Fotbalový šampionát v Kataru začíná již příští víkend.

Fotbalový šampionát v Kataru začíná již příští víkend. Zdroj: Reuters/MARKO DJURICA

Násobně nejdražší a klimatizovaný. 5 překvapivých čísel o fotbalovém šampionátu v Kataru

Už příští týden začíná Mistrovství světa ve fotbale v Kataru, které je v mnoha ohledech kontroverzní. Přes informace o korupci a výzvy fanoušků i hráčů k bojkotu se turnaj chystá podle plánu. Bude mimo jiné víc než patnáctkrát dražší než jakékoli mistrovství předtím, zároveň bude poslední v tradičním počtu 32 týmů. Jakých 5 čísel je kolem mistrovství v Kataru nejzajímavějších?

Pokračování 2 / 6

1. 220 miliard dolarů

Mistrovství světa ve fotbale 2022 bude hostit Katar

To je dosavadní cena pořádání letošního mistrovství. V kontextu předchozích turnajů je to absolutní unikát – zatím nejdražší byl minulý šampionát v Rusku, který celkově vyšel na 14,2 miliard dolarů. Akce v Kataru tím pádem bude víc než patnáctkrát dražší. Důvodem je jednak fakt, že v Kataru nebyl pro mistrovství připraven jediný stadion – sedm se jich muselo postavit a jeden zrekonstruovat. Cenovku ale navyšuje třeba i nová linka metra bez řidiče, která byla kvůli šampionátu vybudována a propojuje všechna dějiště šampionátu.

Pokračování 3 / 6

144 kilometrů

Stadion Al-Bayt, jedno z dějišť fotbalového MS v Kataru 2022

Tak daleko od sebe jsou dva nejvzdálenější stadiony na katarském šampionátu, jde o stánky ve městech Al Bayt a Al Wakrah. I tato nejdelší vzdálenost je samozřejmě velmi komfortní na přesun, některé jiné stadiony jsou však od sebe jen jednotky kilometrů. Se dvěma miliony obyvatel je Katar zdaleka nejmenší stát, který kdy takto velkou akci pořádal. Jen pro představu, rozloha Kataru je 11,4 kilometrů čtverečních, což je jen o trochu více než má Středočeský kraj a zhruba desetkrát méně než rozloha ČR. Opět je na místě srovnání: na mistrovství světa v Rusku dělily od sebe dva nejvzdálenější stadiony 2 488 kilometrů a šlo o hřiště v Kaliningradu a Jekatěrinburgu.

 

Pokračování 4 / 6

48 stupňů celsia

Odpočítávání před začátkem MS ve fotbale, které hostí Katar

Taková byla nejvyšší naměřená teplota v Kataru letos v červnu, měsíci, kdy začínaly až dosud vždycky světové šampionáty. Katar ale bude výjimkou a prvním turnajem, který se sehraje v zimě, kdy je v Perském zálivu o něco snesitelněji. I tak jsou ale nové stadiony vybavené klimatizací. Absolutní teplotní rekord byl v Kataru překonán v roce 2010, tehdy tam bylo 50,4 stupňů.

Pokračování 5 / 6

32 týmů

Které dresy pro MS v Kataru se vám líbí nejvíc?

Zdánlivě nevýznamné, ale pro letošek důležité číslo. Ačkoli fotbalová veřejnost Katar přijala s velkou hořkostí, kterou ještě zesílily informace o korupci při přidělení pořadatelství, v něčem je proč se na turnaj těšit. Půjde totiž o poslední mistrovství světa, které se koná v klasickém počtu 32 týmů. Příště v USA, Kanadě a Mexiku se jich už utká 48. Tohle rozmělnění šampionátu v zájmu zisku z prodeje televizních práv je terčem kritiky, letošní mistrovství bude poslední v oblíbeném formátu.

Pokračování 6 / 6

43 tisíc domácností

Letecký pohled na stadion Ahmada bin Alího v katarském městě Al-Raján.

Na hodinu a půl dlouhou klimatizaci 43 tisíc průměrných domácností by stačila spotřeba elektřiny, jakou zkonzumuje klimatizace jednoho stadionu v Kataru. Obrovské klimatizační systémy budou spotřebovávat 115 megawatthodin elektřiny na jeden zápas. V době energetické krize jde o další příklad obrovského plýtvání, které akce v Kataru přinese.

Jak Katar vůbec k pořadatelství Mistrovství světa přišel? A kteří slavní hráči proti němu protestovali? To a ještě mnoho dalšího se dočtete ve velké analýze >>>