Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Facebook Aleny Schillerové

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
17
Fotogalerie

Ustrašená Schillerová se bojí chodit do televize. Kritizuje vládu a vlastní neschopnost si hojí na instagramu

Bylo to příznačné, symbolické a vypovídající víc než cokoliv jiného. V úterý večer proběhla v České televizi v pořadu Události, komentáře debata nad stavem ekonomiky, výší inflace a skutečností, že nemálo Čechů čekají v příštím období finančně krušné časy. Pozváni byli tři bývalí ministři financí – Miroslav Kalousek, Ivan Pilný a Alena Schillerová. Oba pánové do studia dorazili, Schilerová účast v debatě odmítla.

Bez přehánění lze předpokládat, že by v diskusi dostala pořádně naloženo a opět by prokázala svoji nekompetentnost. Navíc současná předsedkyně poslanců ANO nemá ve zvyku chodit do těžkých bitev a to je u politika, který chce hrát první ligu, zásadní handicap.

Přesto na úvod jasně řekněme, že žádný politik nemá povinnost chodit do televizních debat. Ostatně v každé televizi mají seznam lidí, kteří opakovaně odmítají pozvánky do vysílání. U političky, která tolik dbá na svůj veřejný obraz a v minulosti neváhala prošustrovat nemalé veřejné peníze za svoji prezentaci na sociálních sítích, však odmítnutí mediálního prostoru nedává smysl.

Důvod k odmítnutí účasti v pořadu bude asi takový, že bývalá ministryně správně seznala, že její předchůdci jsou na tom odborně alespoň o dva parníky lépe než ona, musela by složitě obhajovat neobhajitelné a vypadala by tam jako kůl v plotě. A to přece nemůže dopustit. Tento přístup Aleny Schillerové není žádnou novinkou. Již v dobách jejího ministrování nebylo vzácné, že svoji účast či neúčast na odborných akcích či panelových diskusích podmiňovala tím, že s konkrétními lidmi zkrátka diskutovat nechce. Není asi větší důkaz politického a hlavně odborného srabáctví.

Druhým důvodem, proč se Schillerová bála jít do televize, bylo zřejmě riziko, že by byla konfrontována s velice nepříjemnými skutečnostmi. Například s tou, že podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu nebyl loňský brutální schodek rozpočtu Česka způsoben výdaji na covid, ale že na tuto pomoc šlo jen deset procent jeho výše! Další věcí například je, že se instagramovým účtem Schillerové začala podle serveru Neovlivní.cz zaobírat Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem. Řeší se v něm podezření na porušení povinností při správě cizího majetku.

Podtrženo sečteno. Alena Schillerová je špatnou, slabou a navíc nevěrohodnou političkou. Není zvyklá postavit se problémům čelem. Umí jen plácat naučené a líbivé fráze, které většinou nemají žádný reálný základ či podklad.

A aby toho nebylo málo, v posledních dnech veřejným prostorem probleskují náznaky toho, že by se Schillerová mohla stát příští guvernérkou České národní banky. Věřím, že to je opravdu jen dozvuk nějakého nepovedeného qprílu, který se ve veřejném prostoru uhnízdil déle, než je zdrávo. Za normálních okolností by tato záležitost nestála ani za ono pomyslné odplivnutí, ale je známo, že guvernéra ČNB jmenuje prezident Miloš Zeman a nepotřebuje k tomu ničí souhlas či doporučení. Z prezidenta se v posledních letech stala neřízená střela, u níž o mstivé nebo zapšklé kroky není nouze. A jmenováním Schillerové by zcela zaručeně nadzvedl veškerou odbornou ekonomickou veřejnost, ale i vládu.

Alena Schillerová na tuto funkci nemá, stejně jako neměla na to, být ministryní financí. Ona nemá ani odvahu jít diskutovat do televize o nepříjemných věcech. Jediné, co dokáže, je prezentace svých fotek na sociálních sítích. Může nás alespoň těšit to, že nyní už si svoje obrázky se zvířaty nebo kytičkami platí ze svého.