Slovenský premiér Robert Fico na snídani v Senátu. (24.11.2023)

Slovenský premiér Robert Fico na snídani v Senátu. (24.11.2023) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Premiér Petr Fiala přivítal na úřadu vlády slovenského premiér Roberta Fica. (24.11.2023)
Premiér Petr Fiala přivítal na úřadu vlády slovenského premiér Roberta Fica. (24.11.2023)
Premiér Petr Fiala přivítal na úřadu vlády slovenského premiér Roberta Fica. (24.11.2023)
Premiér Petr Fiala přivítal na úřadu vlády slovenského premiér Roberta Fica. (24.11.2023)
Premiér Petr Fiala přivítal na úřadu vlády slovenského premiér Roberta Fica. (24.11.2023)
30
Fotogalerie

Bartkovský: Fico mistroval Česko o klobouku v ruce. Vyrazil se vztyčeným prostředníčkem, přijel krotký

Na svou první zahraniční návštěvu zamířil slovenský premiér Robert Fico tradičně do Česka. Nahlásil se na dnešní pátek, což mělo drobný problém. Tři ze čtyř oficiálních představitelů České republiky měli jiný program. Fica to údajně nezajímalo a připravil si za ně případnou alternativu z řad tuzemské opozice. Nakonec se ale ukázalo, že je to starý dobrý Fico, který něco říká doma a něco jiného dělá za hranicemi. Zatímco z Bratislavy k Pražskému hradu vyjel se vztyčeným prostředníčkem (metaforicky řečeno), hned za hranicí zkrotl.

Měla to být obyčejná návštěva, kdy po volbách jede Slovák do Čech, případně Čech na Slovensko. Tradice, která navazuje na vyprázdněné česko-slovenské vztahy. Zatímco politici stále dokola opakují, jak jsme navzájem bratry, kulturní i hodnotové směřování obou zemí se rozchází. Slováci nám sem posílají své studenty (a my se ochotně na tomto exodu jejich inteligence podílíme), my tam zase vyvážíme poměrně dost zboží. Fico se ji ale rozhodl okořenit tím, že údajně nebral ohledy na potřeby české strany.

Dnes ráno napsal server Novinky.cz, že to mezi oběma diplomaciemi zaskřípalo. „Prezidentu Pavlovi vadilo, že Fico neudělal jediný vstřícný krok vůči České republice. Choval se, jako by mu to bylo úplně jedno,“ prozradil Novinkám pod podmínkou zachování anonymity zdroj blízký Pražskému hradu. Pavel tak původně nechtěl Fica přijmout a až 16. listopadu jej přemluvila prezidentka Čaputová. Fico to nepřímo potvrdil, když na tiskovce s Petrem Fialou ocenil, že se s ním sešel předseda Senátu Vystrčil i předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová, i když měli v plánu zahraniční pracovní cestu. Jiné plány měl i Pavel.

Od Roberta Fica to není nic jiného než pomsta. Pomsta za vyjádření českého prezidenta krátce po zvolení, kdy vyslovil obavu o směřování slovenské politiky. Tehdy Fico české politiky mistroval, že na Slovensko mají jezdit zahraniční návštěvy s „kloboukem v ruce“. Tedy s pokorou a nechat jejich vnitřní záležitosti na pokoji. Návštěva na Hradě je tak minimalistická. Bez poct, tiskové konference nebo dotazů novinářů. Bude to krátké, rychlé a zdvořilostní, tihle dva se zřejmě neshodnou vůbec v ničem.

Náročný den, dezinformátor v patách a Zeman s Babišem

Hlavním bodem návštěvy bylo setkání se svým oficiálním protějškem – premiérem Petrem Fialou. Zatímco před branou Strakovy akademie čekaly na Fica desítky odpůrců s vlajkami EU, Ukrajiny a cedulemi vyčítajícími mu proruskost, za branou jej Fiala přijal s vojenskými poctami. Po obědě a vzájemném jednání následovala tisková konference. Fico nezapomněl zmínit, jak moc se liší názory Česka a Slovenska na pomoc Ukrajině a že jej po návštěvě Hradu ještě čeká setkání s dalšími politiky. Tím myslel Babiše a Zemana, kterým vyrazil splatit předvolební podporu. K jeho smůle se nemůže dnes potkat ani s Václavem Klausem, protože ten je v Curychu na konferenci. U Fica ale zřejmě převládla touha rozstřelit českým ústavním činitelům program nad setkáním s exprezidentem.

Ještě před setkáním s Fialou se neplánovaně Fico setkal s Jindřichem Rajchlem. Český dezinformátor se za ním připlížil na Strahov, kde slovenský premiér pokládal květiny k soše Milana Rastislava Štefánika. Kytku tam položil i Rajchl a v nestřežené chvíli narušil mezinárodní protokol, překvapeného Fica přepadl, potřásl mu rukou a během pár vteřin mu něco říkal. Sám to na sociálních sítích prezentuje jako triumfální krátký rozhovor, kde vyjádřil přání budoucí spolupráce. Příspěvek doprovodil nelichotivou fotografií, kde mají všichni aktéři zavřené oči.

Ale zpátky k tiskové konferenci s Fialou. Úsměvy premiérům zmizely při dotazech novinářů. Fico byl konfrontován s problémy, které přípravu cesty provázely. Na dotaz neodpověděl, jen se vymezil k tomu, že by se za něj musela přimlouvat prezidentka Čaputová, a tuto zprávu považuje za lež. Vzhledem k tomu, že ostatní okolnosti své cesty nekomentoval, dají se pokládat za pravdivé. Vyloženě se zakabonil nad dotazem, proč ignoruje 4 slovenská média. Fico to přešel bonmotem o tom, že tato média jsou pro něj dezinformační a že nemluvit s nimi je vnitrostátní záležitost Slovenska. 

Poté už slovenský premiér zamířil na Hrad, pak zřejmě vyrazí do ložnice bytu v pražských Dejvicích, kde úřaduje Miloš Zeman, a den zřejmě zakončí na výpadovce z Prahy na Průhonické pumpě, kde jej přijme „předseda české opozice“ Andrej Babiš. Fico tak má zdvořilostní kolečko za sebou a způsob provedení dává tušit, že současná česká a slovenská vláda se budou i nadále formálně setkávat, kamarádi na život a na smrt z nich ale nebudou. Stejně jako z obou kdysi bratrských národů, které se vydávají na čím dál tím rozdílnější cestu.