Video placeholde
Expremiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Blesk (13.4.2022)
Oslava 80. narozenin Karla Vágnera: Babišovi
Andrej Babiš oznámil nákup 200 kusů od podnikatele Günsbergera
Poslanci ANO Alena Schillerová a Andrej Babiš při předávání státních vyznamenání.
Jednání Sněmovny o dole Turow: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (22.2.2022)
18
Fotogalerie

Jak Babiš bojoval proti polským potravinám, tak dnes proti vládnímu agrohazardu

Agrární komora straší dramatickým zdražováním potravin. Především chce zachovat výsadní postavení pro největší agrokoncerny v čele s Agrofertem. Andrej Babiš dnes dává za vzor polské ceny, ačkoli dříve proti nim bojoval.

Hnutí ANO překlápí svůj populismus do extrémní polohy. Babiš ve snaze zvrátit trendy veřejného mínění předkládá nesmyslné plány proti inflaci, jež by naopak urychlily její růst a zadlužování. Šíří protiukrajinské nálady, překonávající svojí asociálností všechny limity. Bez skrupulí hájí zájmy svého impéria, jež bez masivních dotací ztrácí půdu pod nohama. Vydatně mu v tom pomáhají jeho média, proto si je koupil.

Pochybný marketing

Babiš předvádí politické dno, když označuje cestu českých politiků do Kyjeva za „marketingovou záležitost“. Sám krátce předtím navštívil polský trh, aby kvůli vlastním propagačním účelům natočil „reportáž“, jak vládě nezáleží na lidech.

„Jezdí sem lidi nakupovat a je neuvěřitelné, že je to takový cenový rozdíl,“ komentoval nákupy vajec, uzenin, mléka a cigaret. Ceny potravin sice průběžně rostou, ale Babišova kritika je pokrytecká, poněvadž při této „exkurzi“ zatajil některé důležité souvislosti.

Čeští zákazníci jezdí do polského pohraničí nakupovat levnější zboží dlouhodobě. Zájem o cigarety ještě stoupl poté, co Babišova vláda výrazně zvýšila spotřební daň u tabákových výrobků. Nejlevnější legální cigarety v Polsku stály už před válkou o polovinu méně než u nás, přičemž balení prémiových cigaret bylo levnější o 37 korun.

S potravinami je to podobné, polská produkce byla i bez současných zásahů státu levnější. Babiš navrhuje snížit DPH u základních potravin z 15 procent na nulu a zastropovat jejich ceny. Státní rozpočet by jen těmito zásahy přišel o 57 miliard korun ročně, což je po rozhazovačném mejdanu vlády ANO ekonomický hazard.

Nekalá konkurence

Babišův holding zaujímá největší podíl na potravinářském a zemědělském trhu. Má tedy možnost ovlivňovat ceny potravin, jenže není konkurenceschopný. Donedávna z téhož důvodu považoval polské potraviny za nekalou konkurenci.

Majitel Agrofertu s rozsáhlou pekárenskou, masnou a mlékárenskou divizí ještě před vstupem do vlády opakovaně a nevybíravě kritizoval úroveň polské produkce. Polští sousedé komentovali jeho nástup do politiky s obavami.

„Pro polské potravinářské výrobce je to neblahá zpráva. Ten člověk je schopen všeho. Máme velké obavy, protože tento podnikatel vede už dva roky bezohlednou válku s polskými potravinami,“ prohlásil v únoru 2014 ředitel Polského svazu výrobců potravin Andrzej Gantner po jmenování Babiše ministrem financí.

„Asi 16 procent potravin prodávaných na českém trhu pochází z Polska a my jsme tento trh dobývali kousek po kousku. Češi do výroby potravin neinvestovali a místo toho ochotně přijímali výrobky z dovozu. Díky tomu jsou dnes polské potraviny levnější a lepší než české,“ dodal ředitel Polské organizace obchodu a služeb Andrzej Faliński.

