Čeká nás pokles cen plynu, ale ne na dlouho. Emisní povolenky energie znovu prodraží

Čeká nás pokles cen plynu, ale ne na dlouho. Emisní povolenky energie znovu prodraží Zdroj: Blesk: M. Rušinová/Pixabay/Reuters

Čeká nás pokles cen plynu, ale ne na dlouho. Emisní povolenky energie znovu prodraží

Letošek začal pro běžného spotřebitele na nizozemské plynové burze, zásadně ovlivňující ceny energií i u nás, velmi optimisticky. Únorové dodávky se zde obchodovaly okolo 76 eur za megawatthodinu, což je úroveň, na níž byla cena plynu pár dní před začátkem války na Ukrajině. Je to navíc pokračování trendu trvajícího už několik týdnů a je to výrazně méně než to, co platí jako maximální cena pro české domácnosti, tedy tři tisíce korun za MWh. A to i po připočtení DPH. Jsme snad na konci energetické krize a budou si moct i běžní lidé konečně trochu oddechnout?

S jásotem je třeba určitě ještě počkat, byť mírný optimismus už je na místě. Ceny krátkodobých obchodů odrážejí docela příznivý průběh zimy, kdy aktuální situace umožňuje dokonce z přebytků dodávek doplňovat zásobníky. Nicméně příznivý je i delší výhled. Například plyn na rok 2024 se nyní prodává pod osmdesát eur, ačkoli experti předvídali, že příští zima bude horší než ta současná, protože zásobníky loni plnily z velké části dodávky z Ruska, s nimiž už nelze počítat. Rychlost výstavby terminálů pro dovoz zkapalněného plynu zjevně ukazuje, že Evropa si s náhradou poradí zřejmě rychleji, než se dalo čekat. Pro rok 2025 jsou ceny dokonce na 65 eurech za MWh. Vzhledem k tomu, že od cen plynu se nakonec odvíjí i cena elektrické energie, vypadá situace dost optimisticky.

Vyloučit samozřejmě nelze návrat silných mrazů, který zvedne aktuální ceny, ale větší vliv by mělo asi rychlé rozjetí světové ekonomiky. Zejména oživení v Číně a celé jihovýchodní Asii po uvolnění drastických covidových restrikcí by mohlo zvýšit poptávku po zkapalněném plynu a přinést stabilnější růst cen LNG, na němž bude Evropa do budoucna závislá a který je tak jako tak dražší než plyn dopravovaný plynovody. Prostě na velmi nízké ceny z minulých let se určitě nedostaneme už nikdy. Ale na šílené cenové výstřelky z konce loňského léta už také nedojde.

Úleva tak určitě přijde. Jenže i když nižší ceny vydrží, nebo dokonce ještě klesnou, v peněženkách to pocítíme nejdříve za rok a trochu více za dva. Cifry na letošních složenkách jsou dány dominantně cenami, za něž distribuční společnosti nakupovaly plyn loni v létě a na podzim. A plynové elektrárny od jejichž nákladů se odvíjí celková cena elektřiny pro spotřebitele, jsou na tom podobně.

Úleva však nebude mít dlouhého trvání, protože od roku 2027 budou všechna paliva pro vytápění zatížena platbami za emisní povolenky v podobném systému, jaký se dnes vztahuje na elektrárny a velký průmysl. Schválila jek EU za českého předsednictví před pár dny. A porostou také spotřební daně z plynu i dalších paliv, o čemž se stále jedná. Prostě Green deal se s teplem domova tak nějak nesnese. Když nám nebude zdražovat plyn Putin, zvládneme to sami.