Alena Schillerová (ANO) během výjezdu ANO do Olomouce (březen 2024)

Alena Schillerová (ANO) během výjezdu ANO do Olomouce (březen 2024) Zdroj: Facebook - A. Schillerová

Bohatá nevěsta Schillerová popírá dohody na Hradě a pro živnostníky už chystá věno, návrat EET

Sněmovní volby budou za rok a půl a Alena Schillerová se už vidí ve vládě. Nenabízí nic nového. Popírá shodu na prodlužování penzijního věku, jež sama prosazovala, a plánuje znovu zavést systém EET, který by obnovil státní dohled nad stovkami tisíc živnostníků a mnohým by zkomplikoval život.

Prezident Petr Pavel oznámil po společném jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a zástupci ANO, že dochází k průlomu při jednání o důchodové reformě. Uvedl, že se vláda a nejsilnější opoziční hnutí shodly na potřebě reformovat důchodový systém.

Shoda na Hradě?

„Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat. A to je naprosto nezbytný parametr,“ zmínil prezident. Debata se podle něj nadále povede o způsobu výpočtu a časovém mechanismu, jak bude postupné navyšování penzijního věku probíhat.

Demografické analýzy varují už řadu let, že se v populaci zvyšuje podíl penzistů proti ekonomicky aktivním lidem. Penzijnímu účtu výhledově hrozí schodky v řádu stovek miliard korun.

„Už dnes víme, že okolo roku 2030, až začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, bude již demografické složení naší společnosti takové, že pokud bychom do té doby opravdu s ničím nepřišli, problém s udržitelností našeho důchodového systému už nebude jen hrozbou, ale tvrdou realitou,“ prohlásila Schillerová už v srpnu 2019.

Tehdejší ministryně financí navrhovala navázat penzijní věk na očekávanou dobu dožití, což dnes prosazuje vláda. Pro pětadvacátníky to znamenalo odchod do důchodu v 67 letech, což připouštěl i premiér Andrej Babiš. Nakonec z toho sešlo. ANO se vymluvilo na odpor koaliční ČSSD.

Trapné kličkování

Prezidentem oznámená dohoda naznačovala, že se blýská na lepší časy. Vláda a opozice nalézají shodu na jednom z klíčových parametrů změn penzijního systému, doporučovaným většinou erudovaných expertů, ale i OECD.

Jenže tento závan racionality netrval dlouho. Schillerová krátce poté poskytla rozhovor Novinkám, kde tuto dohodu zpochybnila. „To se nezakládá na pravdě. Takto jsme se neshodli. My jsme se shodli na tom, že je potřeba se dál bavit o parametrických změnách důchodového systému.“

Nejprve chce předložit „analýzu o předpokládaném vývoji důchodového systému se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj“. Jinými slovy chce vidět data, která už dávno zná. Toto trapné kličkování naznačuje, že populisté o žádné účinnější změny penzijního systému nestojí.

Představitelé ANO vystupují velmi sebevědomě. Jsou ovlivněni aktuálními průzkumy, zejména agentury Kantar přisuzující hnutí růst na 39 procent preferencí. Nezmiňují už souběžný průzkum agentury Median, která naměřila jeho pokles na 31 procent a prakticky vyrovnané preference mezi koaličními a opozičními stranami.

Budeme si vybírat. Ale koho?

Průzkumy se mohou do voleb změnit, nicméně Schillerová se už jistojistě vidí ve vládě.

„Naše ambice je vyhrát volby tak, aby nešlo bez nás sestavit vládu. Tím se staneme takzvanou bohatou nevěstou a věřím, že si budeme vybírat koaličního partnera podle programu, který nám umožní realizovat maximum z toho našeho,“ sdělila Novinkám.

Na dotaz, koho potenciálními partnery myslí, neodpověděla. K ANO se dnes hlásí jen prorusky orientované hnutí SPD usilující o vystoupení ze západních struktur. Jistě by našlo shodu i s KSČM bojující dnes za obnovení socialismu pod pětiprocentní hranicí.

Skládání vlád dnes patří do kategorie teoretických úvah, které nemají po zkušenostech s výsledky průzkumů žádnou validitu. Exministryně ale už ví, že chce vrátit zrušený online systém elektronické evidence tržeb.

Tento záměr hlásí dlouhodobě a nyní oznámila, že na obnovení EET dělá pracovní tým. „Začali jsme nyní debatovat technickou stránku věci. Hledáme formu, aby to bylo dostupné, co nejjednodušší, co nejlevnější,“ říká Schillerová.

Podrobnosti sdělovat nechce, ale přejí si to prý zástupci hospodských a obchodníků. Nebylo by divu, kdyby pocházeli se stejných asociací podporujících zavedení EET už za vlády ANO. Relevantní průzkum v terénu mezi hospodskými a malými obchodníky neexistuje.

EET - třešnička na dortu

Místopředsedkyně ANO prohlašuje, že EET je „třešničkou na dortu“ v boji proti šedé ekonomice. Realita je taková, že po zavedení systému byl u nás podíl šedé ekonomiky na zhruba stejné úrovni jako předtím, v evropském srovnání je podprůměrný a v Babišově vzoru pro jeho okopírování Chorvatsku je stále dvojnásobný.

O přeceňování významu ETT svědčí i čísla uváděná Schillerovou, že údajně ušetřila 35 miliard korun. Nikdy tato data nedoložila a nepotvrdily ji ani nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu. Slouží jen jako populistický marketing bez významnějšího dopadu pro rozpočet.

Výsledkem byl průběžný státní dozor, šikana hospodských a obchodníků, přemrštěné pokuty, konec tisíců venkovských hospod a posílení pozic obchodních řetězců. Vrátí se i skrytě fízlovací hra Účtenkovka, ukončená kvůli masivním podvodům?

To vše se odehrávalo jen v první vlně EET. Po ní měla následovat další fáze týkající se zhruba 300 tisíc živnostníků. Povinnost používat EET mělo podle představ Babiše a Schillerové téměř 800 profesí řemesel, služeb, malovýroby, stánkového prodeje, praktických lékařů a mnoha dalších oborů.

Tato administrativa by znamenala další úbytek dnes už nedostatkových řemeslníků a zvyšování cen služeb pro zákazníky. Tohle ovšem nezajímá zapálené jakobíny v hnutí ANO, kteří odjakživa považovali všechny malé podnikatele za potenciální zloděje.

Systém EET přitom pozastavila už v březnu 2020 Babišova vláda kvůli nouzovému stavu za koronavirové pandemie a už nikdy nebyl obnoven. ANO na něj nezapomnělo. „Bohatá nevěsta“ chystá živnostníkům věno, návrat ke státní buzeraci.