Výcvik v Mini-Gaze (2012).

Výcvik v Mini-Gaze (2012). Zdroj: IDF

Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Benjamin Netanjahu se setkal s vojáky, kteří zasahovali v napadeném jižním Izraeli (14. 10. 2023).
8
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Izraelský voják má právo se bránit. Jak ale poznat vojáka palestinského

K otázce, jak a kdy izraelský voják napadá civilní obyvatelstvo Gazy je třeba zjistit, kdo je to palestinský civilista a čím se liší od palestinského vojáka a jak ho izraelský voják pozná. Uniforma palestinského vojáka neexistuje, palestinský voják vypadá jako palestinský civilista.

Jakmile však vystřelí, nebo odpálí raketu či hodí bombu, je palestinským vojákem, který si do boje nevzal uniformu. V té chvíli na něj může izraelský voják vystřelit. Jakmile ale palestinská raketa odletí nebo když odletí samopal pod podlahu v domku s dětmi, rázem je z vojáka civilista. Izraelský voják, který na něj vystřelí podruhé, dopustí se už válečného zločinu střelby na civilistu. Ten projde domem do druhé ulice. Tam se postaví za pult a prodává fíky. Na dva pátrající izraelské vojáky, kteří ho hledají, se usmívá.

Oni vidí civilistu, ale je to voják. Když zajdou za roh, přeskočí plot do ulice vzadu. Tam si počíhá, až oba Izraelci vyjdou zpoza rohu a zastřelí je samopalem, kterou měl schovaný v zahradě dětské školky naproti. Zabít palestinského vojáka je tedy velice obtížné, ba nemožné. Palestinský voják až na vzácné vteřiny, kdy odpaluje rakety, prakticky neexistuje.

Jak si s tímhle poradí izraelský voják, není mi známo. Právo na obranu má však zaručeno.