Video placeholde

Buchert: Slovákům rozumíme méně než oni nám. Současné politické přestřelky vztahy nezničí, bylo hůř

Aktuální politické přestřelky mezi českou a slovenskou vládou vybízí k zamyšlení, jaké jsou vlastně vztahy našich dvou národů. Se Slováky toho máme mnoho společného, ale v současné debatě je kladen důraz především na rozdíly. Jak se vyvíjel náš vztah? Kdy bylo jasné, že projekt Československo nebude fungovat? A v čem si spolu nerozumíme? I na tyto otázky odpovídá Viliam Buchert, který má ke Slovensku silný osobní vztah.

Někdy to vypadá jako vztah dvou bratrů, kdy ten „starší a větší“ má sklony vychovávat toho „mladšího“. Není divu, že to Slovákům vadí. Ostatně to byl jeden z důvodů, proč se projekt společného státu stal neudržitelným. Současné spory jsou v historickém kontextu zanedbatelné. Do naší společné historie se nejsilněji zapsaly momenty největšího neporozumění. Nejhůř bylo při odtržení Slovenska a jeho příklonu k nacismu před druhou světovou válkou, které div neskončily v násilnostech. Socioekonomické i ideové rozdíly se promítaly do našeho soužití i po válce a během komunistické totality. Vše vyvrcholilo až rozpadem Československa, které proběhlo výjimečně kultivovaně.

Na čem se zakládají politické a společenské rozdíly Česka a Slovenska? Vnímají Slováci historickou roli Čechů vůči nim jako pomoc, nebo imperiální útlak? Dozvíte se ve videu.