Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Socialismus s klaunskou tváří. Komu slouží evropská levice?

O víkendu se konaly dny antikapitalismu, což je takový levicový, kulturně vzdělávací festiválek. Samotná událost asi nebyla ničím výjimečná, ale jen tím, že se prostě odehrála, nám všem dala mnoho podnětů k zamyšlení. Jen asi ne tím směrem, který by si bývali její organizátoři přáli. Pojďme na základě této příležitosti nahlédnout svět v širších souvislostech. 

Bouři ve sklenici vody, kterou je český Twitter, vyvolala účast Janky Michailidu na dnech antikapitalismu. Členka Pirátské strany, která se dříve otevřeně přihlásila ke komunismu a zároveň platí za uznávanou odbornici na psychotropní látky, tak opět dala příležitost k širokému útoku na svou partaj.

Jako již dříve za to, že si ve svých řadách hýčká komunisty a antisystémové živly. Předseda strany Ivan Bartoš se obratem vůči volnočasovým aktivitám paní Michailidu vymezil a poznamenal, že hloupě a prvoplánově provokuje a že komunismus a fašismus byly zlé režimy. Po dlouhé době váhání, na jakém kvadrantu politického kompasu se Piráti vlastně nacházejí, je to od Bartoše další pozitivně jednoznačné vyjádření. Strana, která dřív ani neměla jasno, jestli je pro setrvání České republiky v NATO, ukazuje, že její odklon od idejí antisystémových pošahanců trvá.

Kapitalismus? Kéž by

Ona hra na -ismy a fantazírování o skoro dvě stě let starých a dávno v praxi překonaných utopiích je možná zábavné myšlenkové cvičení některých intelektuálů. Ale ve skutečnosti tady není proti čemu bojovat.

Žádný čistý kapitalismus tu není a nikdy nebyl. I pravicová vláda v této zemi provádí skutečně socialistickou politiku. Žijeme ve smíšeném ekonomickém systému, kde míru regulace trhu státem definují politické nálady a sociální potřeby obyvatel. Nic jiného až na dva tři komunistické skanzeny na světě není.

Těžko říct, jak to mají různé tribální kultury, ale vzhledem k tomu, že jim historie nedala globálně uspět, pravděpodobně nebude jejich ekonomické uspořádání v tomto měřítku příliš funkční a konkurenceschopné.

Takže o čem tyto boje proti kapitalismu jsou? Někteří akademici, intelektuálové, studenti, umělci a vůbec kdekdo si hrají na revoluci, pro většinu je to asi zábava, pro některé možná životní styl. A pro řadu z nich i obživa a životní omyl.

Užiteční idioti

Tento víkendový antikapitalistický dýchánek totiž proběhl mimo jiné za podpory německé nadace Rosy Luxemburgové, která je partnerskou organizací radikálně levicové strany Die Linke a třeba jen v roce 2020 hospodařila s rozpočtem čítajícím osmdesát milionů eur (cca 1,9 miliardy korun). Téměř celá tato suma pocházela z grantů německé vlády. A touto neziskovkou jsou v české republice financovány i jiné projekty, třeba i levicový web A2larm.

To, že si tu zahraniční komunistická neziskovka financuje z německých vládních peněz víkendové šarády a vydržuje tady profesionální aktivisty, je možná pro někoho k hořkému smíchu, pro někoho k vzteku. Nakolik je to celé zlotřilé či směšné, je samozřejmě dle vkusu každého soudruha. Po čem ale tuhne úsměv na rtech, je samotná politika Die Linke, která za tímto vším stojí. Protože to byli právě oni, kdo v Bundestagu nejvíc brojil proti válečným protiruským sankcím i proti vojenské podpoře Ukrajiny, která skutečně z německé strany přišla mnohem později než odjinud. Nadace Rosy Luxemburgové vloni také sama vydala publikaci, která vyšla i v češtině a která kritizuje vyzbrojování v zemích Evropské unie. Místo kolektivní vojenské obrany je prý potřeba řešit závažnější problémy. A tyto šílené nápady pak samozřejmě bezmyšlenkovitě papouškují levicově usebraní lidé.

Je jaksi temně zábavné pozorovat, jak se paní Michailidu a spol. staví proti něčemu, co tu reálně není, a přitom mimoděčně ve víře v třídní, klimatickou, genderovou a bůhvíjakou další spravedlnost pomáhají největší křivdě, která v současnosti probíhá. Slovy jejich Lenina pak nezbývá než dodat, že tito naši antikapitalističtí bojovníčci dělají Rusku užitečného idiota.