HHC. (ilustrační foto)

HHC. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Jedna z podob HHC.
HHC produkty.
Gumoví medvídci s obsahem HHC.
Gumoví medvídci s obsahem HHC.
Gumoví medvídci s obsahem HHC.
6
Fotogalerie

HHC: Platí zákaz a co dál? V obchodech už jsou dostupné nové varianty. Co říkají experti?

Tento týden začal platit zákaz prodeje produktů s HHC a THCP. Látky vláda zakázala poté, co desítky dětí skončily po jejich požití v bonbonech v nemocnici. Potravinářská inspekce už odhalila několik porušení zákazu. Mezitím se ale dle očekávání objevily další varianty. Obchody začaly nabízet například produkty s látkami  HHCPO, HHCP nebo THC-B. Co s tím? Ministerstvo zdravotnictví říká, že je připraveno zákaz rozšířit, čeká na vyjádření expertů. Kritici zákazu mluví o tom, že se stalo přesně to, před čím varovali – tato regulace problém neřeší.

Dlouho byly běžně dostupné v obchodech, po sérii otrav karlovarských žáků z bonbonů obsahující kanabinoid HHC ale vláda rychle zavedla zákaz. HHC i THCP sice zmizely z nabídky, někteří prodejci ale ihned začali své zákazníky lákat na jiné produkty. „Máme i dobré zprávy! Na našem e-shopu najdete produkty s kanabinoidem HHCPO. Také se můžete těšit na nový kanabinoid THC-B,“ uvádí na sociálních sítích jeden z nich. Jak moc jsou tyto látky nebezpečné? Podle expertů se od těch čerstvě zakázaných příliš neliší, konkrétní účinky dávek na organismus jsou ale nepředvídatelné. 

NOVÉ LÁTKY

„Jsou si vzájemně velmi podobné svým účinkem a de facto jde o analogy, tedy jsou si velice blízké i chemicky. Takto můžete totiž vyrábět v zásadě desítky, resp. i stovky podobných látek a jemně je modifikovat a vytvářet nekonečné množství produktů. Lze očekávat, že budou mít podobná rizika, ale to neplatí vždy a automaticky. O těch nových látkách mnoho nevíme, neví se mnoho o interakcích s jinými látkami a o dlouhodobém efektu,“ říká přednosta kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice Michal Miovský.

„Prevence a zvažování legality je vždy trochu ve zpoždění za těmi „tvůrci“, distributory. Když se ta molekula začala sledovat a kontrolovat, tak oni aby zamaskovali tu přítomnost látky a jejího silného účinku v produktu, začali na trh dodávat třeba ten HHCP, další derivát. O samotném HHC se od začátku objevovala také tvrzení, že je z přírodního konopí, že je to nějaká „hodná“ molekula. Ale ona je v těch květech konopí nebo v sušeném konopí naprosto ve stopových koncentracích, které jsou zcela nevýznamné oproti tomu, co se cíleně nachází v těch kontaminovaných produktech. Takže na přírodní bázi to rozhodně není, což jsme ostatně viděli i na těch stavech, které po požití u lidí pozorujeme,“ říká vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová.

EFEKT ZÁKAZU

Podle Jany Hajšlové zákaz má smysl. Minimálně proto, že chemické látky do potravin, jak se objevily třeba právě v bonbonech, jednoduše nepatří. A i když se účinky nový látek nedají předem určit, odborníci mají podle ní metody, jak je alespoň částečně predikovat. „Mně přišlo naprosto paradoxní a arogantní prodávat půlku muffinů někde jako upomínkový předmět. Ale ti inspektoři s tím doteď nemohli nic dělat. Myslím si, že se ten zákaz bude muset rozšiřovat tak, jak se budou sledovat prostě ty tržní toky dalších látek. My dnes máme i trochu výhodu, že umíme ty molekuly počítačově predikovat. Když máme avízo, že se blíží zase nějaká nová vlna, tak velmi jednoduše můžeme třeba do měsíce tu látku do té naší metody zabudovat. A dá se alespoň „oskenovat“ nějaký efekt. Když jsou ty molekuly podobné, dá se pomocí modelování interakcí vytvořit predikce, jak ta látka bude působit,“ říká.

Pokud zákaz rozšířit, tak kdy? Na to zatím nedalo ministerstvo zdravotnictví jasnou odpověď. „Ministerstvo zdravotnictví už dřív upozornilo, že s ohledem na situaci a nabídku dalších obdobných látek na trhu v České republice či v zahraničí nemůže vyloučit rychlé zařazení dalších látek, které budou představovat potenciální zdravotní riziko při jejich konzumaci,“ napsal za ministerstvo zdravotnictví mluvčí Ondřej Jakob.

Podle adiktologa Michala Miovského to ale není účinná cesta. „V zásadě to v plné nahotě ukazuje, v čem je starý regulační systém dnes nefunkční. I kdyby se zakázala celá skupina látek (tedy i ty analogy), nepomůže to. Chápu to jako jakési symbolické gesto. Vyjádření obav a strachu. Je tu velký tlak spojený s obrovským nárůstem otrav dětí. Nejen naše nemocnice (VFN) je má na lůžku prakticky každý týden. A není to nic „přifouknutého“. Ty děti k nám vozí v docela vážném stavu. Tedy určitě má smysl říct pozor, tyto látky umí být nebezpečné. Zdá se, že to hlavní, co by nyní mělo nastat, je ujasnění, co vlastně tato země chce a jak to vyjádří zákonodárce,“ míní Michal Miovský.  

Zásadním řešením by tak měla být až větší změna zákona, který podporuje i řada kritiků rychlého zákazu. „Jak dobře vidíme na aktuální situaci, nezodpovědní výrobci mají tzv. v šuplíku celou řadu dalších látek, na které se aktuální zákaz nevztahuje. Rozumným řešením by mohl být zákon o psychomodulačních látkách, který je v současnosti ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. Ten stanoví jasná pravidla pro uvádění podobných látek na trh v budoucnosti.  Skutečným řešením eliminujícím tento problém by dle mého soudu byl ovšem pouze regulovaný trh s konopím pro tzv. adult use,“ říká Jan Martin Paďouk, vedoucí vývoje a výzkumu z CannaFamily.

Diskuze o legalizaci konopí pro komerční trh se ale zatím u politiků nijak zásadně neposouvá. Na tom, jak bude vypadat nová legislativa o psychomodulačních látkách, by se měli zákonodárci dohodnout do ledna 2025, tedy do data, se kterým by měl skončit aktuální zákaz.