Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)

Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020) Zdroj: ČTK/Peřina Luděk

Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
Odklízení mrtvých ryb v řece Bečvě (21.9.2020)
13
Fotogalerie

Adéla Knapová: Pozoruhodný paskvil v kauze Bečva. Rozsudek umožňuje dál neřešit obrovské selhání státu

Dnes dopoledne padl rozsudek v případu největší ekologické katastrofy novodobých českých dějin – v neděli 20. září před třemi lety dosud neznámá toxická látka otrávila čtyřicet kilometrů řeky Bečvy a usmrtila víc než 40 tun ryb a vodních živočichů.

Soudkyně Okresního soudu ve Vsetíně Ludmila Gerlová dostala od žalobce na stůl obžalobu, podle níž za havárii mohla firma Energoaqua a její kanál vedoucí do Bečvy z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Spolu s právnickou osobou byl obžalován i ředitel společnosti Oldřich Havelka. On i zaměstnanci firmy od začátku trvají na nevině. Dnes byl Havelka zproštěn obžaloby. Firma se zproštění nedočkala, neboť podle soudkyně za havárii mohla, ovšem nespáchala trestný čin, pouze přestupek. Soudkyně proto tuto část postoupí jinam – věc předá České inspekci životního prostředí; organizaci, která právě během katastrofy i ve dnech bezprostředně po ní fatálně selhala.

Důkazy vzala voda

Že lze očekávat cokoliv, se dalo tušit, už když se soudkyně rozhodla nečekaně brzy ukončit dokazování s tím, že toho slyšela a ví dost. Původně byl proces naplánován až do konce roku. Postup soudkyně ukončit vše výrazně dřív zaskočil nejen obhajobu, ale i odborníky a veřejnost, kteří od začátku považovali vyšetřování za tendenční, žalobu za nesmyslnou a některé znalecké posudky  obžaloby (hlavně neblaze proslavený posudek znalce Jiřího Klicpery, o němž jsme již několikrát podrobně psali) mírně řečeno za zavádějící.

Sama soudkyně jim dala koneckonců za pravdu, neboť vrátila žalobu zpět s desítkami připomínek, z nichž některé mimo jiné odkazovaly na návodnost zadání pro znalce apod.

Ale neuspěla a musela se s nekvalitní žalobou vypořádat během soudního řízení. I proto mnozí očekávali jednoznačné zproštění jak Havelky, tak firmy Energoaqua.

Neboť je zřejmé, že je třeba začít celou katastrofu vyšetřovat pořádně a úplně od začátku, byť přímé důkazy i kvůli šlendrijánu odpovědných státních organizací v čele s ČIŽP vzala voda již před třemi lety.

Pozoruhodný paskvil

Když tedy dnes soudkyně přistoupila ke čtení rozsudku, aby pár minut po osmé zprostila obžaloby Oldřicha Havelku, mnozí z novinářů už měli první věty pro své zpravodajské servery předepsané. Následně sdělila, že firma Energoaqua podle soudu otravu způsobila.

“Soud dospěl k tomu, že společnost Energoaqua způsobila havárii na řece Bečvě. Ale nejedná se o trestný čin,” řekla mimo jiné Gerlová.

Zaskočila tím úplně všechny.

Pokračovala, že se ovšem nepodařilo mimo jiné zjistit, co přesně se v podniku před otravou stalo. Stejně tak se prý podle ní nepodařilo zjistit, že společnost nebo fyzická osoba v rámci této společnosti jednali protiprávně.

Následně zdlouhavě a krkolomně zdůvodňovala, co všechno ji k pozoruhodnému rozhodnutí vedlo. Přítomní rybáři, kteří jako jediní byli u Bečvy od okamžiku úhynu ryb, nevěřícně kroutili hlavou. A někteří nemohli než polohlasem přemítat nad tím, co nebo kdo stojí za tímto “šalamounským” verdiktem. Právě tento verdikt umožňuje oficiálně považovat kauzu Bečvy za uzavřenou a nikoho za to nepotrestat, dál už nehledat viníka, neřešit selhání v řadách státních orgánů… 

Video placeholde
Reflex podcast s Adélou Knapovou: Stát v případě Bečvy fatálně selhal. Pravý viník se nejspíš nikdy nenajde • Reflex.cz