Ruský prezident Vladimir Putin (prosinec 2023)

Ruský prezident Vladimir Putin (prosinec 2023) Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (prosinec 2023)
Ruský prezident Vladimir Putin (prosinec 2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
10
Fotogalerie

Viliam Buchert: Rok 2024 podle Putina – Volby vyhraji! Mír bude podle nás a vejce budou taky!

Český bolševický novinář Julius Fučík byl i jasnovidec. V roce 1932 vydal knihu reportáží o komunistickém Sovětském svazu s názvem „V zemi, kde zítra již znamená včera“. Tento název platí totiž i pro dnešní Rusko, následovníka Sovětského svazu. A především pro ruského prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina (71), který už včera věděl, co bude zítra. Například, že v polovině března příštího roku bude opět zvolen hlavou státu. Co všechno ale ještě Putin ví?

Když se masový vrah pokusí o vtip, bývá to někdy trapné a dokonce nebezpečné, protože pak nevíte, zda je to myšleno s nadsázkou nebo vážně. O něco takového se Putin několikrát pokusil 14. prosince na čtyři hodiny trvající tiskové konferenci, na které mu kladli otázky vybraní novináři, údajní občané a otázku položil Putin i sám sobě jako svůj dvojník. Někdy to byla taškařice, ovšem někdy z ní mrazilo.     

„Čím jste chtěl být, když jste vyrůstal?“ zněla jedna z otázek. „Důstojníkem zpravodajské služby. A stal jsem se jím,“ odpověděl Putin, bývalý důstojník tajné služby KGB. Ruský prezident také odpovídal na dotazy týkající se nedostatku teplé vody, špatného vytápění bytů, zahnívající infrastruktury a inflace. Jak je něco takového možné v zemi, které se prý tak dobře daří a kterou tak dlouho vede, ale nevysvětlil.

Aktuálním ruským problémem byl například nedostatek vajec, na které Rusové stáli fronty. „Vladimire Vladimiroviči, smilujte se nad důchodci! Pojďme to vyřešit, nemáme se na koho obrátit! Budu vám vděčná a spoléhám na vaši pomoc,“ řekla v nahraném dotazu na tiskové konferenci jedna důchodkyně, která si stěžovala na nedostatek vajec, která jsou navíc velmi drahá. A Putin to vyřešil obratem. Jak jinak v zemi, kde zítra již znamená včera. Nejdříve se za nedostatek vajec omluvil a pak dodal: „Za drahotou stojí selhání ruské vlády a já sjednám nápravu,“ řekl Putin a hned se děly věci. Vláda oznámila, že osvobodí od cla 1,2 miliardy vajec, aby zabránila dalšímu zvyšování cen, které v poslední době vzrostly o 40 procent. Vajíčka prostě Putin umí.

Jedním z vrcholů konference byl dotaz, který položil Vladimir Putin Vladimiru Putinovi pomocí svého dvojníka vytvořeného umělou inteligencí. Proběhlo to takhle: „Dobrý den, Vladimire Vladimiroviči, jsem student na státní univerzitě v Petrohradě. Chci se zeptat: Je pravda, že máte hodně dvojníků?“ zaznělo z obrazovky, na které se objevila podoba „mladšího“ Putina. Ten odpověděl: „Vidím, že se mi můžete podobat a mluvit mým hlasem. Ale přemýšlel jsem o tom a rozhodl jsem se, že jen jeden člověk by měl být jako já a mluvit mým hlasem. A tím člověkem budu já.“ V místnosti, kde Putin přednášel svá moudra zavládlo ticho, vzkaz byl jasný – vůdce jsem já a jinak to nebude. Proto už víme, že Putin se v polovině března příštího roku opět stane prezidentem Ruské federace. Gratulace lze posílat v předstihu…

Putin má také jasno, co se stane příští rok na Ukrajině. „Mír nastane, až dosáhneme svých cílů. Vraťme se k těmto cílům: nezměnily se. Připomenu, o čem jsme tehdy hovořili: denacifikace Ukrajiny, její demilitarizace, její neutrální status… Pokud jde o demilitarizaci, pokud se nechtějí dohodnout, jsme nuceni přijmout jiná opatření, včetně vojenských… Buď se dohodneme, nebo to vyřešíme silou,“ tvrdil Putin.

Pokusme se tato Putinova slova přeložit i pro takzvané „chcimíry“ v Česku: Ukrajina nemůže s Ruskem jednat, protože Rusko ji chce okupovat a porobit a pokud nebude vše podle jeho podmínek, tak chce toho dosáhnout silou. Tedy válkou. V Rusku, kde autokraticky vládne už dlouhé roky jeden muž a kde zítra již znamená včera, se takovým slovům bohužel divit nemůžeme. Hlavně, že ale budou ta vajíčka.