Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
65
Fotogalerie

Zelenský sehrál v USA skvělou piárovou show a udělil Putinovi další lekci z umění propagandy

Kdo napsal pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského scénář na poslední dny, by měl dostat Oscara. Zelenský putoval na trase východoukrajinský obklíčený Bachmut – Kyjev – Polsko – Washington a u toho se odehrálo vše, co naplňuje roli profesionálně natočeného filmového dramatu: viděli jsme odvahu, rychlost, pohotové reakce, slzy i radost. To vše na pozadí velké mocenské hry. Zatímco Zelenský ve středu mluvil v Americe v Bílém domě a v Kongresu, tak v ten samý den vystupoval ruský prezident Vladimir Putin před strnulými tvářemi špiček svého ministerstva obrany, kde sliboval nasazení mezikontinentální rakety Sarmat a hypersonické střely Cirkon. Podle průběhu, Ukrajinci ve středu uštědřili v probíhající válce Rusům další porážku.

Jakákoli válka je ze své podstaty nepředvídatelná, v době internetu, bleskově šířených videí i zpráv a tekutosti sociálních sítí, je velmi důležité myslet i na promyšlenou prezentaci cílů a záměrů jednotlivých bojujících stran. A v tomto případě připomíná nekonečná piárová show ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve srovnání se zastaralým funkcionářským vystupováním Vladimira Putina nerovnou hru argentinského fotbalového génia Messiho s partičkou špatně trénovaných amatérů. Zelenského cesta do Ameriky, první to návštěva ukrajinské hlavy státu v cizí zemi po 300 dnech války, byla toho důkazem.

Před 24. únorem 2022, kdy se putinovské hordy vrhly z různých směrů na ukrajinské území, se většina Američanů shodovala na tom, že Spojené státy nemají na Ukrajině žádné životní zájmy. Země někde ve východní Evropě je nezajímala. Tento konsenzus se ale zásadně změnil a Zelenského středeční blesková návštěva Washingtonu to jasně ukázala. Amerika zjistila, že osud Ukrajinců je dostatečně důležitý na to, aby ospravedlnil vynakládání jejich miliard dolarů na zbraně i humanitární pomoc pro napadenou zemi.

Navíc někdejší televizní komik Volodymyr Zelenský se změnil v jednu únorovou noc z nepříliš známého prezidenta v hrdinu, který připomíná postavu z fantasy seriálu či filmu. Představil se tak i ve Washingtonu.

Oblečen v tmavě zelené vojenské mikině zavítal Zelenský i do Bílého domu a do budovy amerického Kongresu. Postavou malý, ale pozorností, kterou dokáže na sebe strhnout, velký politik. Americkému prezidentovi Joe Bidenovi lichotil a v jeho Oválné pracovně mu připravil velmi dojemné překvapení, když mu daroval medaili, kterou měl poslat vůdci Ameriky voják z ukrajinského frontového Bachmutu, kde byl na utajené návštěvě Zelenský v úterý. Na tiskové konferenci po jednání ukrajinský prezident dokázal svými odpověďmi nejenom zaujmout, ale i pobavit přítomné novináře. Působilo to bezprostředně, i když asi i to byla součást promyšlené piárové taktiky. Při projevu v Kongresu pak Zelenský umně „útočil“ na city zákonodárců i amerických televizních diváků (mimochodem, Václav Havel měl ale v roce 1990 v Kongresu lepší projev). Na konci projevu Zelenský zcela mimo diplomatický protokol políbil Nancy Pelosiovou, předsedkyni Sněmovny reprezentantů, která ho u toho hladila jako svého syna.

Ukrajinskému vůdci se tak v Americe podařilo naplnit většinu toho, pro co si přišel. Odletěl domů s příslibem pomoci ve výši dalších několik desítek miliard dolarů, bez kterých by Ukrajina ruskou invazi nemohla přežít. Biden slíbil veřejně Zelenskému, že USA budou ve válce s Ruskem stát při Ukrajině „tak dlouho, jak to bude nutné“.

V ten samý den kremelský kolovrátek Putin obvinil z války „politiku třetích zemí“. Což zní stejně uvěřitelně, jako že Rusko vyrobilo nejlepší smartphone na světě.

Na rozdíl od Putina ukrajinský prezident od samotného začátku války skvěle využívá média a sociální sítě k tomu, aby se stal všudypřítomnou postavou na obrazovkách po celém světě a přenášel svoje myšlenky i sám sebe do různých parlamentů, na konference, nebo dokonce i na hudební festivaly. Naproti tomu ruský prezident, který se v minulosti jevil jako mistr propagandy, prosazuje svou vlastní málo uvěřitelnou agendu prostřednictvím absolutní kontroly ruských státních médií. Srovnání mezi prezidenty tak ukazuje propast, která může odrážet i širší válečný narativ. Zatímco Putin odevzdává vyznamenání jakýmsi pofiderním proruským postavám z Donbasu, Zelenský se líbá s Pelosiovou. Zatímco Zelenský byl uprostřed bojové vřavy v úterý v obklíčeném Bachmutu, kde označil své vojáky za „nadlidi“, tak ruské ministerstvo obrany zveřejnilo dva dny předtím video, které údajně ukazuje ministra obrany Sergeje Šojgua při inspekci jednotek zapojených do „speciální vojenské operace“ na Ukrajiněm jak Rusové válku oficiálně nazývají. Video však nebylo označeno jako záběry z nějakého konkrétního místa. Jediné, co jsme viděli, byl upjatý Šojgu ve vrtulníku. Kdo je u podobných výjevů uvěřitelnější, je jednoduché určit.

Aby toho mediálního humbuku nebylo málo, objevila se včera pozdě večer i další informace, která v souboji válečných propagand nemohla také zaniknout. A podle všeho to nebyla žádná náhoda. Chvíli předtím, než se Volodymyr Zelenský dostavil ke svému projevu do amerického Kongresu, byl jeden z velmi známých Rusů, bývalý dlouholetý šéf vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který nyní vede tým ruských vojenských dobrovolníků na Donbasu, zraněn při útoku na hotel v Doněcku, který ostřelovali Ukrajinci. Zraněn byl i Vitalij Chocenko, do září premiér vlády samozvané Doněcké lidové republiky. Byl to další důrazný vzkaz ruským okupantům, že odpor vůči nim pokračuje. Zelenský k tomu získal v Americe další prostředky a podporu. I proto bude show ukrajinského prezidenta pokračovat.

Video placeholde
Zelenskyj v USA: Bidenovi přivezl dárek od hrdinského vojáka. • reuters