Video placeholde

Příběh reálné Pocahontas není pohádka o princezně, ale horor na několika úrovních

Zpívající zvířata, kouzelné stromy, písničky o škodlivosti rasismu a přenádherná lovestory. To je v kostce animovaná Pocahontas od Disneyho. Je to vlastně jediný známý disneyfilm, který se nezakládá na legendě nebo už existující knize, ale na reálném historickém příběhu. Takže přirozeně jsou mezi filmem a realitou značné rozdíly

Devadesátky byly zvláštní éra pro Disneyho. Samozřejmě byly jejich filmy mimořádně populární, ale kultovní klasiky pomalu odcházely z povědomí společnosti a společnost se ještě nestala tím vše vlastnícím koncernem, jak je tomu dnes. A to vedlo ke spoustě experimentování.

Ano, většina těch devadesátkových filmů byly instantní hity, ale taky byly často mimořádně podivné. Lví remake Shakespeara? Zvoník od Matky Boží? To přece není klasický dětský materiál. A pak je tady Pocahontas. Což je v reálu naprosto příšerný příběh temnoty kolonizace raného novověku a Disney z něj prostě udělal super zábavnou pohádku pro děcka.

Dnes v našem podcastu o nejšťavnatějších částech historie probíráme příběh reálné Pocahontas. Dívky, která to dotáhla z indiánské princezny na anglickou celebritu… za strašlivou cenu.