Ministr životního prostředí Petr Hladík

Ministr životního prostředí Petr Hladík Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr životního prostředí Petr Hladík
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023)
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023)
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023)
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023)
5
Fotogalerie

Pavel Páral: Oprav dům po babičce. Cizí babička ti to zaplatí

Aktuálně vyhlášený program ministerstva životního prostředí na opravu starých nemovitostí, včetně těch rekreačních je asi dosavadním vrcholem státní přerozdělovací perverze. Prakticky každý vlastník nemovitosti může dostat milionovou dotaci, pokud ji investuje do nových oken, zateplení a dalších rekonstrukcí, které zvýší její hodnotu. Ministr Petr Hladík sice oprávněně tvrdí, že nové dotace nejdou ze státního rozpočtu, ale to na věci nic nemění. Ve skutečnosti je to ještě horší.

Těch čtyřicet miliard, které mají být na tento megalomanský projekt využity, nenarostlo na stromech v Bruselu. Jde o peníze z emisních povolenek, které se přerozdělují přes mechanismy Evropské unie. v tomto případě přes tzv. Modernizační fond. Emisní povolenky sice musí kupovat znečišťovatelé, tedy především uhelné a plynové elektrárny. Nicméně tím, kdo je platí, jsou spotřebitelé elektřiny. Povolenky si elektrárenské společnosti kupují na evropském trhu ETS. Momentálně stojí kolem devadesáti eur, ale cena se pohybuje od 80 do 100 eur a vzhledem k systému obchodování stále roste a poroste. To je cíl zelené klimatické politiky. U uhelných elektráren je potřeba na výrobu jedné megawatthodiny koupit jednu povolenku. Ta MWh se obchoduje kolem 130 eur.

Vzhledem k našemu energetickému mixu se to promítá do cen silové elektřiny asi z třetiny. Tedy za jednu kilowatthodinu zaplatí každý včetně nemajetných stařenek a samoživitelek dvě koruny z účtovaných šesti korun. A tyto peníze prohnané přes Modernizační fond se nyní lidovecký ministr Petr Hladík s podporou vlády rozhodl rozdat lidem vlastnícím nemovitosti. Tedy těm, kteří disponují několikamilionovým majetkem a rozhodně je nelze považovat za chudé. Babičky tak budou dotovat milionáře.

Kromě toho, že se to jeví jako krajně asociální politika, to má i další souvislosti. Třeba tu, že mladým lidem, kteří zvažovali koupi starší nemovitosti, kterou by si postupně v závislosti na příjmech modernizovali a zvelebovali, se to nyní prodraží. Každá barabizna je od tohoto týdne o milion dražší, protože se s ní prodává nárok na milionovou dotaci. Je to skvělá příležitost pro rychlou spekulaci těch, kdo mají nacpané šrajtofle a rychlé transakční myšlení.

Zaznívá argument, že peníze z povolenek mají přece sloužit k úsporám energie a dotacím na budování solárních elektráren a dotování tepelných čerpadel. To je bezpochyby pravda. To, že při této zelené politice dochází ke gigantickým přesunům majetků od těch chudších k bohatším, je zřejmě jen náhodná souvislost. Nebo snad ne?