Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti)

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) Zdroj: Úřad vlády ČR

Jednání vlády 25.10.2023
Komunální volby 2018: Ve volebním štábu Pirátů panuje dobrá nálada. Předseda strany Ivan Bartoš za dýdžejským pultem.
Europoslankyně Markéta Gregorová
29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)
5
Fotogalerie

Odejdou z vlády a bude Bartoš rekordman? Čtyři důvody, proč sledovat zítřejší sjezd Pirátů

Piráti si zítra v Brně zvolí nové vedení. Zůstane v čele Ivan Bartoš, nebo ho překvapivě porazí europoslankyně Markéta Gregorová? Piráti jsou jediná parlamentní strana, u které je sjezd „o něčem.“ I když je Bartoš favorit, volba předsedy bude zajímavá i tím, o kolik případně Gregorovou porazí. Nejen proto stojí za to sledovat sobotní celostátní fórum Pirátů. Podívejte se na čtyři důvody, proč bude sjezd zajímavý.

Pokračování 2 / 5

Odejdou z vlády?

Jednání vlády 25.10.2023Jednání vlády 25.10.2023 | Úřad vlády ČR

Tato otázka zaznívá od začátku pirátského vládního angažmá. Piráti můžou z koalice odejít a ta bude mít pořád většinu. Kdy se to ale Pirátům vyplatí? Nebudou zase po odchodu z vlády slyšet, že jsou destruktivní a nedá se s nimi spolupracovat? A naopak když v extrémně nepopulární vládě zůstanou, těžko budou lidi přesvědčovat, že jsou jiní a že za laxní vládnutí nemůžou. Když vyhraje Bartoš, pravděpodobně Piráti zůstanou na ministerstvech až do konce volebního období. S Markétou Gregorovou by bylo vše jinak.

Pokračování 3 / 5

Veterán Bartoš

Komunální volby 2018: Ve volebním štábu Pirátů panuje dobrá nálada. Předseda strany Ivan Bartoš za dýdžejským pultem.Komunální volby 2018: Ve volebním štábu Pirátů panuje dobrá nálada. Předseda strany Ivan Bartoš za dýdžejským pultem. | Blesk/Michal Privanský

Pokud Bartoše jeho strana znovuzvolí, měl by v předsednické pozici strávit v součtu patnáct let. Delší dobu byl předsedou parlamentní strany jen bývalý šéf komunistů Vojtěch Filip. Paradoxní zrovna u strany, která prý nelpí na osobnostech, ale na programu. Bartoš je ale pořád unikátní osobnost, i když od volebního propadu v koalici se STAN působí vyčerpaně. Oproti minulé volbě, kdy proti němu stál senátor Lukáš Wagenknecht, má teď v osobě Gregorové o něco známějšího soupeře.

Pokračování 4 / 5

Posílí progresivní křídlo?

Europoslankyně Markéta GregorováEuroposlankyně Markéta Gregorová | Foto Blesk - Dan Černovský

I složení předsednictva ukáže, jak jsou teď u Pirátů rozložené síly. Z kritičtějších hlasů do vedení kandiduje europoslanec Mikuláš Peksa nebo Dominika Poživilová Michailidu. Křídlo loajální k Bartošovi naopak reprezentuje třeba Mikuláš Ferjenčík. Nedávné odvolání Jakuba Michálka z republikového výboru mohlo ukázat, že protestní hlasy ve straně sílí. Bartoš se totiž stavěl za Michálka, který spolu s ním chtěl ve straně prosadit reformy vnitřního fungování. Nejspíš chtěl mimo jiné omezit veřejné forum, na kterém Piráti často detailně rozebírají i velmi interní spory.

Pokračování 5 / 5

Jediný pořádný sjezd

29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020) | Blesk: Jakub Poláček

Sjezdy politických stran bývaly vedle voleb politický vrchol roku. Zvlášť v době hegemonie ODS a ČSSD. To se ale změnilo hlavně kvůli ustrnulosti stran. Na posledních sjezdech ODS, STAN, TOP 09 i KDU-ČSL byl vždy jen jeden kandidát na předsedu. U ANO a SPD je to samozřejmě stejné, tam dokonce proti předsedům Babišovi a Okamurovi nekandidoval nikdy nikdo. U Pirátů existuje aspoň nějaká vnitrostranická soutěž.