Ukázkový let pak předvedlo přes sedm desítek letounů a vrtulníků, včetně dvou nejnovějších stíhaček Su-57 a dvou bojových letounů MiG-31K s nejmodernějšími raketami Kinžal

Ukázkový let pak předvedlo přes sedm desítek letounů a vrtulníků, včetně dvou nejnovějších stíhaček Su-57 a dvou bojových letounů MiG-31K s nejmodernějšími raketami Kinžal Zdroj: Reuters

Sestřelená střela Kinžal ve výzkumném ústavu v Kyjevě (12. 5. 2023).
Sestřelená střela Kinžal ve výzkumném ústavu v Kyjevě (12. 5. 2023).
Sestřelená střela Kinžal ve výzkumném ústavu v Kyjevě (12. 5. 2023).
Sestřelená střela Kinžal ve výzkumném ústavu v Kyjevě (12. 5. 2023).
Sestřelená střela Kinžal ve výzkumném ústavu v Kyjevě (12. 5. 2023).
8
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Komedie s Kinžalem aneb V Rusku není z laboratoře do kriminálu nikdy daleko

Putin vyhrožoval a strašil s novou zázračnou balistickou zbraní, nazvanou zlověstně Kinžal. Byla nesestřelitelná, rychlá jak myšlenka a trefila každé místo na zeměkouli za pár minut. Až se Putin rozzlobí, povede se demokracii na planetě Země opravdu zle. Kdo Putinovi věřil, toho z té strašné protidemokratické zbraně mrazilo. Kdo má s ruskou lží víc zkušeností, pobaveně čekal na další fáze komedie s Kinžalem.

Nemusel čekat dlouho. Ukrajinská armáda začala Kinžaly s pomocí amerických obranných systémů sestřelovat. Následoval v Rusku prudký nárůst zatčení a obvinění z velezrady v řadách vědců, jejichž práce nějak s vývojem Kinžalu souvisela. Obvinění nejsou po blamáži s Kinžalem tradičně spojována s Amerikou, která by z Kinžalu nevzala ani šroubek, nýbrž s Čínou a blíže neurčenými mocnostmi, například s iránským časopisem. Pikantní je, že Čína i Irán mají být bližšími spojenci Ruska. Od dob, kdy Jabločkin vynalezl žárovku, po celém světě známou jako ruské světlo, je Kinžal největší blamáží ruské vládní propagandy v oboru vědy a techniky. Není to ovšem blamáž neobvyklá.

Mezi vědou a kriminálem či popravou není v Rusku nikdy velká vzdálenost. Trest vlády dopadal často nejen na neúspěchy vědců, ale dokonce i na jejich úspěchy. Putin Kinžál z vědců patrně vymámil předčasně. Kdyby je nechal na pokoji, mohl by si odpustit nesmyslné chvástání o nejlepší ruské zbrani a nesmyslné zatýkání vědců a možná by se dočkal i kvalitnější zbraně. Smutná komedie o Kinžalu staví před nás paradoxní otázky, na které málokdo dokáže dobře odpovědět. Možná ani dobrá odpověď není. Co je pro svobodu užitečnější? Nechat na pokoji vědce, kteří agresorovi vymýšlejí rakety? Nebo bojovat za propuštění vědců, které Putin dal zatknout, takže už pro něj ty rakety vymýšlet nemohou? Vzpomeňme si na nositele Nobelovy ceny Sacharova. Bojoval za mír proti jaderným zbraním a proti ruské diktatuře. Před tím však významně pomáhal atomovou bombu Stalinovi vymyslet. Jaderný ničema nebo velký bojovník za mír? Nebo oboje? Rusko je země, která má talent vytvářet hlavně neřešitelné problémy, které by ani Dostojevský nevymyslel a které by bez Ruska neexistovaly. A ještě další problém: Je vědec svobodný badatel a za své vynálezy není odpovědný nikomu, jen vědě? Co kdyby němečtí jaderní fyzikové, a bylo jich pod Hitlerovou vládou dost, darovali nacistické vládě jadernou bombu? A dokonce dřív, než ji objevili v USA fyzikové z celého světa? Co by pak bylo se svobodou bádání? Aha.

Nepochybuji o tom, že se strhne světová kampaň za svobodu ruských kinžalových vědců. Bude to další tragické nedorozumění. Rozhodující slovo v tomto mravním sporu mají ti mrtví, které Kinžal, ať už dobrý či špatný pán smrti, zabil a zabije. Ti jistě budou hlasovat pro další pobyt těch vědců ve vězení. V Rusku, které tak rádo lehkomyslně lidi zabíjí, je hlas mrtvých silnější než svoboda. Jenže ho nikdo neposlouchá. Příštím dílem komedie bude porážka Putinova režimu. Rusko ji s fanfárami označí za vítězství nového typu a vtělí ho do svých dějin.  Že to vítězství nikdo nepochopí? Nevadí, o to se tam nestarají.