Očekává se, že Peter Pellegrini by jako prezident podvolil přáním premiéra Roberta Fica.

Očekává se, že Peter Pellegrini by jako prezident podvolil přáním premiéra Roberta Fica. Zdroj: Profimedia

Peter Pellegrini
Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (18.3.2024)
Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (18.3.2024)
Kandidáti na prezidenta Slovenské republiky zleva Peter Pellegrini a Ivan Korčok při televizní debatě na TV Markíza (18.3.2024)
Peter Pellegrini během kampaně před prezidentskými volbami 2024
7
Fotogalerie

Šílenosti, lži a tříhodinová myšlenková onanie, to byla finálová debata kandidátů na prezidenta Slovenska

Když smícháte slovenské brynzové halušky, maďarský guláš a ruskou vodku, vznikne něco, co se nedá pozřít. Asi tak nějak vypadala ve středu večer poslední debata 10 kandidátů na slovenského prezidenta. V neuchopitelném pořadu televize RTVS, který trval neúnosné tři hodiny a 25 minut, zaznělo mnoho šílených nápadů, surových lží a především to byla myšlenková onanie aktérů, s kterou se ukájeli před veřejností. To, co bylo rozumné a dobré zaniklo v marasmu. Debata přinesla varující poznatek – část slovenské veřejnosti chce opustit euroatlantickou západní civilizaci a chce zamířit na Východ. Samotný slovenský prezident (zřejmě to bude Ivan Korčok či Peter Pellegrini) sice takový nebude, ale to na věci nic nemění.

V průběhu nekonečné diskuse, jsem dostal od svých slovenských známých zhruba deset zpráv, ve kterých se opakovalo několik motivů: „Proboha, koho mám volit? Na to se nedá dívat! V tomhle my žijeme!“ Naráželi zejména na to, že i když občas někdo z relevantních kandidátů (Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Ján Kubiš či Patrik Dubovský) říkali relevantní věci, tak když se dostali ke slovu ostatní, připomínalo to kakofonii hlasů, jako kdyby najednou hovořili třeba Jindřich Rajchl, Jana Zwyrtek Hamplová a hejno dalších českých dezinformátorů.

V debatě naprosto nešlo rozeznat, zda je někdo na levé či pravé straně politického spektra. Nebylo to rozeznatelné ani u hlavních favoritů voleb, Korčoka a Pellegriniho. Brutální populismus zněl od všech kandidátů. Z deseti diskutujících nebyla ani jedna žena, což zase připomínalo obsazování funkcí v Tálibánem řízeném Afghánistánu. Na druhou stranu – které ženě by se chtělo do takovéto společnosti?

Že existují různé pohledy na válku na Ukrajině je samozřejmé. Ale že někdo tak nepokrytě obhajuje diktátora Putina a zločiny ruského režimu, jako bývalý soudce Štefan Harabin, to je něco, co se jen tak nevidí. A to je ten samý člověk, který o Češích říká, že jsou to podporovatelé hitlerovců a fašistů. Jenže Harabin má v průzkumech podporu 10 až 15 procent voličů. Podobné názory má ale u našich sousedů ještě více lidí. Diskutovat přitom s nimi o některých důležitých problémech postrádá smyslu, protože oni melou jen to, co mají naučené, bez ohledu na fakta či znalosti. Co to pro Slovensko znamená, uvidíme v nejbližších letech.

To, že polovina kandidátů na slovenského prezidenta chce vystoupit z EU a z NATO, pak vůbec nepřekvapilo.

Z celkového vyznění diskuse pak vyplynulo zvláštní poznání, že šéf parlamentu a bývalý premiér Peter Pellegrini, který je silnou součástí současné moci Roberta Fica a kterého mnoho Čechů nemusí, je vlastně ještě hodně umírněný kandidát. Že to není muž, který přišel rozkopat na pískoviště bábovičky. Ovšem Pellegriniho, stejně jako dalšího spolufavorita voleb Korčoka, nebylo ve středu večer v televizi RTVS moc slyšet. Jejich slova zanikla v hukotu mnoha nesmyslů a lží.

Z finálové diskuse slovenských prezidentských voleb jsme se nic nového nedozvěděli. Leda tak to, že slovenská společnost je ještě víc rozdělena než ty česká. A to už je skutečně co říct. Navíc je zřejmé, že napětí nepoleví ani po volbě prezidenta bez ohledu na to, kdo to bude. Spíše se budou záchvaty myšlenkové onanie prohlubovat.