Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: iStock.com

Kakaové plody se roztlučou, aby se z nich vysvobodily samotné boby
Syrové kakaové boby mají chuť pomerančového džusu
Kakaové boby
Plodem kakaovníku je masitá bobule žluté, červené či hnědé barvy
...
7
Fotogalerie

Ceny kakaa se urvaly z řetězu. Stane se z čokolády luxusní pochutina jako kaviár či lanýže?

Velikonoce jsou jedním z období v roce, v jehož průběhu se v mnoha domácnostech nakupí abnormálně velké množství čokolády. Řada hospodyněk ji například používá při pečení tradičního velikonočního pečiva. V posledních letech pak čokoláda (tedy lépe řečeno výrobky z ní) stále častěji slouží i jako výslužka koledníkům. Doby, kdy v košících či taškách koledníků převládaly ozdobené kraslice, totiž velice rychle mizí. Na jejich místo nastupují čokoládoví zajíčci, slepičky, medvědi, tyčinky či bonbóny. Koledníci toho domů nosí tolik, že pak čokoládové výrobky postupně konzumují celé rodiny ještě několik týdnů či měsíců. Tyto doby však brzy mohou vzít za své. Stojí za tím rekordně vysoké ceny kakaa na světových burzách, které v následujících měsících vyženou cenu čokolády pro konečné konzumenty vzhůru minimálně o několik desítek procent. 

Na úvod dejme pár čísel. Na začátku tohoto týdne překonala cena kakaových bobů na světových burzách laťku 10 tisíc dolarů (zhruba 233 tisíc korun) za tunu. Takto drahé kakao v novodobé historii nikdy nebylo. Například ještě před dvěma lety se prodávalo zhruba za čtvrtinu současné ceny.

Kakaovník, z jehož bobů se čokoláda vyrábí, je velmi citlivá rostlina, která roste jen v zemích blízko rovníku. Většinu (zhruba 70 až 75 procent) světové produkce kakaových bobů, které vyrůstají přímo na kmenech stromů, zajišťují Pobřeží Slonoviny a Ghana. A v těchto západoafrických zemích na březích Guinejského zálivu však již dlouhodobě panuje nepříznivé počasí v podobě kombinace období prudkých dešťů a nesnesitelného horka, k nimž se přidalo šíření nemocí, na něž jsou kakaovníky taktéž velmi náchylné. Výsledkem tohoto smrtícího koktejlu je pokles úrody a nejnižší dodávka kakaových bobů na trh za posledních 40 let. Výsledkem je pak brutální nárůst cen, který neodvrátilo či nezmírnilo ani oznámení jihoamerických zemí jako Brazílie či Ekvádor, že zvýší vlastní produkci a vedle toho založí i nové plantáže.

Za růstem ceny kakaa není jen jeho nedostatek, ale i burzovní spekulace obchodníků. Výsledkem toho je skutečnost, že cena čokoládových produktů celosvětově roste. V některých zemích je jejich růst tak prudký, že například v Brazílii se u příležitosti Velikonoc prodávají čokoládová vajíčka na splátky.

A jaký bude dopad v České republice? Je nepochybné, že ceny čokolády a výrobků z ní půjdou nahoru. Nyní se bude jen licitovat o to, jak velký tento nárůst bude. Zainteresované subjekty kolem toho našlapují velice opatrně, protože mají ještě v živé paměti negativní odezvy nakupujících v souvislosti s masivním zdražováním potravin v uplynulých dvou letech. Přesto zde zaznívají hlasy, že zdražení se bude pohybovat minimálně v řádu nižších desítek procent.

Někteří výrobci čokoládových pochutinek jsou však vynalézaví a sahají po metodě, která se tu praktikuje už alespoň dvě dekády. Když cena určité suroviny vzroste, sáhne se do gramáže nebo obsahu výrobku. V praxi to pak vypadá, že tyčinky jsou menší, tabulka čokolády váží méně, do sáčku se dá méně čokoládových bonbonů nebo se ve výrobcích sníží obsah čokolády a kakaového másla a nahradí se jinou, podobně chutnající náhražkou. Chuťově výrobek zůstane přibližně stejný, ale jeho kvalita či nutriční hodnota je pak úplně někde jinde.

Řada výrobců a potravinářských podniků má ještě nakoupeny či nasmlouvány dodávky za příznivější ceny, nicméně na jejich aktuální podobu budou muset dříve či později zareagovat. Budou mít na výběr, buď výrobek kvalitativně „ošidit“, zmenšit, nebo zdražit. Vyššímu růstu cen se zřejmě nevyhnou společnosti, které si zakládají na vysoké kvalitě a tradici své produkce.

Pokud se ceny kakaových bobů „neumravní“ a zůstanou takto vysoké (či dokonce ještě vyšší) jako nyní, není vyloučeno, že se v následujících letech z kvalitní čokolády stane luxusní pochutina, kterou si lidé dopřejí jen svátečně a ve velmi vzácných chvílích. Čeká ji osud lanýžů? Takové tvrzení může být přehnané. Ale kdo ví. Nezapomínejme, že právě této megadrahé pochoutce se před pár staletími říkalo jídlo chudých…