Vladimir Putin (5. 1. 2023)

Vladimir Putin (5. 1. 2023) Zdroj: Reuters

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk
Námořní dron Sea Baby tajné služby SBU.
SBU pozatýkala ruské kolaboranty v Mykolajivské oblasti.
Výbuch Kerčského mostu: SBU zabalila výbušninu do cívek fólie.
SBU pozatýkala ruské kolaboranty v Mykolajivské oblasti.
5
Fotogalerie

Šéf ukrajinské tajné služby (SBU) Vasyl Maljuk slibuje přenést válku ke Kremlu

Ukrajinská tajná služba SBU posiluje svou činnost v týlu nepřítele, aby ruskou válku proti Ukrajině přenesla co možná nejblíže ke Kremlu, uvedl šéf SBU Vasyl Maljuk. Ruského prezidenta Vladimira Putina čekají překvapení, prohlásil generál v rozhovoru poskytnutém serveru Politico. Interview zveřejnila i sama SBU. Putin již ohlásil, že se bude ucházet o znovuzvolení do Kremlu v prezidentských volbách vyhlášených na březen příštího roku.

SBU podniká přesně zaměřené útoky. Bodáme nepřítele přímo do srdce. Každá naše speciální operace je zaměřena na konkrétní cíl a dává výsledky. To vše dohromady ztěžuje ruské možnosti vést válku proti Ukrajině a přibližuje naše vítězství," prohlásil Maljuk.

Válka, která začala ruskou invazí loni v únoru, dnes pokračuje 666. dnem.

Šéf SBU mezi prioritními cíli jmenoval ruská vojenská plavidla, vojenské základny, zásobovací trasy a podobně. SBU podle Maljuka chce pomocí dálkově ovládaných plavidel, námořních dronů, vypudit Černomořskou flotilu ruského vojenského námořnictva z anektovaného Krymu. Drony Sea baby se již osvědčily při útoku na ruské vojenské lodě a na Krymský most, spojující pevninské Rusko s ukrajinským poloostrovem, který Moskva anektovala na jaře 2014.

SBU si podle Maljuka pečlivě vybírá cíle, než na ně podnikne útok. Terčem jsou především vojenské objekty či objekty, které Rusové používají pro válečné účely. SBU respektuje normy mezinárodního práva a většinu svých operací podniká na ukrajinském území, včetně Donbasu, Krymu a Černého moře, ujistil Maljuk. "Je to naše země a použijeme všechny možné metody, abychom ji osvobodili od okupantů," zdůraznil.