Tucker Carlson a Vladimir Putin

Tucker Carlson a Vladimir Putin Zdroj: Reuters, ČTK, koláž: reflex.cz

Bartkovský: Tucker Carlson je do Putina dlouhodobě zamilovaný. Rozhovor přinese jen propagandu

Tucker Carlson, bývalý americký novinář a v současnosti „bavič a tvůrce obsahu“ ve službách Elona Muska, vyrazil do Moskvy. Výlet pojal jako absolutní one man show, kterou promoval svůj vlastní obsah. A podařilo se. USA jsou v pozoru a vyhlíží rozhovor, který přímo v Kremlu natočil s Vladimirem Putinem. Je to promarněná příležitost. Rozhovor, který se na sociálních sítích objeví o půlnoci ze čtvrtka na pátek našeho času, bude jen a pouze servilní obhajoba kremelské propagandy. Carlson je totiž do Putina zamilován už od roku 2017.

Carlson na to jde chytře. V USA se těší obrovské popularitě díky dvěma věcem. Napojení na Donalda Trumpa a jeho hnutí MAGA a vyhazovu ze stanice Fox News. Pro tamní dezinformační scénu se stal majákem „pravdy“, kterou mainstreamová média zamlčují. Angažmá našel u Elona Muska, který mu na míru přizpůsobuje svou sociální sít X (dříve Twitter). Carlsonův profil i videa mají abnormální dosahy, kterým jde Muskova síť pomocí algoritmů naproti. V Rusku našponoval očekávání svých diváků na maximum.

Vrcholným dílem, které vzejde ze spojení těchto dvou konspirátorů, bude dnešní rozhovor s Vladimirem Putinem. Do propagace se zapojil i sám Musk, který naopak očerňuje ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (je snadno vyvratitelnou lží, že se západní novináři neptají Zelenského na tiskovkách a v rozhovorech kriticky, Putin takové tiskovky vůbec nepořádá). Carlson interview propagoval krátkým videem natočeným ze zakázaného balkónku. V pozadí za ním je totiž vidět Kreml, který západní novináři vůbec natáčet nesmí. Svůj narativ „skryté pravdy“ posílil i tvrzením, že s Putinem novináři rozhovory dělat nechtějí, a proto se to on sám chystá napravit. To ale není pravda. O rozhovor požádaly desítky západních novinářů, Rusové ale všechny odmítli.

Vladimir Putin se kritickým rozhovorům vyhýbá celý život. Ruské žurnalisty jeho režim pronásleduje, vězní a vraždí. I ve chvíli, kdy se Carlson v doprovodu kamer promenáduje po hlavním městě a říká, jak je Rusko nádherná země, jsou dva jeho američtí kolegové ve vězení. Konkrétně jde o pracovníka Wall Street Journal Evana Gerškoviče a novinářku rádia Svobodná Evropa Alsu Kumaševovou. Oba režim označuje za agenty.

Carlson dostal rozhovor z jednoduchého důvodu. Kromě toho, že akceptoval podmínky Kremlu, se na adresu ruského prezidenta vyjadřuje pochvalně už asi 7 let. Tady jsou některé jeho výroky:

2017: Carlson obhajoval Putina a řekl o něm, že to není „zas tak špatný chlapík, protože to není žádný Saddam Hussein nebo Adolf Hitler“. Z nadbytečného očerňování Putina obviňoval americké levičáky.

2019: Carlson v epizodě svého pořadu tvrdil, že „fandí Rusku“ (doslova použil termín „rooting for Russia“) v jeho rozvíjejícím se konfliktu s Ukrajinou, ačkoli později upřesnil, že si dělal legraci a ve skutečnosti „fandí pouze Americe“. Později toho roku tvrdil, že by se „USA měly přidat na stranu Ruska, pokud by došlo ke konfliktu s Ukrajinou“.

2022: Pár týdnů před ruskou invazí na Ukrajinu opakoval Carlson Putinova slova, že Ukrajina není demokratický stát a Zelenskyj není legitimní prezident. Putina se ve svém pořadu nadále zastával.

Leden 2023: Stále ještě jako moderátor vlastního pořadu na Fox News zpochybňoval americkou vojenskou pomoc Ukrajině a tvrdil, že místo na humanitární pomoc jdou peníze do kapsy Zelenskému a jeho ženě.

Duben 2023: Když byl Carlson vyhozen z Fox News, opakovaně se ho na sociálních sítích zastávala ruská státní média RT Today a První kanál. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že „bohatství názorů v americkém informačním prostoru Carlsonovým odchodem utrpělo“.

Červen 2023: Carlson adresoval prezidentovi Zelenskému několik antisemitských výroků.

Září 2023: Označoval ruskou stranu v boji s Ukrajinou za vítěznou.

Ruská státní média i politici získali v Tuckeru Carlsonovi zlatý grál své propagandy. Díky jeho rozhovoru mohou svou krvavou a dobyvačnou válku dál ospravedlňovat a odvolávat se i na západní média. I když Carlson není novinář. Je to dezinformační komik, kterému Musk daroval neomezený dosah sociální sítě, kterou koupil. A se kterým se společně rozhodl ohýbat realitu.