Jihočeský hejtman Martin Kuba.

Jihočeský hejtman Martin Kuba. Zdroj: Profimedia.cz

Hejtman Kuba: Pětikoalice vznikla na jediném základu – odstranit Babiše, oligarchu s velmi nešťastnou výbavou

Mikuláš Bek (STAN) je politický neumětel, který nedokáže vysvětlit některé své kroky. Tak nedávno popsal ministra školství jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten si nemyslí nic lichotivého ani o dalších členech kabinetu. V rozhovoru pro Reflex například řekl, že mají „nejenom velmi rozdílné ideologické pohledy na svět, ale také velmi rozdílné schopnosti vládnout“. Podle Kuby totiž vznikla současná vládní pětikoalice na jediném základě a tím bylo odstranit z politiky Andreje Babiše a zabránit tomu, aby se opakovala vláda hnutí ANO.

Hejtman Martin Kuba si myslí, že vládnout v pětikoalici je složité a na otázku, zda šlo po minulých volbách do Poslanecké sněmovny složit kabinet Petra Fialy jinak, odpovídá pro Reflex takto: „To je věc, o které mluvím otevřeně a dlouho. Zejména proto, že pětikoalice vznikla na jednom jediném základu – odstranit z politiky Andreje Babiše a zabránit tomu, aby se opakovala vláda hnutí ANO. Což mimochodem ukazuje, že když se v politice objeví tak nestandardní fenomén jako je Babiš, naruší to celý systém, který by měl být primárně o tom, kdo bude spravovat zemi lépe nebo hůře. Ale v posledních letech se hraje o to, zda tam ten člověk bude nebo nebude… Ono tenkrát nebylo moc variant a Petr Fiala zvolil jedinou možnou strategii, tedy vznik koalice Spolu, aby tato koalice mohla vůbec složit vládu. Všem, kteří ale znají politiku, muselo být jasné, že genetická výbava pěti vládních stran je natolik odlišná, že to nemůže být jednoduché. Když jsem viděl to nadšení po volbách v roce 2021, tak jsem všem říkal – nejsem si jistý, zda z toho budete nadšeni i za tři roky. Navíc v kabinetu se sešli nejenom lidé s velmi rozdílnými ideologickými pohledy na svět, ale také lidé s velmi rozdílnými schopnostmi vládnout. Kdyby tady nebyl Andrej Babiš, oligarcha s tak nešťastnou výbavou, tak by se česká politika řešila úplně jinak a současné vládní strany by naopak možná kandidovaly proti sobě,“ říká Kuba.

Kuba přitom uznává, že z české politiky už v podstatě vymizelo pravolevé dělení. „Dnes je pravicovým voličům v podstatě jedno, zda zaplatí o něco málo více na daních, ale pravice by měla podle mě reprezentovat funkční a štíhlý stát. Jenže vládám chybí praktická řešení, vláda často nevládne, jen úřaduje.“ A to je podle něj i případ vlády Petra Fialy.

Velký rozhovor s Martinem Kubou si můžete přečíst v novém vydání Reflexu >>>

Reflex 9/2024