Video placeholde
Petr Pavel na tiskové konferenci (20.2.2022)
Petr Pavel na tiskové konferenci (20.2.2022)
Petr Pavel na tiskové konferenci (20.2.2022)
Zvolený český prezident Petr Pavel a francouzský prezident Emmanuel Macron v Mnichově (17.2.2022)
Zvolený prezident Petr Pavel na návštěvě v Karlovarském kraji
16
Fotogalerie

Petr Pešek: Na domácí i zahraniční frontě neklid. Petr Pavel potvrzuje, že nechce jen stát opodál

Zaskočil trochu Ukrajince pochybou o jejich vysněném vítězství. Chce řešit maďarské pozice kvůli Visegrádu. Hodlá s jednotlivými českými ministry probírat jejich agendu… Tak agilně, jak Petr Pavel po svém zvolení začal, pokračuje i nyní, navíc také na mezinárodním poli. A to ještě do prezidentské inaugurace zbývá přes dva týdny.

Na bezpečnostní konferenci v Mnichově v sobě nezapřel bývalého vojáka, což ostatně i sám připomněl. „Můžeme se dostat do situace, kdy osvobození určitých částí ukrajinského území bude znamenat víc ztrát na životech, než společnost dokáže unést. V určité chvíli tak dokonce sama Ukrajina může přemýšlet o jiném výsledku,“ prohlásil Petr Pavel. A dodal i do vlastních řad: „A my bychom také měli být připraveni na takovou eventualitu, protože nelze jen očekávat to nejlepší, ale je třeba, abychom byli připraveni na to nejhorší.“

A jakkoliv se to ukrajinské straně, která mluví jen o možnosti úplného vítězství nad ruskými okupanty a osvobození celého území, nelíbilo, na Pavlovu obranu je třeba říct, že jde o názor realistický. Jen si je zajímavé představit, kdyby něco podobného zaznělo třeba z úst končícího prezidenta Miloše Zemana.

Účast na prestižní mnichovské akci byla pro novou hlavu státu zároveň mezinárodním křestem ohněm, který si užil řadou dvoustranných jednání – což připomněl i na svém pondělním setkání s novináři (sledovali jsme online zde).

A vydatně se rozmluvil i v rozhovoru pro Lidové noviny. Navrhl například, že bychom se měli zamyslet nad budoucností Visegrádské čtyřky: „V4 je nejlépe etablovaná, ale na druhou stranu má nejhlubší problém. Pokud se s Maďarskem nedokážeme shodnout na tak podstatných otázkách, jako je vztah k Rusku, Číně, případně k podpoře Ukrajiny, budeme mít problém řešit i jiné věci, protože jsou tím ovlivněny.“

Tím nejen vstoupil na tenký led středoevropské spolupráce, ale zároveň opět ukázal, že nebude žádným nenápadným, mlčícím prezidentem. A také že naděje, jak česká zahraniční politika bude po střídání na Hradě konečně jednotná a uvážlivá, může mít své trhliny. A v neposlední řadě, že Petr Pavel bude aktivní na všech frontách.

Včetně té domácí. Ostatně na výše zmiňované bezpečnostní konferenci v Mnichově mluvil o tom, jak by se Česká republika mohla víc podílet na opravě bývalé sovětské techniky z jiných zemí a dodávat ji pak na Ukrajinu. V rozhovoru pro LN zmínil i možné navýšení výroby dělostřelecké munice. A na otázku, zda o tom bude chtít mluvit i s ministryní obrany Janou Černochovou, odpověděl: „Samozřejmě se zeptám, v jakém je to stavu. Pokud by to mělo na něčem váznout, pokusil bych se to postrčit dál.“

S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou, s nímž se sejde ve středu, chce zase probírat vládní plán na nižší valorizaci důchodů. „Je důležité mít informace o tom, zda to je jediné možné řešení. Tu informaci zatím nemám,“ reagoval na pondělní tiskové konferenci na dotaz, zda by příslušný zákon podepsal.

Neboli zcela klidné a jednolité roky to ani nyní na trase Pražský hrad–Strakova akademie nejspíš nebudou…