Placení kartou v hospodách

Placení kartou v hospodách Zdroj: Profimedia

Vladimír Pikora: Karty versus hotovost? Snaha všechny kontrolovat, nebo jen okurková sezóna?

Překvapivě ekonomickým tématem číslo jedna českých médií není v létě klesající inflace nebo nehorázný deficit státního rozpočtu, ale právo platit kartou. Někteří lidé totiž získali dojem, že obchodníci musí karty přijímat všude. Vůbec neberou v potaz, že to je na každém z nich, jak se rozhodne. Nejraději by vše nakázali úředně. Další dílek do skládačky svobody podnikání by tím padl. Ale to jim je jedno. Oni nepodnikají.

Někteří lidé vycházejí z předpokladu, že když někdo nebere karty, tak okrádá stát o daně. To je možné, ale určitě to nelze paušalizovat. Kritici proto volají po znovuzavedení elektronické evidence tržeb (EET). Pokud by tato hypotéza byla pravdivá, tak to znamená, že má vláda špatné dopadové studie a měla by se nad sebou zamyslet, zda bylo zrušení rozumné.

Z mého pohledu je ale EET jen další komplikací pro podnikatele. Rozhodně nejsem jejím zastáncem. O tom, že EET není nějaký všelék, svědčí i to, že ji má v EU jen hrstka zemí. Kdyby to všelék byl, měly by ji všechny.

Není to o snaze krást, ale o snaze udržet si nízké ceny

Kritici plateb v hotovosti křičí, že to je únik do šedé ekonomiky. Nikdo nemluví o tom, že platba kartou je pro malé obchodníky u malých položek drahá. Nikdo nebere v potaz, že na dva měsíce u rybníka se stánkařům platební terminál nevyplatí. Nikdo neporovnává, že restaurace, kde karty neberou, jsou levnější než restaurace, kde karty berou. Řada zákazníků proto hledá právě restaurace, kde karty neberou. 

Zatímco za karty se mohou postavit banky a karetní společnosti, za hotovost se nepostaví nikdo. To budou dělat jen velcí zastánci svobody. Tlak na lidi platící hotovostí bude velký. Budou je označovat za zloděje, protože prý perou špinavé peníze, podporují terorismus apod. To vůbec ale nebude pravda. To bude jen kouřová clona. Ve skutečnosti půjde o něco jiného.

Platební karta, podobně jako chystané digitální měny za sebou nese digitální stopu. A moderní progresivisté chtějí kontrolovat každou korunu obyvatelstva. A bude hůř. Až přijde digitální euro a nejspíš jednou i digitální koruna, nejenže budou schopni sledovat vaše výdaje, ale i programovat, za co smíte kolik utratit. Nejen že o vás budou vše vědět, ale budou vám moct i diktovat, co smíte kupovat a v jakém množství. Není překvapením, že nejdál jsou v tomto v Číně.

Nechte to na zákazníkovi. Státní plánovači ať jdou do háje

Je to přitom úplně jednoduché. Není třeba žádné nové zákazy a příkazy. Pokud se ti nelíbí, že musíš platit hotově, jdi jinam a neobtěžuj. A hlavně nikoho k ničemu nenuť. Státních zásahů je až moc.

Vše je o svobodě a soukromí. Nesmyslná regulace nutí každý web zdržovat jeho návštěvníka odsouhlasením toho, že o něm bude web uchovávat nějaké informace. Údajně kvůli soukromí. S platbou kartou to je stejné. Jen tam se mě nikdo neptá a digitální stopu z logiky věci musí udělat.

Nicméně podobně jako jsou místa, kde se nedá platit kartou, roste i počet míst, kde se nedá platit hotovostí. Akceptovaná je jen karta. Během covidu to bylo na mnoha místech běžné. Údajně kvůli hygieně.

S rozvojem elektronických a digitálních peněz se řada lidí bojí, že časem hotovost vymizí a bude nutné platit všude elektronicky. Proto volají po uzákonění v ústavě, že se smí všude platit hotově. Tak tomu je nyní např. na Slovensku, kde kvůli tomu nedávno ústavu změnili. I u nás slyším obdobné hlasy. Já si ale myslím, že to není nutné. Dokonce si myslím, že místa, kde dnes bankovky a mince nepřijímají, jednají protizákonně.

V České republice totiž platby tuzemskou korunovou hotovostí odmítat nelze. Podle ustanovení § 16 odst. 1  ZČNB jsou platné bankovky a mince vydané Českou národní bankou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě při všech platbách na území České republiky. Takže pokud by se našli aktivisté z řad svobodomyslných lidí, šlo by se soudit s těmi, kteří hotovost nepřijímají.

Velkou roli hraje spropitné

Jedním z důvodů neochoty sezónních restaurací k placení kartou je spropitné. V některých restauracích se k servírkám dostane, v jiných ne. Když už se ale dostane, je vždy nižší, než kolik klient zaplatil, protože se část částky po cestě ztratí v mezičláncích platebního řetězce. Navíc řada lidí když platí kartou, dýško nedává. Znám to sám. Slečna to naťuká, vy zaplatíte a už je vše uzavřeno.

Naopak proces hledání peněz na vrácení zpět obvykle vede k tomu, že zákazník řekne, ať si servírka drobné nechá. Není to tedy o tom, že by spropitné nešlo platit kartou, ale je pro personál praktičtější hotově.

Celá kauza neplacení kartou je uměle nafouklá. Data ukazují, že platebních terminálů v ČR v delším období přibývá. To, že nyní v létě některé kempy karty neberou, jen ukazuje, že když vláda méně dělá, často to je lepší, než když dělá hodně. Klidně mohli zachovat EET, zmizela by obvinění z toho, že někdo okrádá stát. A i s EET by podle mě mnoho podniků karty nebralo.

Pro mě je důležité, aby do budoucna zůstala všude možnost platit hotově. Karta je bonus. Ideální svět by byl ten, kde by se dalo všude platit všemi způsoby a jen zákazník by se rozhodoval, jak bude platit. Tady by bylo ideální, kdyby každý věděl, kolik si z každé transakce bere poskytovatel terminálu a další a sám by se rozhodl, zda je pro něj lepší, aby tyto peníze zůstaly u jeho oblíbeného pekaře nebo ne. Myslím, že by mnoho lidí potom raději platilo hotově.

Autor je hlavním ekonomem investiční skupiny CFG