Interview Tuckera Carlsona s Vladimirem Putinem

Interview Tuckera Carlsona s Vladimirem Putinem Zdroj: Reprofoto TCN; Koláž reflex.cz

Bartkovský: Rozhovor Carlson vs. Putin dopadl podle očekávání. Dvě hodiny nudy, servility, lží a propagandy

Jako když se zamilovaný člověk setká se svým idolem. Láska bývalého amerického novináře Tuckera Carlsona k Vladimiru Putinovi trvá od roku 2017. A podle toho vypadalo jejich dvouhodinové interview. Při rozhovoru Putin kašlal, vrtěl nohama a dost se potil. Říkal ale většinou, co sám chtěl, moderátor ho nijak nekorigoval a oba se notně nasmáli. V článku vám přinášíme vypíchnutí zásadních momentů, abyste 120 minut dlouhou propagandu teroristického režimu nemuseli sledovat na vlastní oči.

Carlson musel být na konci vlastně zklamaný. Putin začal půlhodinovou přednáškou o své vlastní verzi ruské a ukrajinské historie. Na první otázku někdejšímu kontroverznímu novináři odpověděl téměř po hodině, a co se týče konspirací a dezinformací, vytáhl argumenty, kterými nás ruská pátá kolona v Evropě i USA častuje už od začátku války. Potvrdilo se, že Carlson rozhodně není novinář, ale servilní youtuber, který dostal dvě hodiny se svým idolem výměnou za nijak korigované šíření ruské propagandy. Tady jsou ty nejzásadnější momenty:

V první otázce se Carlson hned ptá na to, jestli se Putin cítil ohrožený útokem ze strany USA. Putin odpovídá vlastními báchorkami, které nazývá historií, a jak si on myslí, že vznikla Ukrajina a ruský nárok na ni. Podle vlastního výkladu dějin si dělá nároky i na Litvu a Polsko. Carlson se ptá, jak to souvisí s válkou na Ukrajině. Putin neodpovídá a dává mu kopie historických dokumentů. Carlson přikyvuje a je trochu dezorientovaný, kde v minulosti se vlastně nachází.

Německé ultimátum Polsku před druhou světovou válkou Putin označuje za polskou kolaboraci s nacisty a tvrdí, že obě země spolupracovaly. Zvláštní, v té době spolupracovala s nacisty jiná velmoc, která si s nimi následně Polsko rozdělila. O tom Putin mlčí. Pak dokonce tvrdí, že Poláci začali druhou světovou válku útokem na Německo. Carlson přikyvuje.

Pak ruský prezident prohlásí, že Ukrajina vznikla až díky Sovětskému svazu a nikdy předtím neexistovala. Na to Carlson odpoví „Jasně“ a přikývne.

Když Putin vypráví o Sovětském svazu, skočí mu Carlson do řeči a zeptá se, zda slíbil Orbánovi část Ukrajiny, na což Putin opáčí, že o tom nikdy nemluvili. Ale s jemným úsměvem dodá, že by se „ukrajinští Maďaři jistě rádi připojili ke své původní domovině“, tedy Maďarsku.

Po historickém okénku se Carlson opět návodně ptá, proč Putin Ukrajinu nepřipojil už před dvaceti lety, když se stal prezidentem, ale zaútočil na ni až před dvěma lety. A zda to bylo kvůli vyhrožování ze strany USA možným jaderným konfliktem. Putin opět neodpoví. Carlson se tomu freneticky směje.

Putin se svévolně dostává k tomu, že po pádu Sovětského svazu, se kterým prý Rusko dobrovolně souhlasilo, se NATO nemělo rozšiřovat. Pak se najednou baví chvíli o Číně a o tom, jak mají nejlepší ekonomiku na světě. Carlson přikyvuje, Putin se opět vrací do minulosti a tvrdí, že Spojené státy je zradily a rozšířily si NATO. Pak najednou skočí k Srbsku a nezapomene zmínit, že je to těžce zkoušený národ, který je Rusku blízko.

Při zmínce o Jelcinovi taktně vynechá, jak ho vyšachoval z úřadu, jak skvěle zachycuje dokument Svědkové Putinovi. Ale ruský prezident si tu dnes říká, co chce, a Carlson si očividně udělal nulovou přípravu, co se týče osoby prezidenta nebo evropských dějin.

