Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se střetli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct (17.12.2023)

Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se střetli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct (17.12.2023) Zdroj: Reprofoto TV Nova

Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se střetli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct (17.12.2023)
Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se střetli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct (17.12.2023)
3
Fotogalerie

Viliam Buchert k debatě Fiala-Babiš: Šéf ANO je neschopný myšlenku udržet i neschopný myšlenku opustit

Pokud něco Andreji Babišovi nejde, tak jsou to televizní diskuse. Ne, že by to byla katastrofa, ale zdá se, že předseda opozičního hnutí ANO, které jasně kraluje volebním průzkumům, nepochopil tento žánr. Opakovalo se to i v nedělní diskusi na TV Nova, kde se střetl Babiš s premiérem Petrem Fialou. Vzhledem k ekonomické situaci, náladám ve společnosti i některým chybám vlády, mohl předseda ANO lehce rozstřílet Fialu, jenže to se nestalo. Babiš vypouštěl především známé hlášky a jeho argumentace se spíše hodila na TikTok než do 80 minut dlouhé televizní debaty. Otázka je, zda tuto obehranou taktiku hodlá používat Babišův tým až do dalších voleb do Poslanecké sněmovny.

O předsedovi hnutí ANO víme, že není dobrý rétor. Je jako panáček natažený na gumě, jen vystřelit a letí. Letí kamkoli. Fiala si proto i v neděli mnohdy počkal, kam Andrej Babiš doletí a pak suše řekl pravý opak. Ne, že by měl premiér ve všem pravdu, ale na Babiše to v diskusích stačí. Přitom námitky vůdce opozice, že ve vládě není žádný dobrý národohospodář a že mnohé věci, by se daly dělat jinak, jsou relevantní. Jen vymyslet, jak to podat, aby to nepůsobilo tak zvláštně, jako v případě Babiše.

Ten také v jakékoli debatě často uhýbá z tématu, což diváci i voliči vidí a slyší. Moderátor se ho například v neděli dotázal na válku na Ukrajině a Babiš k tomu jako odpověď vytáhl graf dostavby dálnic v Česku. To připomíná známou cimrmanovskou hru Švestka, ve které jsou popisovány dvě komplementárně spojené vady: „Neschopnost myšlenku udržet a neschopnost myšlenku opustit.“

Vyjmenovat všechno, co Fialova vláda neudělala či nedělá dobře, by zabralo hodně místa. Třeba by měla daleko více šetřit a daleko více krotit dluhy, ale ona dál i rozdává. Opozice to kritizuje z pozice, že dluhy jsou sice špatně, ale že by rozdávala ještě víc. To je samozřejmě jednoznačný politický postoj, ale pak je nutné vysvětlit, kde ty zdroje financí jsou a kdo to bude jednou platit.

Andrej Babiš například říkal, že by se měla zestátnit společnost ČEZ a vysoké ceny elektřiny by se tím podařilo změnit. Taková akce by ale stála nejméně 200 miliard korun (možná více), nebylo by ji úplně jednoduché uskutečnit a ČEZ potřebuje vydělané peníze investovat, ne aby se utratily za věci, které chce řešit nějaký politik. Vysoké ceny elektřiny jsou přitom samozřejmě vysoké jak pro domácnosti, tak pro firmy, a to snižuje českou konkurenceschopnost. Vláda by s tím mohla něco dělat, podobně jako to dělají kabinety v jiných zemích. Ovšem každý zásah do trhu se může po čase ukázat jako vysoce problematický. To vidíme například na cenách v Maďarsku a uvidíme to v Polsku, kde měsíce tolik popisovaný „levný“ benzín stojí už skoro stejně jako u nás. Přitom Babiš tyto země dlouho dává za vzor. Takže s některými návrhy opatrně.

Další poznatek z nedělní diskuse: Babiš patří mezi nejbohatší lidi v České republice, jeho firmy berou miliardové dotace a některé z jeho společností hodně vydělaly i na současné krizi. Poučovat za tohoto stavu v televizní diskusi někoho jiného, jak rozdělovat ze státního, když mezitím sám mohutně sajete z veřejného cecíku, působí velmi bizarně a nedá se tomu moc věřit. Fialovi tak stačil v debatě průměrný výkon a pohrdlivé úsměvy, aby dokázal útoky předsedy hnutí ANO odrazit.

Celá diskuse na Nově by se ale v neděli mohla vyvíjet jinak, kdyby moderátor Martin Čermák pořad skutečně moderoval. Místo toho často jen vyzýval někoho z pozvaných politiků, aby reagoval na toho druhého. To bylo málo. Přitom rozporovat by šly mnohé věci jak u Fialy, tak u Babiše.

Po skončení diskuse Fiala-Babiš na Nově ještě běžely Otázky Václava Moravce v České televizi. Hosty byli bývalý premiér, ministr financí a guvernér České národní banky Jiří Rusnok, dále exministr financí a manažer významných firem Ivan Pilný a Pavel Mertlík, kdysi také ministr financí. Jejich argumenty, co by dnes měla dělat vláda, co dělaly předchozí vlády špatně a jak ekonomickou situaci řešit, zněly daleko, daleko kompetentněji a rozumněji než to, co předvedli premiér Petr Fiala a bývalý premiér Andrej Babiš na Nově. A to není úplně dobré poznání z nedělních televizních diskusí.