Video placeholde
Kateřina Svitková
Posila Chelsea Kateřina Svitková
Kateřina Svitková se připravuje na kvalifikační duel proti Nizozemsku
Kateřina Svitková poslala české reprezentantky v 11. minutě do vedení
Kateřina Svitková září v českém reprezentačním dresu
34
Fotogalerie

Kateřina Svitková: V Česku si fotbalistka nevydělá ani na pořádné jídlo, na repre dresech nemáme jména

Rozhovor jsme natáčeli na začátku června, ale jeho publikace se zdržela kvůli autorizaci. Jedna z nejlepších českých fotbalistek Kateřina Svitková byla tehdy ještě hráčkou West Hamu United. Bylo jasné, že v klubu skončí, ale o dalším působišti nechtěla říct ani slovo, byť náznaky byly. Spekulace se nakonec potvrdily 7. července a bývalá hráčka Slávie a reprezentační záložnice je nyní hrdou členkou londýnské Chelsea. V rozhovoru se ale bavíme velmi otevřeně hlavně o českém fotbale. Podívejte se na něj ve videu v úvodu článku.

Hned na první pohled vidíte, že Kateřina Svitková ví, čeho chce ve fotbale dosáhnout, a nebojí se o tom mluvit nahlas. Sebevědomá fotbalistka se tomuto sportu věnuje ale i na akademické úrovni. O vyživovacích návycích psala bakalářskou i magisterskou diplomovou práci. „Zjistila jsem, že kdybychom se jako profesionální sportovkyně měly stravovat tak, aby to odpovídalo odváděným výkonům na trénincích a v zápasech, tak se většina z nás nedoplatí. Uživit se zvládnou jen hráčky Slávie, Sparty a Plzně, ale ani tam to není na plnohodnotné optimální stravování s nastavenými jídelníčky a nic navíc si bokem nenašetříte. V ostatních klubech musejí mít fotbalistky navíc i regulérní práci,“ popisuje Svitková situaci v českém ligovém fotbale.

A nejinak je tomu v podstatě i u reprezentace. Zatímco světový ženský fotbal láme divácké rekordy ve sledovanosti i návštěvnosti, v Česku se stále tváříme, že jde o jakousi nedůstojnou nezajímavou náhražku mužské verze. České ženy přitom hrají za věhlasné světové kluby. „A to nemáme v reprezentaci ani jmenovky na dresech. Nefasujeme ani nové týmové oblečení. Ženský fotbal ale technicky nezaostává za tím mužským. Navíc se v něm prakticky nesimuluje,“ dodává Svitková. Nechce si ale jen stěžovat. Situaci nejen v českém ženském fotbale chce měnit i sama. Jak? Nejen to se dozvíte v rozhovoru ve videu v úvodu článku.

A co ještě v rozhovoru padne? Zjistíte, jak moc (nebo málo) se liší ženský fotbal od mužského. Proč je anglická ženská liga nejlepší na světě? A jaká tetování si Svitková odnesla ze svých klubových angažmá? Podívejte se.