Babiš se ohradil, že na prodej potravin v zemi prý nemá žádný vliv. Tím velmi přikrášlil realitu, jelikož odjakživa těžil z lobbistických kontaktů. Ve sporu ho ostatně podpořila i Potravinářská komora vedená tehdy Miroslavem Tomanem, dlouhodobě hájícím zájmy agrokorporací.

Tlaky pokračovaly

Polské problémy zesílily poté, kdy se stal Babiš premiérem a Toman ministrem zemědělství. Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v roce 2019 prohlásil, že v Česku existují snahy o vytlačení polských potravin z trhu. Naznačil, že za tím stojí zájmy koncernu Agrofert.

Poté, co se u nás objevila aféra se závadnou zásilkou polského hovězího, pohrozil Tomanův resort, že bude požadovat částečný zákaz dovozu polských potravin do Česka. Naproti tomu byl mnohem tolerantnější vůči sporné kvalitě části produkce Agrofertu.

„Například loňské výsledky testů kuřecích řízků dopadly z pohledu četnosti výskytu salmonel mnohem hůře,“ upozornil zemědělský expert Petr Havel. „V případě vodňanských kuřat se našly salmonely ve třech z pěti balení, zatímco u polského hovězího šlo o jeden vzorek ze sta.“

Toman bojoval za tuzemské agroholdingy cílevědomě. Spolu s předsedou zemědělského výboru Jaroslavem Faltýnkem prosazoval socialistické kvóty na domácí potraviny na pultech obchodních řetězců a omezení jejich slevových akcí. To vše by kromě porušení pravidel evropského trhu vedlo k růstu cen potravinářského zboží.

Agresivní agrolobby

Agrární komora hájí zájmy několika desítek svých největších členů i dnes. Varuje před „vládním agrohazardem“, spočívajícím v částečném přerozdělení zemědělských dotací od velkých podniků směrem k malým farmám, jež byly dlouhá léta bity dotačním protekcionismem. Neštítí se přitom lží a šíření katastrofických scénářů.

„Může se stát, že rohlík bude stát deset korun a chleba sto. Česká republika si musí říct, jestli chce říkat: Budu volná, otevřená, ale holt tady budou drahé potraviny. Anebo do toho vláda zasáhne a řekne: Ne, musím obyvatele zabezpečit, aby ani sociálně nejslabší vrstvy netrpěly hlady,“ varuje šéf společnosti Penam Jaroslav Kurčík, jedničky na domácím pekárenském trhu.

Kurčík se vyjádřil i ke stomilionové dotaci pro Pekárnu Zelená louka, kterou neuznaly evropské orgány. Jelikož už byla proplacena z národního rozpočtu, bude ji po Agrofertu vymáhat stát. „Vše proběhlo řádně. Nevidíme důvod, proč bychom ji měli vracet,“ reagoval arogantně s tím, že očekává právní spor.

Chtějí vystrašit lidi

Vyhrocený postoj Agrární komory odmítl předseda Asociace soukromých zemědělců Jaroslav Šebek, zastupující tisíce sedláků. „Chtějí poštvat lidi proti vládě, změnit dotační politiku, aby fungovala jako dřív, a zároveň si to chtějí vyřídit s obchodními řetězci. Jejich cíle nahrávají velkým zemědělským podnikům nad 1500 hektarů, malé farmáře jen dehonestují,“ řekl Reflexu.

„Je to společnost bývalých bolševiků, to samé dělají už třicet let. Je to odporná metoda, kdy chtějí vystrašit lidi a zneužívají situace s válkou na Ukrajině. Kdyby Andrej Babiš myslel polský vzor vážně, musel by zároveň přiznat, že tamní zemědělství je v drtivé většině postavené na malých farmách,“ dodal Šebek. Zemědělství podle něj pomoc potřebuje, ale odmítá apokalyptické zvěsti o jeho konci.

Babiš pokaždé používá jen to, co se mu hodí. Ještě nedávno v čele vlivné agrolobby bojoval proti levnějším polským potravinám, dnes na nich dokazuje údajnou asociálnost vlády. Věřit se mu dá jediné: Bojovat bude hlavně za vlastní zájmy - kdykoli a kdekoli.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub