Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pavel Páral: Začátek ždímání aneb Malý průvodce chystaným zvyšením daní

Přes původní sliby, že se daně nebudou zvyšovat, se vládní koalice pomalu blíží k dohodě o tom, které se zvednou a jak moc to bude bolet.

Vztah k daním dělí veřejnost na dvě části. Na ty, kdo platí jejich dominantní část, a na ty, kteří dominantně z oněch daní čerpají. Bohužel, i mezi vládními ekonomickými poradci převažují lidé z akademické sféry či neziskovek, kteří patří do druhé skupiny. A tak je na stole dříve zvyšování rozpočtových příjmů než škrtání výdajů, ačkoli ty jsou hlavním viníkem současné situace. Jejich nárůst v posledních několika letech je ohromující a není to zdaleka jen vinou inflace.

Objektivně se v naší situaci posilování příjmové strany rozpočtu nelze vyhnout. Prostá lidská zkušenost však jasně dokazuje, že to není dlouhodobé a účinné řešení. Stát je schopen utratit jakkoli velkou část vašich příjmů, a přitom dál dělat dluhy. Dokazuje to i mezinárodní srovnání, kdy země, jako je Francie či Belgie s velmi vysokým zdaněním, kdy přes stát proteče téměř polovina hodnoty vytvořené v zemi, mají stále rostoucí státní dluhy převyšující sto procent HDP a chronicky schodkové rozpočty.

Oškubané firmy

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!