Maďarská prezidentka Katalin Nováková rezignovala.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková rezignovala. Zdroj: ČTK / AP / Andrew Medichini

Maďarská prezidentka Katalin Nováková rezignovala.
Protesty proti prezidentce Katalin Novákové v Maďarsku (10.2.2024)
Protesty proti prezidentce Katalin Novákové v Maďarsku (10.2.2024)
Protesty proti prezidentce Katalin Novákové v Maďarsku (10.2.2024)
Protesty proti prezidentce Katalin Novákové v Maďarsku (10.2.2024)
6
Fotogalerie

Otřes u Orbána: Maďarská prezidentka odstoupila kvůli skandální milosti

Maďarská prezidentka Katalin Novák dnes oznámila, že odstupuje z funkce. Tento týden totiž vyšlo najevo, že loni v dubnu udělila milost odsouzenému muži, který kryl zneužívání dětí v dětském domově. Viktor Orbán kvůli šokujícímu případu přišel o svou nejpopulárnější političku, a kromě ní i o lídryni kandidátky do evropských voleb – kvůli kauze odchází z politiky i bývalá ministryně spravedlnosti Judit Varga, jež milost také podepisovala.

Největší personální otřes v Orbánově režimu od jeho nástupu v roce 2010 začal zřejmě náhodou. Zmíněné rozhodnutí o udělení milosti učinila prezidentka před osmi měsíci, prezidentská kancelář však běžně milosti nepublikuje a v Maďarsku se o ní nevědělo. Až minulý týden o věci informoval nezávislý web 444.hu.

Novináře na případ upozornil čtenář, který jej objevil v maďarském archivu soudních rozsudků. Prezidentka milost udělila jako jednu z několika krátce před návštěvou papeže Františka v Maďarsku. Omilostněný muž byl zástupcem ředitele dětského domova. Jeho nadřízený několik let zneužíval chlapce, on pak byl odsouzen za to, že je nutil události popřít. Proč právě tento člověk dostal od prezidentky milost, pořád není jasné. Informace o tom, zda jej Novák znala a proč k rozhodnutí došlo, se různí.

Doporučení k udělení milosti dostala od tehdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargy, která ji následně spolupodepsala. Varga byla rovněž významná postava Orbánova režimu – Orbán ji už představil jako lídryni kandidátky své strany do Evropského parlamentu, dlouho byla i místopředsedkyně Fideszu. Krátce po prezidentce i ona oznámila, že odchází z veřejného života.

Katalin Novák byla pro Orbána zásadní postava. Nejprve zastávala funkci ministryně pro rodiny a byla dlouho největší tváří podpory rodin v Maďarsku. Právě velké příspěvky pro rodiny s více dětmi jsou dle průzkumů nejpopulárnější Orbánovo opatření. Novák byla jeho nejpopulárnější politička, proto ji předloni nechal v parlamentu zvolit hlavou státu.

Z hlediska ústavy má maďarská prezidentka podobné pravomoce jako v Česku, v praxi je ale v Orbánově systému spíš ceremoniální funkce. I tak jde o jednoho z nejznámějších politiků. Novák navíc za dobu ve funkci párkrát použila i prezidentské veto a snažila se působit relativně nezávisle, ačkoli v důležitých věcech Orbánovi nikdy neodporovala. Podobné je to v případě Judit Varga, populární exministryně, na níž chtěl Orbán stavět letošní evropskou kampaň.

Sám premiér už zareagoval: včera ve videu oznámil, že kvůli případu navrhne změnu ústavy. Má nově znemožnit hlavě státu udělit milost v případech zločinů na dětech. To bylo jasné gesto vůči prezidentce. Novák se následně o dva dny dříve vrátila z návštěvy Kataru a dnes večer oznámila rezignaci.

Ještě pár minut před vysíláním reignačního projevu debatovali v maďarské státní televizi experti. Politolog Samuel Agoston Mráz ve studiu mimo jiné řekl, že proti prezidentce je vedena „typická levicová kampaň.“ Ani Orbánovská média tedy nečekala tento vývoj. Za v součtu 18 let Orbánova vládnutí mu jen máloco dokázalo snížit popularitu. Stane se to tentokrát?