Ruský prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: Reuters

Karel Steigerwald: Celé ruské vedení je banda prolhaná, vrahounská. Odjakživa

Lavrov řekl, že Česká republika má problémy s lidskými právy, které podle Ruské úřední zprávy nehodlá řešit. Raději říkejme občanská práva, protože lid žádná práva sám od sebe nemá. Musí si je nejprve vybojovat na zjevech, jako jsou třeba dnešní i bývalí ruští vládcové a stát se místo lidu občanstvem, což se ruskému lidu ještě nikdy nepodařilo.

Lavrov, jeden z dnešních ruských vládců nižšího svěcení, má starosti se špatným stavem občanských práv v České republice. Ano, s občanskými právy jsou ustavičné potíže všude tam, kde existují. Někdy větší, jindy menší. Plyne to z povahy svobodných států, kde každý problematizuje všechno a ve sporech a skepsi se každá věc vyvíjí. To vládci států nesvobodných považují za znak prohnilosti a úpadku, protože tam, kde není svoboda, nejsou s občanskými právy žádné problémy. Kdo o nich cekne, jde do vězení. Problematiku ruských občanských práv shrnuje jedna starší ruská píseň, kde se zpívá „Já druhou takovou zemi neznám, kde tak volně dýchá člověk“. Přeloženo do našeho věcného jazyka: Ruský člověk má jisté jediné právo: padnout na Ukrajině.

Debata s ruským vedením nemá smysl. Smysl má nekorektní, leč pravdivá nadávka: je to tam v Rusku celé vedení banda prolhaná, vrahounská, jako odjakživa. Kdy už se safra začnete vyvíjet k lepšímu? Být nekorektní, Lavrove, je občanské právo.