Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)

Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
38
Fotogalerie

Sezemský: Rajchlův střemhlavý pád. Narazil na své velikášství, řevnivost a nenaplněné černé scénáře

Obchodník se strachem a ruským vlivem Jindřich Rajchl narazil na limity svých možností. Celonárodní setkání „Za Českou republiku“ na Václavském náměstí skončilo daleko za očekáváním. Řady jeho podporovatelů se nadále tenčí a může si za to hlavně sám.

Zpočátku se zdálo, že ambiciózní advokát Rajchl dokáže koncentrovat nespokojené voliče neparlamentní antisystémové scény. Poslední pražská demonstrace ale potvrzuje, že přecenil své schopnosti. Dlouhodobé anoncování protestu se sloganem „Pojďme dát Fialově vládě výpověď!“ přitom bylo velkolepé.

Předvolební akce

„Až sto tisíc lidí je očekáváno na dnešním setkání opozičních politiků a názorového proudu na Václavském náměstí na akci nazvané ,Za Českou republiku',“ avizoval svolavatel Rajchl, lákající na „zvučná“ jména Putinovy páté kolony Jaroslava Foldynu, Michala Haška a senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou. K nim lze přičíst politicky neuspokojeného expremiéra Jiřího Paroubka a Jiřího Kobzu z SPD.

Scénář demonstrace nepřinesl nic nového. Zaznívaly apely na demisi protilidové vlády, kategorické odmítnutí vtahování Česka do války na Ukrajině a volání po mírovém řešení konfliktu. Nově se připojilo vymezení proti „ohrožování vztahů s naším historicky nejbližším sousedním státem“ – tedy se Slovenskem.

Znovu zaznívaly mýty o omezování svobody slova, ačkoli o akci informovala všechna zpravodajská média včetně České televize, a veřejnoprávní Česká tisková kancelář ji dokonce přenášela živým přenosem. Na tomto místě se zastavme.

Bude příště ČTK přenášet živé přenosy z mítinků každé parlamentní i neparlamentní politické strany, když bylo od počátku jasné, že jde o předvolební akci pod patronátem předsedy PRO Rajchla? Dočkáme se příště v ČTK online zpravodajství z mítinku komunistů? Na to by možná mohla odpovědět Rada ČTK volená parlamentem.

Výpověď Rajchlovi

Podstatné je něco jiného. Podle očitých svědků dorazilo na demonstraci z celé republiky několik tisíc lidí, což sice není zanedbatelné, ale bylo to zhruba dvacetkrát méně, než očekával svolavatel. Tím se jen potvrzuje sestupný trend zájmu o jeho aktivity, patrný už v loňském roce.

O propadáku svědčí i Rajchlovy reakce na sociálních sítích. Poděkoval sice účastníkům, ale zdržel se klasicky přemrštěných odhadů účasti. O anoncované megalomanské akci na Letné v případě, že zaplní Václavské náměstí, si může nechat jen zdát.

Pomyslnou výpověď tak dostal Rajchl, jemuž nepomohlo ani uctivě propagované setkání s Orbánovým ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem na maďarském velvyslanectví. Místní národovecká scéna tuto přízeň opětuje a fakticky slibuje mezinárodní izolaci jako současná maďarská a slovenská vláda.

„Tahle země má na to, aby vykročila stejným směrem, jako vykročilo Maďarsko pod Viktorem Orbánem a Slovensko pod Robertem Ficem. Dejte nám tu šanci a nám bude obrovskou ctí vést tuhle zemi zpět k její prosperující, bezpečné a krásné budoucnosti. Já už se ze Západu řídit nenechám,“ hřímal Rajchl na Václaváku slovníkem, připomínajícím komunistické agitátory v padesátých letech.

Nejsme žádní dezoláti

Rajchl a jeho souvěrci si neustále stěžují, že jsou označováni za přívržence Ruska. „My nejsme žádní dezoláti, nejsme ruští švábové ani nic podobného, jsme svobodní občané České republiky,“ brání se bývalý sociálnědemokratický politik a nová posila Rajchlova týmu Michal Hašek.

Kontroverzní lhář Hašek přitom jako jihomoravský hejtman pózoval s Putinovými motorkáři „Nočními vlky“ se sankčního seznamu, jež má v oblibě i další řečník na demonstraci Foldyna.

Předseda PRO považuje protiruské sankce za naprostý nesmysl. „Celá věc, o které v té válce jde, je odtržení Evropy od ruských potravin a napojení na ty americké,“ míní a vyzval k nákupu plynu od Gazpromu. Ať se potom nediví.

Ceny plynu na světových trzích jsou dnes výrazně nižší než před válkou, na čemž má zásadní podíl vyvázání evropských zemí ze závislosti na ruských dodávkách.

A tak je to u Rajchla se vším. Ve všech svých prognózách selhal, což stálo na počátku jeho sestupu do politické divize, kde se pohybuje kolem dvou procent preferencí.

Neúspěšný sjednotitel

Rajchlova cesta do všeobecného povědomí začala odchodem z Trikolory po zjištění, že nemá šanci převzít její vedení. Založil vlastní projekt PRO a sázel na stejnou rétoriku šíření strachu z budoucnosti, radikální kritiku vlády a pomoci Ukrajině.

Tím jen dále rozředil antisystémovou scénu, hledající únik před „útlakem“ Západu ve spojenectví s Putinem. Původně z této roztříštěnosti těžil aktivním působením na sociálních sítích, když se zkompromitoval další mesiáš bojující za zájmy České republiky Ladislav Vrabel.

Rajchl se už viděl jako vůdce této scény, jenže loni nastaly komplikace. Po vnitřních rozporech opustila PRO většina vedení, později se odpojily dvě vlivné krajské reprezentace. Rajchlovu důvěryhodnost snižovaly jeho nenaplněné předpovědi a sliby.

Na loňské březnové demonstraci ohlásil, že pokud vláda neodstoupí, dojde k blokádě vládních budov do té doby, dokud nepodá demisi. Na dalším mítinku očekával 300 tisíc lidí, přičemž Václavské náměstí má třetinovou kapacitu. Dorazilo jich řádově méně, k blokádě nedošlo.

Rajchl už v září 2022 avizoval, že vláda padne v listopadu, dojde plyn, zkolabuje česká ekonomika a ceny pohonných hmot stoupnou na 150 korun. Myslí si, že komunistický režim byl demokratičtější než současný, a jeho „odborníci“ plédovali za obnovení obchodních vztahů s Ruskem.

Žádný z Rajchlem šířených katastrofických scénářů se nenaplnil. Možná by se lépe uplatnil na komunistické Kubě, kde skutečně letos v březnu stouply ceny benzínu kvůli nedostatku až pětinásobně - na v přepočtu 152 korun za litr.

Další radikály ztratil oznámením, že nechce vystupovat z EU a NATO, když se už nabízel jako potenciální koaliční partner ANO. Jenže Babiš nestojí o podbízivého hochštaplera, ale o hlasy jeho přelétavých voličů. Kdy Rajchl pochopí, že svoji roli dohrál?