Video placeholde
Jiří Kajínek křtí desku kapely Ortel
Kajínek ukazuje svoje hobby.
Letní idylka Jiřího Kajínka
Když nejsou pravé, tak postačí dřevěné.
Kajínek ve svém věhlasném tílku.
8
Fotogalerie

Vrátí se Jiří Kajínek kvůli samopalu na koncertě Ortelu do vězení? Přečtěte si právní analýzu

Jiřímu Kajínkovi, doživotně odsouzenému za dvě vraždy a pokus o vraždu, byla v květnu 2017 udělena milost prezidenta republiky. Díky milosti byl propuštěn z vězení, avšak pod podmínkou, že se po dobu sedmi let nedopustí žádného trestného činu. Pokud by trestný čin v této době spáchal, musel by se vrátit zpátky za mříže, kde by si musel odpykat zbytek svého doživotního trestu. Ve spolupráci s advokátní kanceláří Kučera & Associates vám přinášíme analýzu možných důsledků Kajínkova vystoupení se zbraní na koncertě skupiny Ortel.

Návrat do vězení teď může Kajínkovi skutečně hrozit. Policie ho vyšetřuje v souvislosti s jeho vystoupením na křtu alba kapely Ortel. Kajínek tam na pódium přišel se zbraní. Podle policie se jednalo o samopal vzor 58. 

Policie tak Kajínka podezřívá ze spáchání trestného činu nedovoleného ozbrojování podle § 279 trestního řádu. Toho se dopustí ten, kdo bez povolení vyrobí, sobě nebo jinému opatří nebo přechovává střelnou zbraň.

Pro legální držení takového samopalu je zapotřebí nejen platný zbrojní průkaz, ale navíc ještě zvláštní výjimka udělená Policií ČR.

Kajínek však jakožto osoba v minulosti doživotně odsouzená za vraždu nemůže zbrojní průkaz získat. Zbraň tedy vůbec legálně držet nemůže.

Trestný čin nedovoleného ozbrojování nicméně dopadá pouze na funkční, skutečné zbraně. Pokud by se tedy jednalo například o maketu či zbraň znehodnocenou (tj. skutečná zbraň, u které však byla stanoveným způsobem zamezena její funkčnost), nemohl by se Kajínek trestného činu dopustit.

Funkční, nebo nefunkční

Nedovolené ozbrojování je trestným činem úmyslným, nelze ho tedy spáchat nedbalostí. Kajínek by se tedy mohl postihu vyhnout i v případě, že by se skutečně jednalo o funkční zbraň a Kajínek se oprávněně domníval, že v rukou drží maketu. Ani takovou situaci nelze vyloučit, mohlo se skutečně stát, že Kajínek přijel na akci, v zákulisí mu někdo předal zbraň s tím, že se jedná o maketu, ať s ní zamává na pódiu, že se to fanouškům bude líbit. 

Pokud se orgánům činným v trestním řízení podaří prokázat, že Kajínek na pódiu vystoupil se skutečnou funkční zbraní, a zároveň si byl vědom, že se jedná o funkční zbraň, skutečně mu návrat do vězení může hrozit. 

Je ale třeba vzít v úvahu, že trestný čin je pouze takový čin, který nejen naplňuje znaky trestného činu, ale je také společensky škodlivý. Dostane-li se tak případ až k soudu, bude soud muset vyřešit rovněž otázku, zda jednání Jiřího Kajínka bylo společensky škodlivé či nikoliv.

Zde je zajímavé, že trestní právo u tohoto trestného činu chrání zájem společnosti na tom, aby nebyly nekontrolovaně vyráběny, drženy a také nošeny předměty, jako jsou střelné zbraně, střelivo a výbušniny, které mají: „nebezpečnou povahu, neboť z nich může vzejít nebezpečí pro život, zdraví či majetek jiného“. V tomto kontextu už minutové vystoupení na pódiu, během kterého Kajínek držel v ruce zbraň a které bylo natáčeno, tak nevinně nevypadá.

Autor je advokátem kanceláře Kučera & Associates.