Italský ostrov Lampedusa – proud migrantů je tam v posledních letech nekonečný

Italský ostrov Lampedusa – proud migrantů je tam v posledních letech nekonečný Zdroj: Profimedia.cz

Viliam Buchert: Řešení migrace v Evropě vázne. Proč jsou vnější hranice nadále propustné?

Od roku 2016 se Evropská unie pokouší o reformu svých migračních a azylových pravidel. Důvod? Síla migrace přes všechny proklamace evropských politiků a miliardy utracených eur v zemích, ze kterých uprchlíci pocházejí, nepolevuje.

Loni zažádalo o azyl v zemích EU přes 1,1 miliónu lidí. Většinu tvoří ilegální migranti. Brusel teď ale hlásí (pokolikáté už?), že se chystá zásadní změna. V prosinci se vyjednavači shodli na nových pravidlech, před několika dny je „odkývali“ zástupci většiny členských států (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko nehlasovaly pro) a vše ještě musí formálně schválit Evropský parlament, což se nejspíš stane na jeho zasedání v dubnu. Čeká nás tedy ve věci, která je na kontinentu politicky nesmírně výbušná a rozděluje společnosti jednotlivých zemí, uspokojivé řešení? Nikoli.

Pevnost populistů

Přijatá opatření budou jen těžko vymahatelná a uskuteční se pouze částečně. To je voda na mlýn radikální a populistické části politického spektra ve většině států EU, což se může projevit v červnu ve volbách do Europarlamentu. Je zřejmé, že migrace bude jedním z hlavních témat kampaně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!