Video placeholde
Tisková konference Víta Rakušana (STAN) ke střelbě na FF UK (12.1.2023)
Tisková konference Víta Rakušana (STAN) ke střelbě na FF UK (12.1.2023)
Mimořádné jednání vlády 21. 12. 2023: Petr Fiala, Petr Pavel a Vít Rakušan
Výjezdní jednání vlády v Bučovicích 6. 12. 2023: Petr Fiala, Vít Rakušan a Marian Jurečka
Ministr vnitra Vít Rakušan (22.12.2023)
11
Fotogalerie

Bartkovský: Rakušan sundal rukavice ve volejbalové šatně. Je to kudla do zad Fialovi, nebo budíček vládě?

Dva roky klidného vládnutí pětikoaličního kabinetu jsou, zdá se, u konce. Na začátku vládního období se spekulovalo, že rozbuškou budou Piráti a jejich teoretické separatistické tendence. Ti ale na volebním sněmu potvrdili svůj kurz a u kormidla nechali Ivana Bartoše. Nečekané probuzení tak přišlo od vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana. Ten včera večer zveřejnil podivné video, ve kterém říká, že předchozí vládnutí nebylo dobré. Hlavně směrem k Petru Fialovi a ODS vyslal vzkaz, že kompromisy končí. Co tím STAN sleduje?

To video je poměrně bizarní. Vít Rakušan ve volejbalové šatně přiznává, že výkon nebyl dobrý. Není přitom příliš jasné, o čem mluví. Chvíli mluví k týmu, pak k vládě a nakonec k divákům. Ve videu přitom podivně přestává a začíná znít hudba a zmizí ze stěny míče. Rakušan je chvíli ve sportovním, nakonec odchází v saku. Podivný je i jeho proslov, který obsahuje ne úplně šťastné obraty.

Proslov přitom začíná dobře, Rakušan říká, že lidé jejich (myšleno vládu) počínání nerozumí. Pak tvrdí, že zbytečně taktizují a hrají při zdi, ale není jasné, jaké kroky konkrétně myslí. Málo ambiciózní konsolidační balíček? Velmi konzervativně pojatou korespondenční volbu? Zalepování problému ve zdravotnictví penězi nebo neřešení situace ve školství? Možná, ale nevíme. Pak tvrdí, že důvěru mnohých zklamali, aby se udrželi ve hře. Dělal tedy doteď STAN politiku jen pro tzv. udržení u koryta? Myslím, že ne, ale takto to vyznívá. Pak přijde rázné odmítnutí kompromisů. Nejsem si jistý, že je toho jedna strana z pěti schopná, i když má 33 poslanců. Bez kompromisů neprosadíte už vůbec nic. Hudba najednou končí.

Ivánku, kamaráde

Bez hudby se STAN chce vrátit ke kořenům. Co to ale znamená? Nevíme. Pak nastává nejvtipnější i nejkritizovanější pasáž, kdy se explicitně zmíní premiér Fiala dialogem: „Řekls mu to? Komu? No Fialovi. Řeknu mu to!“ Scénka jako vystřižená z představení Ivánku, kamaráde (jen bez vulgarismů) ukazuje, že spolu dva hlavní muži této vlády, tedy vicepremiér a premiér nekomunikují. A že mu to ten druhý snad řekne. Nevíme co a kdy. A proč už mu to za ty dva roky neřekl. Hudba začíná hrát a Rakušan má najednou oblek.

Šéf STANu začne mluvit víc nespisovně. Chce přitvrdit. Nevíme jak a v čem. A tvrdí, že „budou dělat jen to, co je správný“. Ale netušíme, KDO určí, co je správné a pro koho. Pak vykulí oči a podívá se do kamery a začne propagovat svou diskusní šňůru po městech, kde dostal STAN nejméně procent ve volbách. Kde přesně a v kolik hodin se budou akce konat, ale zatím hnutí neuvedlo. Není přitom jasné, zda mu lidé zrovna tam mají říct, co je správné, nebo mu prostě jen něco říct tak, jako to on jednou řekne Fialovi. Spot končí větou, že Rakušan přijme jakoukoli kritiku bez cenzury. Chápu, že se chtěl vymezit proti označení „vrchní cenzor“, které dostává od demonstrantů z Václaváku, ale tohle šermování cenzurou v době, kdy máme největší svobodu projevu v historii naší země, mi připadá nešťastné. Jen to posiluje Babišův, Vrabelův, Rajchlův a Okamurův narativ o tom, že tu někdo něco před lidmi tají, a to jednoduše není pravda.

Skrytý rebranding

Forma videa je velmi nešťastná, i když se STANu nedá upřít určitá snaha. Nešťastné to je především v tom, že se v něm STAN vyviňuje a staví se pouze do role oběti. Jako druhá nejsilnější strana v koalici je ale za chyby zodpovědná rovným dílem spolu s ODS. Snaží se také omluvit, že výměnou za funkce držela dva roky pusu, a to do té míry, že ani jejich šéf nemluvil s premiérem. Teď to ale prý bude jinak. Tak uvidíme. STAN má obecně zálibu v tom, kreslit si na záda terč. Ať už to bylo v případě angažování Ivo Vondráka nebo Danuše Nerudové na své kandidátky nebo rádoby vtipné komunikace kolem šifrovaných telefonů v kauze dozimetr. 

Více než nůž do zad Fialovi, jak to vidí převážně členové ODS i lidovců podle jejich komentářů na sociálních sítích, to vidím jako snahu vládu probudit a vyburcovat v duchu kritiky jejich vlastních voličů. STAN si očividně uvědomuje, že po dvou letech už pouhý Antibabiš do dalších voleb nestačí, a vymezuje se proti tvrzení předních politiků ODS (Blažek, Stanjura, Vystrčil, Benda), že voliči vlastně žádné reformy nechtějí. Za to patří STANu plusové body a rozhodně se to nedá vnímat pouze jako voda na mlýn Andreje Babiše, jak se často píše v kruzích sympatizantů ostatních vládních stran. Rakušan prostě jen shodil rukavice, nechce být otloukánek a zahájil předvolební kampaň jak před evropskými, krajskými a senátními volbami v roce 2024, tak i těmi sněmovními v roce 2025. Jestli to nebyl výstřel předčasný, se ukáže až u uren. 

Poznámka pod čarou: V rámci videa naprosto zaniklo, že se Rakušanova strana dopustila rebrandingu. Jejich dřívější název STAN nahradilo slovo Starostové a dřívější proházené barvy loga Microsoft nahradilo žluté písmo na růžovém (magentovém) podkladu. I když je v logu jasná inspirace německou FDP, strana si za tohle vyslechne spoustu vtipů na téma Barbie, Foodora nebo T-Mobile. Osobně mě nejvíc pobavilo, že logo vypadá, jako by to byl nový seriál na TV NOVA. Vtípky jsou ale nepodstatné, zásadní je, jak si další dva roky Rakušan a spol. ve sněmovně odpracují a zda to zvládnou předat svým stávajícím i novým voličům.