Pak Putin tvrdí, že chtěl s Ruskem vstoupit do NATO, ale Clintonovi poradci to odmítli. Putin z toho prý hořký nebyl, ale očividně ho to trápí dodnes. Pak se směje tomu, jak CIA pomáhá ruské opozici, financuje ji a vyzbrojuje. Není jasné, koho tím myslí, ale chvíli mluví o „teroristech na Kavkaze“, čímž zřejmě ospravedlňuje ruskou válku v Gruzii, po které si „ukousl“ Jižní Osetii a Abcházii.

Carlson si potom notuje s Putinem v tom, že USA neřídí jejich prezidenti, ale nějací lidé v pozadí. Vzájemná příjemná voda na konspirační mlýny. Pak se začne Putin chlubit tím, že mají nejlepší rakety na světě, které dalece překonávají ty americké. Ale zničehonic zase skočí na NATO a jeho rozšiřování. Carlson přikyvuje.

Pak se směje střídání prezidentů Juščenka a Janukovyče na Ukrajině. Carlson jen kouká s vyvalenýma očima. Putin přiznává, že měl značný vliv na Janukovyče, a tvrdí, že opozici opět řídila CIA. A posměšně dodá, že je rád, že se Carlson do CIA na začátku své kariéry nedostal.

Za počátek války na Ukrajině označuje „CIA řízený převrat v zemi, který měl otevřít dveře do NATO a tím ohrozit Rusko“, což on nemohl dovolit. To se baví o válce v roce 2014. Carlson se opět ptá, co válka v roce 2022. Putin to ignoruje. Ptá se, proč Ukrajinci zabíjeli lidi na Krymu a na Donbase, že to bylo zbytečné. Tuhle jeho několikrát vyvrácenou lež Carlson přechází souhlasným pokyvováním. Putin opět vytahuje zapojení CIA a krvavé operace na Donbase. Carlson jen kouká. Putin se ohání nedodržováním tzv. Minských dohod, které měly zaručit příměří. Taktně zamlčuje, že tehdy „neoznačení vojáci v ruské bojové technice“ dohody vesele porušovali. Carlson se ho ani nesnaží konfrontovat. Místo toho se ho zeptá, jestli zkoušel zavolat prezidentu USA, aby přestal vyzbrojovat Ukrajinu. Putin se usměje a pokračuje ve svém dezinformačním kolovrátku.

V 54. minutě přijde konečně Putinova odpověď na první otázku. „Válku v roce 2014 začalo USA. V roce 2022 jsme my (Rusko) nezačali žádnou válku, jen jsme chtěli ukončit tu první.“ Carlson to úplně přejde a místo toho se jen doptá, zda dosáhli svých cílů, načež Putin opáčí, že ne, protože hlavním cílem je „denacifikace“. Když se Carlson snaží zjistit, co denacifikace je, Putin spustí o Německu a Polsko-litevské unii. Upozorňuje na kolaboraci Ukrajinců (Bandery) s SS. O spolčení SSSR s Německem taktně mlčí.

Carlson po historickém exkurzu do původu nacismu přejde k otázce míru a zda bude mírová dohoda. Putin odpovídá, že už o míru jednali, ale v momentě, kdy stáhli své vojáky z Kyjeva, Ukrajina na popud západních spojenců z dohod ustoupila. Zvláštní: když jsem sledoval vývoj války a záběry z bojů, tak se mi zdálo, že se Rusové z Kyjeva stáhli proto, že tam vykrvácely jejich nejlepší jednotky. Na letišti Hostomel hned několikrát. O tom ale Putin mlčí. A Carlson taky.

Carlson se obává celosvětové jaderné války, a tak zjišťuje, proč Putin prostě nezavolá Bidenovi a nevyřeší to. Rusové prý USA říkají, že když přestanou dodávat zbraně na Ukrajinu, válka skončí do pár dní. To bohužel ale všichni na Západě víme, protože by Rusko Ukrajinu zdecimovalo. Tedy víme to tu všichni kromě Tuckera Carlsona, který jen přikyvuje.

