Předvolební debata na Slovensku: Fico, Šimečka, Pellegrini, Uhrik a Sulík

Předvolební debata na Slovensku: Fico, Šimečka, Pellegrini, Uhrik a Sulík Zdroj: Reuters

Slovenské volby: Předseda OĽANO Igor Matovič (1.10.2023)
Bývalý premiér Slovenska  Mikuláš Dzurinda
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s premiérem Maďarska Viktorem Orbánem
4
Fotogalerie

Propadák nacionalistů a skokan Matovič. Čtyři největší překvapení slovenských voleb

Předčasné parlamentní volby na Slovensku mají očekávaného vítěze: stranu Směr expremiéra Roberta Fica. Kromě toho však výsledky přinesly i několik překvapení, například neúspěch radikální strany Republika nebo naopak vzestup odepisovaného expremiéra Igora Matoviče. Co ještě nečekaného se na Slovensku stalo?

Pokračování 2 / 5

1. Propadák „fašistů“

Předvolební debata na Slovensku: Fico, Šimečka, Pellegrini, Uhrik a SulíkPředvolební debata na Slovensku: Fico, Šimečka, Pellegrini, Uhrik a Sulík | Reuters

Před volbami bylo velkým tématem, jak silné budou krajně pravicové strany SNS a Republika se svou proti-ukrajinskou rétorikou. Spekulovalo se i o tom, že Fico by mohl složit vládu jen s těmito dvěma stranami. Nakonec však SNS jen těsně prošla do parlamentu a Republika je mimo, přestože měla v průzkumech skoro 10 %. Zdá se, že protestně a prorusky naladěné voliče si stáhl k sobě Robert Fico a na jeho potenciální partnery moc nezbylo. Vládu tak možná bude skládat jen s Hlasem a křesťansko-demokratickou KDH.

Pokračování 3 / 5

2. Úspěch Matoviče

Slovenské volby: Předseda OĽANO Igor Matovič (1.10.2023)Slovenské volby: Předseda OĽANO Igor Matovič (1.10.2023) | ČTK / Šálek Václav

Excentrický, chaotický, nesnesitelný, konfliktní, agresivní. Takové přívlastky nejčastěji slýcháme kolem bývalého premiéra Matoviče, který si stihl za poslední 3 roky znepřátelit snad všechny strany. Sám ale nakonec dopadl velmi slušně s necelými 9 procenty, přičemž průzkumy mu ještě nedávno dávaly kolem 5-6 %. Navíc získal více preferenčních hlasů než jeho konkurentka v boji o post předsedy strany Eva Jurinová, takže bude po volbách předsedou OLaNO. Matovič byl v závěru kampaně nejvíc vidět a asi mu pomohla i potyčka s Robert Kaliňákem na mítinku Směru. Jelikož však Matovič vyloučil spolupráci se Směrem, SNS i Hlasem, zůstane nejspíš v opozici.

Pokračování 4 / 5

3. Fiasko expremiérů

Bývalý premiér Slovenska  Mikuláš DzurindaBývalý premiér Slovenska Mikuláš Dzurinda | Profimedia

Toto je překvapivé jen z části. Bývalí premiéři Eduard Heger a Mikuláš Dzurinda šli do voleb se stranami Demokrati a Modrí/Most-Híd. V průzkumech nedosahovali na 5 %, přesto je jejich konečný výsledek překvapivě špatný. Demokrati mají 2,9 % a Dzurindova formace má dokonce jen 0,26 % a absolutně pohořela. Maďarská menšina patrně definitivně zanevřela na dříve vládní Most-Híd a podpořila nyní silnější Aliancii.

Pokračování 5 / 5

4. Maďaři málem v parlamentu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s premiérem Maďarska Viktorem OrbánemSlovenská prezidentka Zuzana Čaputová s premiérem Maďarska Viktorem Orbánem | ČTK

Právě zmíněná maďarská Aliancia si vedla slušně a až do začátku sčítání velkých měst měla přes 5 %. Nakonec skončila se 4,38 procenty, což je více než se čekalo. Z dlouhodobého pohledu je však pro slovenské Maďary nepříjemnost, že opět nebudou mít v parlamentu svou stranu. Jelikož ani součet Aliancie a Most-Hídu nedává 5 %, vypadá to, že maďarská menšina už z velké části volí ne podle národnostního principu, ale dle toho, co kandidující strany nabízejí v řízení země.