Maroční fanoušci slaví historický postup do semifinále MS

Maroční fanoušci slaví historický postup do semifinále MS Zdroj: ČTK / AP / Ariel Schalit

Marocká euforie po výhře nad Portugalskem
Marocká euforie po výhře nad Portugalskem
Marocká euforie po výhře nad Portugalskem
Marocká euforie po výhře nad Portugalskem
Marocká euforie po výhře nad Portugalskem
6
Fotogalerie

Maročané šokují v Kataru. Fotbalová posedlost se míchá s nacionalismem, přestože je většina hráčů z Evropy

Po vítězném zápase Maroka se Španělskem na fotbalovém šampionátu v Kataru obletěla svět fotografie, na které záložník Abdal Hamíd Sabirí slaví zabalený do marocké národní vlajky a před sebou má i vlajku Palestiny. O několik hodin později Sabirí na svém instagramovém účtu k palestinské vlajce napsal: „Za lidi bez hlasu.“ Postup Maročanů do semifinále turnaje (v sobotu porazili Portugalce) je famózní sportovní úspěch. Ovšem náladu kolem týmu ovlivňuje nejen fotbalová posedlost, ale i obrovské nacionalistické šílenství. Přestože 14 hráčů z celkových 26 se v Maroku vůbec nenarodilo. Proč tomu tedy tak je?

Úspěchy Maroka na hřišti dokázaly v posledních týdnech sjednotit fanoušky nejenom v celém regionu severoafrického Maghrebu (tedy i v Alžírsku a Tunisku), ale také v dalších arabských státech i v celém islámském světě. Fanatické příznivce má ale tým i v západní Evropě, kde žije velká marocká diaspora. „Pokud máš pokrevní spojení s Marokem, jsi navždy Maročanem,“ komentovala situaci pro web Middle East Eye fotbalová fanynka Fatima Hajádová. Pro lidi marockého původu je totiž často jedno, kde se narodili a kde žijí, nadále se i pak obracejí ke svým kořenům a vlasti svých rodičů či prarodičů. Jeden z nejlepších marockých hráčů na turnaji, Ašraf Hakimi, se narodil ve Španělsku, ale podle vlastních slov se nikdy jako Španěl necítil. Záložník Sufján Búfál pochází z Francie a například Hakim Zijach spatřil světlo světa v Nizozemsku.

Na mistrovství světa ve Francii v roce 1998 byli v týmu Maroka pouze dva hráči, kteří se narodili mimo tuto zemi. V Kataru je jich takových již čtrnáct. Obyvatelům severoafrické země to ale nevadí, stačí, když si prý hráči udržují silné vazby na zemi předků. „Bylo by mi jedno, i kdyby se hráči narodili na Marsu, hlavně že se hlásí k marocké identitě,“ prohlásil pro média student Ajman El Feljaní z marockého města Tetuán.

A podle toho se situace kolem marockého týmu odvíjí. Má neuvěřitelně silnou podporu doma, v cizině i v samotném Kataru. Ne, že by vlády v marockém Rabatu a katarské Dauhá byly nějakými spojenci a přáteli, ale je to jakási odvěká celoarabská distance od Západu. Když pak hrálo Maroko s Belgii, Španělskem a Portugalskem (a všechny zápasy vyhrálo), je jasné, na čí straně Katařané stojí. Marocký král Muhammad VI. je na zápasech přítomen osobně v Kataru a když odjížděl autem ze zápasu se Španělskem, seděl na předním sedadle, aby na něj bylo dobře vidět, stáhnul okýnko a mával slavícím davům marockou vlaječkou. Chvíli to vypadalo, že fanoušci samou radostí jeho auto převrátí…

Důvodem neobvyklé podpory marockého týmu je i to, že kolem čtyř milionů Maročanů žije dnes mimo království, což je více než desetina všech obyvatel. Navíc další už se narodili v cizině. Jen ve Francii je na 1,2 milionu Maročanů, téměř 900 tisíc ve Španělsku, statisíce v Nizozemsku a Belgii. A překvapivých 400 tisíc lidí s marockými kořeny žije v Izraeli. Fotbalová vítězství v Kataru se tak bouřlivě slaví jak v Bruselu, tak v Madridu nebo Jeruzalémě. Z průzkumu rovněž vyplývá, že přes 60 procent mladých Maročanů, kteří žijí v Evropě, alespoň jednou za rok jede domů (i když to vlastně domov není). Existuje tak jen velmi málo marockých domácností, které by někoho příbuzného či blízkého neměly v cizině. To pomáhá udržovat velmi silná pouta a vytváří dobré podhoubí, aby byl marocký tým doma v „mnoha“ částech světa.

Maročané u toho všeho, včetně fotbalistů, nezapomínají ani v Kataru na prezentaci svaté věci všech Arabů – na boj Palestinců za nezávislý stát. Kromě vlajek Maroka se proto objevují v hledišti i prapory Palestiny. Přitom Maroko nemá s Izraelem na rozdíl od jiných arabských států nijak špatné vztahy. Ale Palestinci mají samozřejmě vždy přednost. I na fotbale.

Většina afrických či asijských týmů angažovalo ve snaze uspět zahraniční trenéry. I tuto metodu Maroko opustilo. Má marockého trenéra Walída Regraguie. Pravda, narodil se ve Francii, ale to vem čert, když má marocké kořeny…

Co bude ale s marockým fotbalem dál, to se neví, protože v zemi neexistuje pro podchycení talentů dostatečné zázemí. Možná to šampionát v Kataru změní, protože letošní průzkum jedné marocké státní agentury ukázal, že 60 procent dotázaných si myslí, že „politika vlády by se měla více zaměřit právě na fotbal“. Zvláštní přání v zemi, kde mnoho lidí žije pořád na hranici chudoby a mají existenční potíže.

Maroko teď čeká semifinále fotbalového šampionátu. A to je věc, která bude podle všeho považována za jednu z vůbec největší událostí v celé marocké historii. I takovou moc má ve společnosti některých zemí kopaná. Zejména když se silně propojí s politikou a nacionalismem.