Video placeholde
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
14
Fotogalerie

Bolševické manýry se vrací: Policisté v civilu zaklekli a zadrželi na Babišově mítinku školáka-autistu

Provokativní kampaň expremiéra Babiše, při které jezdí obytňákem po republice, dostává grády. Střety, hádky a verbální i fyzické napadání jeho odpůrců a příznivců jsou na mnoha místech koloritem těchto politických mítinků. Někdy zasahuje i policie. Policisté v civilu se u toho míchají s davem, zdá se, že z jejich strany dochází i k provokacím (proti Babišovým kritikům) a odvážejí v neoznačených autech lidi na výslechy. Někdy to až připomíná zlé doby komunismu, či situaci v Rusku, Číně nebo Turecku. Vyvrcholilo to v Borovanech nedaleko Českých Budějovic, kde policisté v civilu zaklekli, zadrželi a bez doprovodu matky odvezli školáka, který trpí autismem. To se dá označit za zvůli a zrůdnost.

Případ v Borovanech velmi podrobně popsala reportáž kolegů z časopisu Respekt. Co se stalo?

Přítomný školák, který ukončil osmou třídu a byl v Borovanech s matkou ve skupině Babišových odpůrců, v jednu chvíli popadl reproduktor i se stojanem, které bývalý premiér při projevech používá a odběhl s věcmi kousek od místa konání mítinku. Tam ho dostihli lidé z Babišova týmu, tak reproduktor vrátil a později vysvětlil, že „udělal blbost“. Blbost samozřejmě udělal, ale to, jakým způsobem u toho zasáhla česká policie je odstrašující a neomluvitelné.

Normální postup by byl, že kluka, který nemá ani občanku, by uniformovaná policie přes jeho matku na místě ztotožnila, dítě napomenula, případ by zapsala a pak by ten skončil v zapomnění, protože výtečník je nezletilý. Jenže místo toho jsme zažili akci, připomínající staré bolševické manýry, jaké tajní policisté prováděli na předrevolučních demonstracích. Vše je zdokumentováno na fotografiích. Vymlouvat se není na co.

Kluka v Borovanech zaklekli 3 neuniformovaní policisté. Jeden mu klečel na krku, další na nohou. Nasadili mu pouta. Pak ho postavili ke zdi (což se dělá skutečným zločincům), tři policejní pohunci, kteří ho zadrželi, stáli pořád u něj a další dva (také v civilu) je chránili. Že se vůbec jedná o policisty, se zjistilo až při samotném zásahu. Předtím se mimochodem jeden z nich pohyboval na mítinku v Babišově kšiltovce, jež je používána v kampani expremiéra. Matka, paní Wallisová, upozorňovala marně policisty, že syn trpí autismem a že by mohl dostat záchvat. Reakce? Žádná. Pak se dožadovala, aby mohla odjet s nezletilým, když ho odváželi policisté v civilu pryč. Ani to jí nebylo dovoleno. Třeba příště podobní policejní Rambové zatknou miminko a kočárek nechají svému osudu na místě činu…

Představa, že by se něco v průběhu zásahu či zadržení nemocnému klukovi v Borovanech stalo kvůli jeho chorobě, je děsivá. Když ministr vnitra Rakušan tak rád plká ke všemu, měl by konat a nařídit policejnímu prezidentovi, ať některé lidi ze sboru vyhodí. Jenže tento konkrétní případ (kromě toho ve středu odvedli neuniformovaní policisté v neoznačeném autě z Babišova mítinku v Českém Krumlově ženu, která údajně jednoho z nich napadla, ta tvrdí, že vůbec netušila, že se jedná o policistu) můžeme hodnotit i z obecnějšího pohledu. A ten je zneklidňující.

Policie v demokratické zemi neexistuje pro samotnou policii, jak se podle všeho někteří členové ozbrojeného bezpečnostního sboru domnívají. Platíme si ji z daní, aby se starala o naši bezpečnost a skutečně „pomáhala a chránila“ či radila. Pokud jsou potřeba policisté na Babišových mítincích (Babiš na nich i sprostě nadává a tím schválně provokuje), tak tam mají být především uniformovaní policisté, kteří v případě potřeby nastolí pořádek. Vždyť by to bylo raz-dva. Ti v civilu (otázkou je, zda je jejich přítomnost skutečně nutná) se mají držet stranou, situaci monitorovat a upozorňovat kolegy na možné vznikající problémy. Aby ale „tajní“ zaklekávali a poutali nezletilého nemocného chlapce, který odnesl reproduktor, je absurdní. Navíc to vypadá, že se při mítincích staví neuniformovaní policisté na stranu Babiše, někdejšího člena zločinecké komunistické strany a člověka, který se paktoval s tajnou policií StB. To staré bolševické manýry připomíná až moc.