Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023)

Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023) Zdroj: ČTK / AP / Evan Vucci

Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023)
Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023)
Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023)
Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023)
Projev amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. (21.2.2023)
14
Fotogalerie

Viliam Buchert: Biden a Putin v jeden den. Dva projevy, dva velmi rozdílné světy, ale jinak překvapivá prázdnota

Když byla v roce 1953 udělena Nobelova cena za literaturu britskému premiérovi Winstonu Churchillovi v odůvodnění stálo, že to bylo „i za jiskřivé umění řečnické“. Jak jsme v úterý viděli při projevech Vladimira Putina a Joe Bidena, tito prezidenti světových supervelmocí jsou takového umění prosti. Na rozdíl od Churchilla, odříkají Putin i Biden jen to, co jim někdo připravil. Přitom v úterý to byly velmi očekávané projevy k prvnímu výročí napadení Ukrajiny Ruskem. Nic nového jsme se ale nedozvěděli.

Vše se samozřejmě točilo kolem Ukrajiny a toho, jak by mohla vypadat válečná vřava na frontách. Biden hovořil pouze o ukrajinské apokalypse. Putin válku zaobalil do vychloubání se tím, jak jeho země skvěle funguje, i když to zjevně není pravda. A několikrát zopakoval, že za válku může Západ. Alespoň náznaku nějaké odpovědi, co bude dál, jsme se nedočkali. Je jasné, že před prvním výročím zahájení ruské agrese proti Ukrajině se musely podobné verbální taškařice z propagandistických důvodů odehrát, ale bylo to slabé.

Kdyby Biden třeba řekl, že západní spojenci dodají Ukrajincům ještě jiné daleko modernější zbraně, jako jsou stíhačky a vrtulníky, rakety delšího doletu, lodě a daleko více munice, tak by bylo jasné, že ruské cíle na Ukrajině bude Putin prosazovat jen těžko. Jako kdyby Západ i po roce strašlivého konfliktu váhal, co Ukrajině dát a co ne. Jako kdyby pořád vyvažoval a přemýšlel, jak bude už brzy s Moskvou vyjednávat. To by ale mohla být cesta do pekel, protože už není na co čekat.

Od Putina se také čekala silnější slova. Jenže své cíle Rusko na Ukrajině nenaplnilo za rok bojů ani náhodou. Zdá se, že už ani diktátor Putin si není jistý, zda bude na bojovém poli úspěšný. Bohužel ruský režim má ještě určité rezervy, aby útoky zesílil a aby vyslal na frontu další vojáky. A je otázkou, jak se jim Ukrajina dokáže ubránit. Protože ani Putin nezná odpovědi, opakoval bludy o zkaženém Západě, znovu lhal o důvodech války a řekl alespoň jednu novinku – že Rusko nebude dál vyjednávat s Amerikou o jaderných zbraních.

Biden i Putin slibují světu vítězství na Ukrajině, soudě podle úterních projevů ale očekávají spíše dlouhou válku, která bude soutěží, kdo kolik čeho ještě unese, zaplatí a obětuje. To může být jak pro Ukrajinu, tak pro Rusko v mnoha ohledech (ztráty na životech, ekonomické problémy atd.) katastrofální.

Joe Biden měl přitom daleko údernější a emotivnější projev před rokem rovněž ve Varšavě. Teď na něj nedokázal navázat. Hlavním poselstvím jeho cesty do Evropy tedy rozhodně nebude toto vystoupení, ale jeho cesta vlakem do Kyjeva a setkání s Volodymyrem Zelenským. Projev byl k návštěvě Ukrajiny jen jaksi navíc. Kdyby nebyl, vůbec nic by se nestalo.

Na něco zásadního si tedy budeme muset v případě války na Ukrajině počkat. Ale války bývají vždy velmi nevyzpytatelné, takže to něco se může odehrát zítra nebo až za několik let.

Jen jednu jistotu máme. Joe Biden má fakt rád děti. Někteří si z toho dělají už léta legraci a posílají do světa videa, na kterých americký prezident kdekoho s podivným úsměvem pohladí. Jenže konec jeho projevu ve Varšavě, ve kterém účinkovaly děti, byl spíše rozpačitý. Záměrem zřejmě bylo, aby vznikly nějaké zajímavé fotografie. Tak se nechal Biden obklopit dětmi, s kterými se fotil a objímal. Působilo to divně a nepatřičně. Jako divadelní kus, jehož pointa se nepovedla.

Tak příště?