Putin tvrdí, že NATO vyhrožuje vlastním lidem jaderným konfliktem, ale Rusko nic takového neplánuje. A prý ani neplánuje napadnout Polsko nebo Pobaltí, protože to není v jeho zájmu. Já pak ale nechápu, proč tím Rusko neustále vyhrožuje a proč jde polovina státního rozpočtu do jejich zbrojení. Carlson Putina opět nekonfrontuje.

Zničehonic Carlson vyhrkne: „Kdo odpálil Nordstream?“ Putin odpoví „vy“. Carlson řekne, že on „určitě ne“, a oba se tomu zasmějí. Putin si stojí za tím, že to byla CIA, na čemž si s Tuckerem notují.

Putin je místo odpovědi na otázku týkající se sankcí fascinován tím, jak velký je dluh USA a kolik si tisknou dolarů. Pak se podivuje, proč od nich Poláci a Němci neodebírají plyn. Pak dodá, že Rusko díky Číňanům nikdy nezkolabuje. Číny se nebojí, je to podle něj neagresivní země, která chce obchodovat, Si Ťin-pching je přítel a strašáka v Číně vidí jen Západ. Sankce ho ale štvou, protože o nich dost mluví, i když tvrdí opak.

Postopadesáté se Carlson snaží dozvědět, zda Rusko zatáhly do války USA. Putin opět neodpovídá. Stále trvá na tom, že „speciální vojenská operace má ukončit válku, kterou na Ukrajině začali v roce 2014 neonacisté“. Na tuhle odpornost Carlson vůbec nereaguje a jde na další téma a to, zda se Zelenskyj rozhoduje svobodně. Na to Putin tvrdí, že Zelenskyj podporuje neonacisty, i když jeho vlastní otec proti nim bojoval. Carlson přikyvuje.

Putin pak opakuje dezinformaci, kterou v Česku tak rády šíří proruské síly v čele s Vrabelem a Rajchlem, a sice, že dohoda o míru už byla sepsaná v dubnu, ale britský premiér Boris Johnson ji nedovolil Ukrajině uzavřít a přesvědčil ji k válce s Ruskem. To odmítli jak Ukrajinci, tak Boris Johnson, a jediný, kdo to tvrdí, jsou Rusové. Jednání probíhalo, jenže ve stejné době byly objeveny válečné zločiny spáchané ruskou armádou v Buči… Carlson nepřekvapivě přikyvuje.

Carlson se ptá na Putinovu víru. Ten říká, že by napadl kohokoli, kdo útočí na jeho rodinu a jeho vlast. Při otázce na Boha začne Putin mluvit o Čingischánovi. Tucker se tedy zeptá na AI, což je troufalá otázka na člověka, který se celý covid ukrýval v bunkru bez počítače a mobilu. Putin nečekaně vypálí, že Elona Muska nic nezastaví. Končí ale sněním o supervojácích a jaderných zbraních.

Carlson v poslední otázce překvapuje a ptá se, zda by Putin propustil amerického novináře Wall Street Journal Evana Gerškoviče. Putin říká, že mu dobré skutky došly… Ale pak dodá, že možná po dohodě s CIA. Carlson namítá, že Gerškovič není špion. Ale Putin nesouhlasí, prý ho chytili při činu.

Carlson pak přidá ještě otázku, zda je Rusko připraveno jednat s USA o příměří. Putin říká, že ano, že Ukrajina je jen satelitem USA. A pak vypočítává, kdo tam posílá kolik peněz. Načež Carlson opakuje dezinformaci o Johnsonovi a přerušeném míru. Putin kontruje, že Volodymyr Zelenskyj je řízen z Washingtonu. Na to už jen Tucker vesele: „Takže chcete mír?!“ A Putin: „Máme to připravené už dlouho, ale zhatil to Johnson.“  Carlson se ještě optá, zda Putin nemá pocit, že pro NATO by bylo ponižující předat Rusku části Ukrajiny, Putin jen řekne: „Kde je vůle, tam je cesta.“ Končí obskurní historkou, podle níž se ukrajinští vojáci identifikují jako Rusové. Oba se smějí a přikyvují. Interview končí.

Pro mě jsou dvě hodiny ráno. Uff. Byla to fuška. Díky, že jste dočetli až sem.