zemanem po volbách v roce 2017, přičemž námluvy s Okamurou předjednával jeho poradce Martin Nejedlý. Tehdejší spojenec Hradu Jaromír Soukup ve svých médiích avizoval: „Zvykejte si na nové vůdce!“ Babiše a Okamuru. Tehdy se část ANO postavila proti a dopadlo to jinak.

Tuto variantu preferuje hlavně tzv. dezolátní a antisystémová scéna se svými vzory Orbánem a Ficem, nakloněná naslouchat narativům Kremlu. Putin je pro ně nevyřčeným spojencem ve svaté válce proti Západu. SPD je jejím největším želízkem v ohni a názorově neukotvený populista Babiš je mnohem menším zlem než pětikoalice.

V tuto chvíli není podstatné, zda expremiér v euforii, že má vše již v kapse, udělal taktickou chybu a spřízněný okruh politologů přispěchal s ujišťováním, že je to jen nepříliš pravděpodobná politická hra. Vykládat Babišovy myšlenky je velmi ošemetné, když sám neví, co řekne druhý den.

Zvednutá rukavice

Okamura zvedl hozenou rukavici a berme ho za slovo, i když se jedná jen o hypotézu. Nelze pochybovat, že svoje představy myslí vážně, a zdá se, že si hodně věří. Přestože spojenectví s ANO preferuje jako jediné možné, vidí na něm mouchy.

„Budu upřímný. Značná část členů SPD nesnáší Andreje Babiše, a to asi z různých důvodů. Například za to, že je to prounijní strana. Věcí je tam ale spousta,“ řekl v rozhovoru Okamura, jehož hnutí si už dnes klade podmínky.

Poslankyně Karla Maříková uvedla, že stěžejní podmínkou SPD pro jeho účast ve vládě je referendum o vystoupení z Evropské unie. Vzhledem ke struktuře hnutí ne nepodobné ANO se nedá předpokládat, že je to jen její nápad.

S tím však zásadně nesouhlasí ANO a referendum vyloučil i jeho šéf. Otázka zní, zda by v případě potřeby znovu neotočil. S tím souvisí zájem SPD o resort zahraničí, proto si připomeňme jeho aktuální stanoviska na sociálních sítích. Některá nejsou zase tak vzdálená Babišovým výrokům.

Zdegenerovaný Západ

„Hnutí SPD je jako jediné proti vstupu Ukrajiny do EU i NATO. Jako jediní v parlamentu také hlasujeme proti posílání zbraní na Ukrajinu. Chceme mír a normální život, ne válku a bídu. V případě Ukrajiny se jedná o zkorumpovaný režim a zemi, kde de facto probíhá i občanská válka,“ prohlašuje Okamura.

„Podobně jako v roce 1938 nemůžeme spoléhat na dnes již zdegenerovaný takzvaný Západ reprezentovaný Německem a Francií, které s námi mají zlé úmysly. Jsme pro ně jenom kolonie, ve které vidí odbytiště pro své šmejdy, levnou pracovní sílu a místo, ze kterého mohou vysávat zisky,“ uvedl šéf SPD rétorikou rudého odboráře Bohumíra Dufka.

Podle Okamury zde „znovu máme kolaboranty, kteří si myslí, že bychom měli být pod ,ochranou' (neboli protektorátem) Říše“. Tvrdí, že boj o obnovení samostatnosti našeho státu nadále pokračuje.

„Pro záchranu Evropy je třeba co nejdříve zrušit EU. Evropská unie není Evropa. Evropská unie je parazitem, který zabíjí Evropu národů a jejich tradic a svobod,“ přitvrzuje Babišův potenciální vládní partner. Jak reagují poslanci ANO?

Předčasné dělení křesel

„Jakékoliv spekulace jsou předčasné. Vystoupení z Unie nebo NATO, byť jen na úrovni referenda, je pro nás tenká červená linie, přes kterou nejede vlak,“ reagoval v Novinkách na spojení s SPD Karel Havlíček. Podobně mluví Alena Schillerová a stínový ministr zahraničí ANO Jaroslav Bžoch.

Patrik Nacher, jenž po deseti letech vstoupil do ANO, pokládá za chybu, že bylo toto téma otevřeno. „Já o koalicích před volbami nemluvím. Vůbec nerozumím tomu, proč rok a půl před nimi mluvit o tom, s kým ano a s kým ne. Za tu dobu se může stát mnoho věcí.“

V tom má pravdu. Varianta ANO a SPD početně vychází z aktuálních průzkumů, jež jsou proměnlivé, a nikdo nemůže vsadit na to, jak dopadnou volby v říjnu 2025.

O tom svědčí průzkumy jedné z nejcitovanějších agentur STEM, jež se fatálně mýlila v roce 2010, když předpovídala pohodlné vítězství Jiřího Paroubka, a mýlila se i před posledními sněmovními volbami v říjnu 2021.

V posledním průzkumu STEM zveřejněném měsíc před volbami dosahovaly celkové preference dnešních vládních stran (Spolu, PirSTAN) pouhých 38,8 procenta, zatímco opozice (ANO, SPD, KSČM, Přísaha) by podle něj do sněmovny pronikla s celkovým ziskem 51,8 procenta hlasů, tedy s pohodlnou ústavní většinou.

Diametrálně odlišný výsledek voleb jistě byl ovlivněn souhrou okolností. Přesto platí, že jasno není do poslední chvíle a nakonec rozhodují váhající voliči.

Zároveň není příliš podstatné, jestli Babiš o nápadu nevylučovat jednání s Okamurou předem informoval své kolegy. Nahlíží na ně jen jako na zaměstnance svého holdingu závislé na jeho libovůli. Proto je dobré vědět, co lze od potenciální koalice ANO s SPD očekávat. Po vládě tolerované komunisty je možné klesnout ještě níž.