Video placeholde
Michal Novotný je svérázný otec.
Michal Novotný
Jako vyšetřovatel Ruda
Michal Novotný jako Ivan Jonák v seriálu Devadesátky.
2008 Kriminálka Anděl Jako vyšetřovatel Ruda.
7
Fotogalerie

Bartkovský: „Drsnému“ herci Novotnému vadí gayové v reklamách, za honorář ale jednoho zahraje

Do ostrého prohlášení se pustil v rozhovoru pro iDnes Michal Novotný. Ten se sám definuje jako „rozhněvaný bílý heterosexuální muž středního věku“. Aniž by na to mířila otázka, herec se začal pohoršovat nad tím, že se v reklamách k sobě tulí dvě ženy nebo dva muži, a on s tím má problém a rozhodně z toho nechce dělat normu. O kus dál v rozhovoru pak dvakrát zdůrazní, že nesnáší pokrytectví. To mu vadí na jiných lidech, na něm už nikoli. Homosexuálové mu sice vadí v reklamách, ale nevadilo mu hrát karikaturu gaye v celkem 114 epizodách seriálu Krejzovi. To není pokrytectví?

Michal Novotný byl toho dne poněkud neklidný. Novinářka Helena Cejpová se ho poměrně nevinně zeptala, zda jednou přijde doba „tlustých tanečníků“, což vycházelo z jeho předchozí odpovědi. Herec se nerozpakoval a během jednoho vyjádření semlel vše, co mu vadí. Doslova prohlásil, že: „Mně to ale připadá odporné. Je to tak, že si to tihle tlusťoši, jako jsem já, vyřvali. Něco jako: jsem tlustá, ale mám právo být na titulce Vogue. Houby. Ta hubená modelka na sobě maká, drží dietu, aby mohla být modelka. A někdo, kdo má sto šedesát kilo, má pocit, že má to právo taky, jenže tak to není…. A nechci ani koukat na reklamu na oblečení, kde se objímají dvě ženy nebo dva muži nebo kde ani nepoznám, kdo je jakého pohlaví. Mám mezi homosexuály spoustu kolegů i kamarádů, ale nechci z toho dělat normu. Asi to ve svém věku přijímám hůř než o generaci mladší lidi. A říkám to s vědomím, že mě budou lidi mít za homofoba, ale kdo mě zná, ví, že to nejsem ani náhodou.“

Samotná argumentace „mám mezi nimi spoustu přátel, ale vadí mi“ je úsměvná. Stejně jako tvrzení „nejsem homofob, ale…“. Cokoli, co řeknete ve větě před „ale“, nemá nikdy žádnou váhu. A tady to opět platí. Podivně také zní fakt, že mu nevadí trávit čas s jeho údajnými gay přáteli a nesnese pohled na dva muže v televizi během maximálně 30 sekund. Nevím, jaká křivda se herci Novotnému stala, ale tady na otázku, která směřovala úplně na něco jiného, jen dobrovolně demonstroval svoji vlastní homofobii a pokrytectví, o kterém o pár vět dál říká, že ho nesnáší. Michal Novotný totiž v letech 2018–2019 ztvárnil gaye jménem Pavel Petrů v celkem 114 epizodách. Od té první do poslední. A to by si pamatovat mohl. Ukázku jeho „gay for pay“ herectví najdete ve videu v úvodu článku.

Z jeho tvrzení tak vyplývá, že mu předstírat homosexuála nevadí, pokud za to dostane řádně zaplaceno. Je z něj tak typický „gay for pay“, tedy heterosexuální herec, který za honorář ochotně předstírá jinou orientaci. Pokud mu gayové a lesby v reklamách vadí, může ty reklamy prostě nesledovat. Stejně jako to dělají lidé, kterým vadí humor Michala Novotného. Tak jednoduché to je. Lidé nemusí mít názor na vše a rozhodně se nemusí vyjadřovat k sexuální orientaci, kterou nesdílejí, už jen proto, že by to sexuální menšiny mohlo ranit. Zvlášť v době, kdy si stále ještě většina politické reprezentace země nemyslí, že by tito lidé měli mít stejná práva.

Ať se to Novotnému líbí nebo ne, lidé s odlišnou sexuální orientací jsou normální součástí společnosti od počátku věků a není potřeba z toho podle jeho slov „dělat normu“, protože to normální je. Třeba to jednou uvidí, až zapracuje na svém vlastním pokrytectví.